Автор Тема: Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali  (Прочетена 14240 пъти)

GoGetIt

  • Гост
Здравейте! Нямам претенции да съм компетентен затова се обръщам към вас за съвет.
Планувам покупка на 5.1 система за домашно кино (тонколони - засега само чифт стоящи и подходящ усилвател).
Бюджетът ми е максимум 2500 лева.

Може би е редно да спомена, че ще слушам и музика на тях - предимно хип-хоп и хаус.

Спрял съм се на следните три варианта:

1. Klipsch Reference RF-62 (или Klipsch Reference RF-82)

2. Monitor Audio Silver RX6

3. Dali Zensor 5 (или Dali Zensor 7)

Ще ви помоля да ме посъветвате и какъв усилвател би бил подходящ за най-добрият, според вас, вариант от трите.

Разбира се, ако в този ценови клас ОТ има нещо което е по-изгодно като качество и финанси няма да имам против да споделите.

Идеята на цялото нещо е, че ще излизам на квартира (помещението където ще седят тонколоните е малко, 15-16 квадрата може би я има, я няма - абстрахирайте се от малкото помещение, няма да стоят там вечно). Съответно исках да си взема нещо "сносно" като озвучаване и "тънко" като пари. Днес отидох в Техномаркет и си бях харесал много JAMO 606 и 608 (чисто визуално)...обаче хич не ми хареса звученето им (нямам кой знае какъв музикален слух, лично мнение просто).
Затова реших да инвестирам в нещо по-качествено на което да се радват един ден и внуците на баща ми (хаха  ;D

След евентуалната покупка на чифта стоящи колони и усилвател планирам постепенно да си купя център, две съраунд колони и бас.

Впечатленията ми от горепосочените модели са придобити изцяло само от коментари и клипове в Интернет. Най на сърце ми лягат Klipsch (целият комплект от 6 ОТ).

Поздрави!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #1 -: Януари 21, 2013, 23:45:42 pm »
Здравей, говориш за изграждане на 5.1 система и едновременно за това, че сега искаш за започнеш с две колони и усилвател. Усилвателят захранва само стерео система. Не става ясно дали по-късно искаш да прибавиш и рисивър, който да захрани 5.1 системата, т.е. да имаш и рисивър и усилвател, или бъркаш усилвател с рисивър. Би ли уточнил?

GoGetIt

  • Гост
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #2 -: Януари 21, 2013, 23:55:08 pm »
Да, извинявам се, аз съм тотален лаик. Рисивър беше това което съм имал предвид.  :)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #3 -: Януари 22, 2013, 12:02:56 pm »
Klipsch Reference RF-62, RF-82 и Monitor Audio Silver RX6 са колони със заден бас-рефлекс и затова изискват по-голямо отстояние отзад и отстрани, за RX6 знам че трябва да е поне 50 см, ако не и повече. Dali Zensor 5 и 7 са с преден бас-рефлекс, но и за тях пише отстояние 20-80 см. Имаш ли възможност за разположение на колоните с такова разстояние от стените? Иначе може да има бумтене.

Ако нямаш възможност за голямо отстояние от стените, ориентирай се към колони с преден бас-рефлекс.

Klipsch и Monitor Audio имат доста различно звучене. Хубаво е да можеш да ги чуеш предварително, за да видиш дали ще ти харесат.

В този бюджет МА RX серията ми се струва малко изхвърляне. Погледни и бронзовата серия (ВХ) на Monitor Audio.

Виждам, че държиш за стоящи колони, но аз бих препоръчал да се загледаш и за букшелф колони. Ако държиш например на Klipsch, и RB-61 и RB-81 са с преден бас-рефлекс. Ако си ги гледал само на картинки, да знаеш че RB-81 са всъщност доста големи.

След това можеш да обсъждаш подходящ рисивър.

Въобще малко повече си уточни цялостната концепция. Казвам го от личен опит защото аз в началото се опарих, като избързах с една система, която после трябваше да продам.

