Автор Тема: Стоящи ОТ с/у Букшелф ОТ  (Прочетена 17608 пъти)

Kalukru

• Гост
Стоящи ОТ с/у Букшелф ОТ
« -: Февруари 03, 2013, 19:25:08 pm »
Здравейте,

Въпросът за избор между стоящи озвучителни тела или букшелф ме занимава от известно време и никъде не намирам по ревюта и форуми сравнение на двата вида при ползване в жилище (апартамент), около което има и съседи. 

Ако може някой да помогне с професионално мнение, какви ОТ да избера за дневната си, която е около 26кв.м.  Въпросите ми идват от обстановката, с която трябва да се съобразя:

1. При слушане на нормални нива на звука, кои ОТ ще се представят по-добре или нивото на силата на звука не е от значение?

2.  Друго, което ме затруднява в избора е и самото място за ОТ.  Прилагам схема помещението и мебелите.  Разположението на мебелите и самото помещение, предопределят ли кой от двата вида е по-подходящ?

Целта ми е първо да взема ОТ за левия и десен канал, а след това и за останалите.  Все още не съм избрал А/V рисивър, защото ми се струва, че е от значение на какъв вид ОТ ще се спра. 

Като марки ОТ в началото бях се харесал MA Broze BX 5 или BX 2, но след това чух KEF Q300 и MA за сега отпадат.  Планирам да чуя и Q500, но преди това ми се ще да си изясня тази дилема - стоящи срещу букшелф.

Предварително благодаря, на тези които споделят мнение.

Поздрави,
К.

Kikata

• Гост
Re:Стоящи ОТ с/у Букшелф ОТ
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2013, 19:40:47 pm »
Бюджет ?

Kalukru

• Гост
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2013, 19:44:29 pm »
По въпроса за бюджета, готов съм да отделя до 1300 лв за предни лява и дясна колони.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2013, 20:37:55 pm »
Аз бих те посъветвал да обиколиш и чуеш всичко което се предлага в София . Мен лично Kef  не ми допадат , около тези пари има интересни модели на Epos , Mordaunt-Short и Dali . Ако ти се дават повече пари,  горещо препоръчвам ATC  scm 7 или scm 11 (последните са над бюджета ). Моята система е изцяло букшелф и определено много ми допада , но ако имах възможност да си взема флорстендовете от серията , не бих се замислил :) .

Kalukru

• Гост
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2013, 20:43:16 pm »
Всъщност Mordaunt-Short са сред моделите, които съм планирал да чуя, както и Focal и Klipsch, но преди да продължа със слушането ми се иска да си изясня за моето помещение кой от двата варианта е по-подходящ - стоящи или букшелф. 

Мерси,

« Отговор #5 -: Февруари 03, 2013, 20:59:30 pm »
Според мен по важният въпрос , които трябва да те вълнува е отстоянието между задната стена и колоните . Например , ако вземеш колони със заден порт (букшелф или флорстенд , без значение) и не им осигуриш подходящо отстояние от стената има голяма вероятност  в ниско честотния диапазон да има неприятно бумтене . А конкретно на въпроса , не виждам проблем в разполагането на колоните , било то флорстенд или букшелф . На модела които ти хареса , просто разгледай инструкцията , дали може да му осигуриш нужните отстояния , за безпроблемна работа.

Неактивен Ulfhedinn

• Публикации: 43
  • Time fades even legend...
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2013, 21:15:07 pm »
Въпросът, който трябва да си зададеш преди да планираш покупката е: "Какво ще слушам на тези озвучителни тела?". Бях на същото положение като теб преди 8 месеца. Първият ми съвет е - не бързай. Като декларираш готовност да купуваш те засипват с предложения отвсякъде и всеки си хвали неговата стока, а другата "не струва", "не свири" и т.н. Потребителите, които дават съвети обикновено си хвалят марката и модела колони, които те са си купили. Слушай ушите си преди всичко и ако някой те убеждава, че даден продукт е страхотен и легендарен, а на теб не ти харесва как звучи не бързай да го купуваш.

Относно букшелф срещу флорстендър отново зависи за какво ще ползваш системата си. Ако е главно за кино, то хубави букшелф колони ще ти свършат идеална работа. При филмите тежестта я отнася най-вече централната колона, през която минават по-голямата част от речта и саундтрака. Някои потребители (а и хора професионално занимаващи се с аудио) препоръчват 5 или 7 еднакви тонколони и субуфер за максинално кохерентен звук.

Ако наблягаш повече на музика и планираш добавяне и на стерео усилвател, може би е по-добре да заложиш на стоящи колони.

Чуй колкото се може повече различни озвучителни тела и си състави собствено мнение.

Аз лично си купих 3 лентови букшелф колони и съм доволен. В 20 квадратни метра са повече от достатъчни и за кино, и за музика. Преди да ги купя обаче преслушах всичко възможно, прочетох всички статии, които намерих по въпроса и говорих с доста хора.

Такъв съвет мога да ти дам. Успех с избора ти.

