Автор Тема: Помощ при избор на ОТ за домашно кино/стерео  (Прочетена 5396 пъти)

dillian

• Гост
Здравейте колеги :)

Това е първия ми пост във форума, който се радвам че намерих :) Нека започна със това което имам като идея, което сигурен съм е често срещано тук.
Искам да си взема система за домашно кино, на която да слушам и стерео. Всъщност, слушам повече стерео, отколкото да гледам филми. Знам че подбираето на компоненти които да са подходящи за 2 или 2.1стерео и 5.1 е широко обсъждано тук (да, четох доста преди да пиша) все пак ще бъда благодарен ако споделите мнението си. Искам за начало да си взема 2 хубави колони и рисийвър, като в последствие ще добавя съб, център и съраунд. Бюджета за 2те колони е около 1000-1200. Предпочитам стоящи а не букшелф колони, защото в началото ще бъдат само те, докато взема съб, така че предпочитам повечето обем и плътност които дават те пред букшелфа. В последствие ще добавя съб за около 1000 и после ще взема център и съраунд колони. Онзи ден бях в Технополис и слушах Tannoy Mercury V4, останах доста впечатлен от тях. Разбира се, не са огромните Genelek каквито имаме в Националното радио, нито са пуснати към пулт SSL, но... все пак, човек трябва да се разполага според чергата си. Това което мисля за колони са или споемантите Таной или Монитор Аудио Бронз ВХ5, евентуално ВХ6 или Klipsch Reference RF-62 II. Относно рисийвъра, искам нещо в диапазона около и до 1000лв, четох доста ласкави ревюта за тази YAMAHA RX-V673, но гледам в този диапазон и Denon AVR-2113 или по-евтината YAMAHA RX-V573 както и Denon AVR-1713, но бих се заиграл с някой Pioneer.
Музиката която слушам е предимно джаз, поп, смуут, есид, фънк, лаундж и салса. Искам система със плътен мек бас, с добра атака, не нещо което само да бумти. В момента гледам Velodyne, но не знам дали ги има в БГ. Стаята е около 20кв2, имам място до стените така че колоните няма да са разположени непосредствено до тях.
По отношение на Таной колоните, това което е примамливо освен звука им, е и факта че може да се оборудват със сходни по звучене и модел от същия производител, което всъщност може да се каже и за Монитор Аудио.
Ще се радвам ако споделите мнението си, особено Рудра :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Помощ при избор на ОТ за домашно кино/стерео
« Отговор #1 -: Декември 05, 2012, 13:53:12 pm »
Здравей,

Помещението ти не е особено голямо и не мисля, че трябва да имаш притеснения относно "напълването му със звук" с букшелф колони, особено ако се насочиш към по-сериозни такива. Добавянето на субуфер в бъдеще, би трябвало да успокои всякакви евентуални притеснения в това отношение.
Все пак ти трябва да прецениш на кое да сложиш фокуса в системата си - на минимален бюджет, на максимално налягане и обем или на максимално качество при ограничен бюджет.

Ето примерни постановки, които горе долу описват споменатите по-горе три варианта.

Denon AVR-1713 или YAMAHA RX-V573 + Monitor Audio Bronze BX 5

Denon AVR-2113 или YAMAHA RX-V673 + Monitor Audio Bronze BX 6

YAMAHA RX-V773 + Monitor Audio Silver RX2

Аз, твърдо бих се спрял на последния вариант, поради няколко причини. Първо, според мен разликата между Сребърната и Бронзовата серия на Monitor Audio е осезаема и ако слушането на музика наистина е важно за теб, то мисля, че това е по-удачния избор. Второ, RX2 са голям букшелф, с голям говорител и ако можеш да им осигуриш достатъчно разстояние, мисля че ще те задоволят и откъм налягане и откъм обем. И трето, YAMAHA RX-V773 е освен добър рисивър сам по себе си, едно от най-евтините предложения  с предусилвателни изходи и възможност за сериозно надграждане на стерео системата в бъдеще.

Озвучителните тела на Klipsch също са интересни, но според мен, по-подходящи за любители на по-агресивен тип музика.

Tannoy са може би единственото заслужаващо внимание предложение в Технополис. Големите им модели са наистина интересни, въпреки че не са моят тип колона. Малките им модели, макар да имат своите почитатели, според мен са на по-ниско ниво и като звук и като направа, от Бронзовата серия на Monitor Audio.

При избора на субуфер, както предполагам вече си прочел, хубаво е да обърнеш серииозно внимание на REL и Velodyne.

Успех!