Автор Тема: Помощ за избор на кино ресивър и чифт фронт колони в бюджет до 2000лв.  (Прочетена 5977 пъти)

cskarev

• Гост
Здравейте,
Попаднах на форума от друг подобен форум и честно казано успях да науча полезна за мен информация изчитайки интересните статии.

Бих помолил за малко първоначална помощ и насоки за избор на ресивър и колони, за да мога впоследствие да пообиколя и послушам предложенията доколкото е възможно.
Нека дам информация и насоки за помещението, предпочитанията ми и стратегията ми относно бъдещата система:
Стаята е около 20 кв.м, има плътен килим. За съжаление към момента при разположението на мебелите нямам много място (а засега и финанси) за изграждане на система 5.1.
Идеята е озвучаването да се ползва основно за филми, но пък със съпругата ми обичаме да слушаме музика (да речем съотношението е 70%:30% в полза на филмите). Музиката, която обикновено слушаме е chillout, джаз, различни популярни певци като Стинг, Елтън Джон и др., т.е. като цяло нищо тежко или прекалено силно. Основният източник е настолния компютър, като мога да кажа, че имам достъп до добри източници на музика с качествен формат.

Заради приоритета на гледането на филми и ТВ при ползването на системата и на база прочетеното дотук съм се насочил към стратегия с постепенно изграждане на система 5.1, стартирайки с добри ресивър и чифт предни колони.
Бюджета е сравнително скромен на фона на това, което видях от други съфорумци, но все пак - 2 000 лв. общо за ресивъра и колоните (по около 1 000 лв за ресивъра и колоните).

Насочил съм се към ресивър Denon AVR-1912 (основно на база прочетеното тук и отзивите по различни специализирани сайтове), но колоните са ми съвсем въпросителни :)
Четох, че за предпочитане в случай като моя са букшелф колони, малко ме притесняват стойките (дори и заради малкия ни син, който обича да пипа и бута каквото му падне пред очите). Може би две високи и стабилни колони биха били добър вариант предвид споменатите размисли.

Ще бъде благодарен на всеки отзовал се с мнение и съвети, тъй като нямам на практика опит!

Поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Според мен, бутането на букшелф колони поставени на стойки е също толкова лесно, колкото и бутането на стоящи колони, освен ако последните не са наистина страшно масивни, а страшно масивните, добре свирещи стоящи колони, са в съвсем друга ценова категория.
При семейства с малки и любопитни деца, често препоръчвам вариант, който е приемлив (макар и не максимално добър) от звукова гледна точка, но в същото време според мен е максимално безопасен от гледна точка на разполагане.
Поставянето на Букшелф колони, на стойки монтирани на стената, според мен е удачен вариант в подобни ситуации.

Такъв род стойки са евтини, удобни и макар да не предоставят идеалната основа за букшелф колони от гледна точка на звука, са в пъти по-добро решение, отколкото поставянето на колоните върху мебел например.
Монтирането на стойките на височина 60-70см би могло да направи колоните относително недостъпни за малки любопитни пръсти, а с подходящо аранжиране на кабелите, може да се получи освен добре свуреща и добре изглеждаща система ;).

В случай, че се спреш на този вариант, следва да се насочиш към букшелф колони с предно разположен порт.

При положение, че слушаш основно chillout и джаз, едно от интересните предложения в посочения от теб бюдоет е: Focal Chorus 706V
Други, също интересни варианти са например:Klipsch Reference RB-61 II и KEF Q300

cskarev

• Гост
Благодаря за отговора! Време е да пообиколя и да поразгледам :)

А ресивъра ОК ли е като избор? Има ли някаква по-добра алтернатива в същия ценови диапазон?