« Отговор #7 -: Февруари 03, 2013, 21:22:52 pm »
Напълно подкрепям мнението на Ulfhedinn , колоните които вземеш , преди всичко ще си слушаш ти , затова си вземи това което на теб ти допада , но обърни и внимание на спецификата на разполагане .  Например колоните на Ulfhedinn изискват около 50 см отстояние от стената ако не се лъжа , ако са по близо има неприятен ефект , но нека той да каже най вероятно е експериментирал.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2013, 01:57:27 am »
Всъшност, това дали ще се спреш на букшелф колони или на стоящи такива, зависи основно от това какво търсиш като звучене и кои са основните ти приоритети при изграждането на системата и слушането на музика.
Вече много пъти е ставало дума за това във форума.

Според мен въпроса не би трябвало да е просто стоящи или букшелф колони да търси човек, а по-скоро кое конкретно решение, в определен бюджет, би се доближило максимално до това, което потребителя търси като ефект в системата си. Определен бюджет е фраза, на която е добре да се обърне специално внимание. Да се сравняват не просто букшелф и стоящи колони, а букшелф колони и стоящи колони на една и съща или поне близка цена(евентуално като се включат стойки).
В началото на темата Kalukru спомена, че е слушал MA Broze BX 5 и BX 2, но след това е чул KEF Q300. Предполагам, че ако ще се сравнява KEF Q300 с букшелф модел на Monitor Audio, то би следвало това да е Silver RX1. Както и да е, избора на колони в този бюджет не е малък и интересните решения не са едно или две.  :)

Не мисля, че съм съгласен с това изказване:
Ако наблягаш повече на музика и планираш добавяне и на стерео усилвател, може би е по-добре да заложиш на стоящи колони.

Според мен е критично важно да се уточни каква музика слуша човека, какво е разбирането му за добър звук, на кои неща отдава по-голямо значение при слушането на музика...

Ако едно от основните неща, които човек търси като звучене в системата си е голямото звуково налягане и пълнокръвното звучене, може би е логично да се насочи към стоящи колони, пък били те и от по-нисък клас. Това е често срещан случай, когато в музикалните вкусове на слушателя фигурират най-вече стилове като Хип Хох, Хард Рок, Електронна музика... Стилове, които сами по себе си предразполагат към слушане на високи нива и търсене на сериозно налягане.

Ако обаче слушателят се интересува основно от максимално качественото възпроизвеждане на записа, максимално добрата интегрираност, баланс и богатство на звука, многопластовост и т.н., то може би е по-добре да помисли за Букшелф колони, но от по-висок клас.

Често тези два варианта могат да бъдат на една и съща или поне на доста близки цени. Това какъв избор ще направи слушателя зависи именно от неговите нужди и концепцията му за слушане на музика и развитие на системата му.

За да стане още по-ясно, ще дам пример с Monitor Audio, защото там нещата ясно градират и ще бъде по-лесно да се проследи идеята. Същия пример е лесно приложим при редица други производители.

В началото на темата се спомена Monitor Audio Bronze BX 5. В случай, че човек държи основно на налягането, на усещането за количество бас, слуша музика при която тези параметри са от водещо значение и харесва тембъра на Monitor Audio, то това решение би могло да му се хареса и да се окаже удачен избор. В същия бюджет обаче е Monitor Audio Silver RX1. Какво получаваме в случая? По-малко озвучително тяло, предлагащо по-малко налягане и според характеристиките отстъпващо с около 10HZ в ниските честоти, спрямо горепосочения модел. В същото време получаваме колона от по-висок клас, с различни говорители, кутия, филтри... предлагаща звук на качествено по-високо ниво.
Кой избор е по-добър?? - Върнете се в началото на публикацията  ;)

Същия пример може да се даде и с една стъпка нагоре - около цената на Monitor Audio Silver RX8, е и модела Monitor Audio Gold GX50.
Един и същи производител, една и съща цена - коренно различен ефект - за всеки според вкусовете. GX50 в никакъв случай не може да предостави налягането на RX8, нито пък да предложи такъв фундамент... и за любителите на Dubstep например, биха се сторили несериозно предложение. От друга страна ако слушате музика, при която фините нюанси на възпроизвеждането си заслужават вниманието, то тогава по-високият клас озвучителни тела биха били наистина интересен избор, пък били те и по-малки и неспособни на толкова сериозна тяга.

В крайна сметка, като при всичко останало в изграждането на една аудио система( и не само  ;)), избора опира до нуждите и приоритетите на търсещия. Този избор трябва да е внимателно съобразен с помещението, в което ще свири системата, както и внимателно съобразен с баланса на системата като компоненти - електроника/озвучителни тела/кабели и т.н.

При положение, че човек има възможност да обиколи и чуе, може би не е толкова трудно да прецени за себе си кое ще наклони везните.

vessk0

• Гост
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2013, 02:18:27 am »
Само да добавя и още малко повод за размисъл към изчерпателния коментар на Rudra, а той би бил - букшелф колонки и субуфер. В конкретния бюджет, това не е добра идея според мен, но ако автора реши да прибави още средства, може и да послуша такава комбинация по шоурумите. Кой знае, може и да му хареса.