Успех!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #4 -: Януари 22, 2013, 15:51:00 pm »
Както вече ти е писал drpetar, добре е да съобразиш озвучителните тела с възможностите за разполагане.
От една страна, казваш, че колоните няма да стоят вечно в помещението 15-16м2. От друга страна, не мисля че е разумно да вземеш сега огромни колони, които да изискват доста повече пространство и да не звучат оптимално в малко помещение, с идеята за евентуална възможност за преместване в бъдеще...
Мисля, че е по-практично, да търсиш озвучителни тела спрямо помещението си сега, за да се получи добро звучене.
Ако след години смениш помещението - може същите тези озвучителни тела да се справят добре и в по-голямо помещение, може да са ти се появили желания за ъпгрейд и т.н.

Относно споменатите от теб варианти - и трите производителя имат добри решения и интересни модели.
Мисля, че ако наистина наблягаш на хип-хоп и хаус музиката и слушаш на доста високи нива, то може би е добре да обърнеш по-сериозно внимание на Klipsch.
Ако пък търсиш сравнително универсални колони, при които освен на звука е наблегнато сериозно на изработка и стабилност, то  Monitor Audio Silver са сериозен претендент.
Dali пък предлагат възможност за по-лесно разполагане, особено ако държиш на стоящи колони.

Според мен обаче, също както спомена drpetar, при положение, че помещението е сравнително малко, а освен това плануваш изграждането на многоканална система, която включва субуфер, добре е наистина да обмислиш варианта за букшелф колони.

Неактивен Ulfhedinn

  • Публикации: 43
  • Time fades even legend...
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #5 -: Януари 22, 2013, 17:21:04 pm »
Наистина по-добре се ориентирай към bookshelf озвучителни тела. Наскоро и аз бях пред същата дилема като теб и тук в този форум (а и в няколко други) ми препоръчаха bookshelf колони. Съобразих се с тези мнения и сега не съжалявам изобщо за избора си. В 20 кв. м. букшелфките са повече от достатъчни - рядко минавам -30 db и то само при слушане на флакове и някои филми с по-слаби нива на звука. Относно конкретната марка - там никой друг освен теб не може да вземе решение каква да бъде тя. Предпочитанията в звученето са строго индивидуални. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преслушай преди да купуваш, не бързай в никакъв случай. Аз преслушах всичко, което е достъпно в България и доста други предложения при познати и приятели. Имай предвид, че разположението в пространството е от голямо значение, за това как звучат ОТ (освен може би при тези със затворен обем). Аз лично си играх да местя моите из стаята около 1 месец, за да достигна резултат, който ми харесва.
Дано съм ти бил полезен. Успех в избора.

vessk0

  • Гост
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #6 -: Януари 22, 2013, 21:20:30 pm »
Преди да закупя ОТ в ценовия клас, който ти си споменал, падна голямо четене, слушане по магазини, включително и на HI-FI експо-то. Не знам защо много хора харесват Klipsch, но за мен това са едни от най-гадните масови колони на пазара - много изкуствено звучат и най-вече остро, високите ми бъркат в мозъка ужасно много, а съм слушал почти цялата им гама ОТ - от RF серията до Paladium. Изборът ми се сведе до Monitor Audio RX6, Acoustic Energy Aelite 3, KEF Q700, като по-"универсални" и "натурално" свирещи колони с приличен бас фундамент, динамичен звук и хубави високи честоти. Слушам всякаква музика, основно рок, метал, електронна музика като дръм енд бейс, транс, чилаут, джаз, комерсиално, абе от нищо не се лишавам. Всъщност високите бяха основния минус на Aelite-a, твърде съскащи ми се видяха. В крайна сметка поръчах Монитор Аудио РХ6 и останах изумен от невероятния звук, който извадиха в моята малка стая. Доста непретенциозни ОТ са откъм усилвател и свирят в стерео режим уникално добре с евтиния ми ресивър Onkyo 608. Разликата не е голяма с отделен висок клас стерео усилвател. В момента работя върху акустичната обработка на стаята и мисля че съм изстискал голям процент от възможностите им. В момента звука, на който се радвам надминава в пъти по-скъпи системи, които съм слушал. :) За мен това са най-добрите колони в този клас - чист звук, ясни и кристални високи, натурални среди, силен, плътен и стегнат бас. Изискват поне около 45-50см отстояние от задната стена, все пак имаш възможност за запушване на задните бас рефлекси, което ще доведе до спад на силата на баса в диапазона 35-150Hz с около 3-4db (мерил съм го), както и по-добър контрол, стегнатост. Не изпитвам дори нужда от субуфер за филми. Ако си от София, може да се уговорим за преслушване при мен, тъй като съм убеден, че са идеални колони и ще ти паснат перфектно.
Междудругото не съм съгласен с определението по-горе "огромни" колони, RX6 са сравнително малки флоорстендъри и са супер за малки помещения. :)