Неактивен ivaylo10

• Публикации: 104
« Отговор #10 -: Февруари 06, 2013, 11:25:52 am »
Според мен помещение от 26 кв. м. може да се окаже голямо за букшелф колони!

Kalukru

• Гост
« Отговор #11 -: Февруари 17, 2013, 18:33:30 pm »
Благодаря за мненията и особено за изчерпателните коментари.  Всъщност от повече от година и нещо проучвам въпроса за тонколони и AV рисирър и така се случи, че парите, които бях отдели се наложи да ги похарча за друго, докато се помотвам.

Сега отново набирам инерция и като се опитвам да си разпределя бюджета по следния начин:

1. Предни лява и дясна тонколона - около 1300 лв (както писах и в началото)
2. AV рисирър - между 1300лв-1600лв.

С тях смятам да стартирам.

След това поетапно ще добавя център и съраунд тонколони, и субуфер.

Относно въпроса музика или кино, които поставя dimitar_genchev - повече ще слушам музика (или поне за музиката искам да наблегна на качеството).  Разбира се и филми ще се гледат, но в това отношение не държа на абсолютно реалистично кино усещане или кой знае какви ефекти.

Това е една от причините да не се насоча директно към букшелф тонколони.  Другата е трудността с намиране на стойки, които да бъдат разумни като цена и да изглеждат добре.  Основното обаче, което ме притеснява е, че за десния канал мога да осигуря не повече от 35-40 см разстояние от страничната стена, докато за левия канал разстоянието от страничната стена е повече от 1,5м.  Разстоянието от задната стена може да бъде около 40-50 см.

Ето това, най-вече ме притеснява, че не мога да осигуря достатъчно еднакво отстояние от страничните стени.  Предполагам, че това ще се коригира от софтуера на самия рисивър, но все пак не ми е ясно дали при букшелф или при стоящи тонколони този проблем с отстоянието ще оказва по-голям проблем.

Rudra, мерси за обстойния коментар. Това, което казваш за букшелф от по-високия клас вместо стоящи от по-ниския клас при приблизително еднаква цена изглежда интересно. Ще се пробвам да направя подобно сравнение в някой от шоурумите.  За типа музика, вкъщи слушам - най-вече е класически рок, прогресив мелодичен рок, поп, джас и други подобни и за това търся озвучителни тела, които да пресъздават реалистично звучене, да има широта и дълбочина, без да е необходимо да усилвам много звука.

Междувременно успях да чуя Klipsch RB-61 II, но не с моя музика.  Не си спомнян какъв беше усилвателя, но ми направи неприятно впечатление, че бас почти нямаше и останалата част от звука беше някак си плосък.  Като сравнявам с това, което си спомням за KEF Q300, е че при  Klipsch сякаш липсваше въздух и широта. Чудя се дали обаче същото би било със стоящия вариант на тази серия на Klipsch.

За сега ще се ориентирам към обикалянето и слушането на различни модели.  Ще съм благодарен, ако междувременно някой може да сподели как да се справя с проблема с разстоянието до страничната стена до дясната тонколона и да сподели дали това ограничава избора само до букшелф.

Дайте идеи какво друго да чуя в този бюджет?  Какво ще кажете за Polk Audio Tsi400 - стоящи или за Tannoy Revolution DC6 - четох някой добри ревюта за тях, като се коментираше, че не са много капризни при позиционирането?

maxrev

• Гост
« Отговор #12 -: Февруари 18, 2013, 20:34:17 pm »
Това,че не можеш да осигуриш еднакво странично разстояние ,според мен не трябва да те притеснява толкова.В нормално помещение ,което се използва и за жилищни нужди едва ли са много хората успели да осигурят разположение,което да е абсолютно симетрично от естетична гледна точка и правилно от акустична гледна точка .Идеята е по-скоро тонколоните да не са едва ли не долепени до стената отстрани и отзад,а да се осигури някакво разумно разстояние около тях,което варира според различните тонколони за постигането на най-добър резултат .В случай,че можеш да осигуриш поне около 40-50 см. странично и долу горе толкова отзад ,смятам,че няма да е такъв голям проблем,в сравнение с останалите акустични проблеми,които би могло да създаде едно нормално помещение за живеене.Все пак по-лесни за разполагане са тонколоните с преден порт и ако имаш притеснения за разположението ,се насочи към такива.Колкото до това дали букшелф или подови и в двата случая си искат някакво пространство около тях .Иначе няма еднозначен отговор ,а всичко си зависи от конкретната ситуация,както се вижда и от мненията по темата .За някакво сравнение може да се говори при конкретни модели,доколкото има случаи на средно голям букшелф от по-висок клас,който превъзхожда в абсолютно  всички аспекти малък флорстендър от по-нисък клас,какъвто би бил резултата в едно пряко сравнение между RX2 и BX5 да речем.