Успех!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #7 -: Януари 22, 2013, 22:41:32 pm »
vessk0, кое те кара да мислиш, че определението "огромни" се отнася до RX6?
RX6 са сравнително компактни флорстендъри, но същото няма как да се каже за Klipsch Reference RF-82, а те също ся измежду изброените.
Както и да е, изказването във въпросния пост е принципно и в контекста на изречението и публикацията като цяло, мисля става съвсем ясно.

Цитат
Разликата не е голяма с отделен висок клас стерео усилвател.
Слушал си у вас колоните с усилвател от висок клас? Или симпатиите ти към собствения ти усилвател са се засилили дотам, че да го класифицираш като висок клас стерео усилвател?

vessk0

  • Гост
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #8 -: Януари 22, 2013, 22:50:54 pm »
Да, у нас тествах отделно и с Denon PMA-A100 (2010AE Anniversary Edition), Harman Kardon HK990, които имат собствено звучене, но за мен не предлагат нищо повече, да не кажа че HK-то е боклук, но да не се разсейваме. :)

GoGetIt

  • Гост
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #9 -: Януари 23, 2013, 13:04:37 pm »
Благодаря много за отговорите!

Явно спрямо помещението, в което ще се ползват (засега ОТ) букшелф колоните биха били много по-подходящи. Тук ми идва да задам още един въпрос. Ако в бъдеще (при промяна на местоположението им в полза на повече пространство) възможно ли е да ползвам букшелф колоните вместо съраунд такива, а отпред да сложа стоящи ОТ? Недостатък ли би било това или пък напротив?

Задължително ще отделя време да чуя споменатите вече ОТ и други от този ценови клас. Дори да не се съобразя с логиката и да взема стоящи ОТ ще им осигуря поне половин метър отстояние от стената.

Рисивър не ми препоръчахте, който да захрани бъдещата 5.1 система (засега само две предни ОТ).

Направи ми впечатление че, RF-82 са два пъти по-тежки от RX-6 при идентична цена. По-голямото тегло не предполага ли по-високо качество на ОТ?

Неактивен Ulfhedinn

  • Публикации: 43
  • Time fades even legend...
Re:Моля да ми дадете съвет: Klipsch, Monitor Audio или Dali
« Отговор #10 -: Януари 23, 2013, 14:52:01 pm »
Според мен иди и чуй каквото можеш, за да си изградиш впечатления от различните озвучителни тела. По възможност ги чуй повече от веднъж. Първия път като чух Klipsh ми харесаха, но впоследствие открих, че не мога да изтърпя звука им повече от 2-3 парчета. На теб обаче може да ти допаднат много.
Относно bookshelf ето какво ми отговори един от участниците в този форум: p100ynov "...като цяло моят скромен опит показва, че в този, а и в по-висок бюджет, по-доброто решение са мониторен тип озвучителни тела."
След като преслушах много предложения се убедих, че той и останалите, които бяха на това мнение са били прави. Сега не бих си взел стоящи колони, поне не за моето помещение и за моите нужди.
При ресийвърите ми харесаха най-много Yamaha и Marantz. Тъй като Marantz ми идваше по-скъп, взех Ямахата. В американски форум ми писаха, че при съвременните ресийвъри не е толкова от значение марката колкото екстрите на ресийвъра и възможностите, които предлага. Дали са били напълно прави не мога да коментирам. Основната критика към Ямахите в световен мащаб е единствено в това, че според някои потребители системата за автоматична калибрация на колконите YPAO е по-несъвършена от Audyssey с която са екипирани повече от конкурентите на Ямаха.