Принципно подкрепям варианта,който предлага Rudra ,за букшелф за 1000 лв.+/- някой лев ,вместо стоящи тонколони за същите пари.Включително и за букшелфите със заден порт,в 26 кв.м. стая ,смятам,че все ще се намери вариант ,в който да осигуриш около 50 см. свободно място зад тонколоните и 0,50-1.00 м. отстояние към стените отстрани,дори и с цената на леко разместване,което ти разширява доста избора като количество и най-вече качество.Поне при мен , в подобно като размери помещение не беше проблем да поразместя малко заради по-доброто разположение на букшелфките си и резултатът е ,че старите ми подови колони не ми липсват изобщо,нито като качество,а още по-малко като количество /звуково налягане/,на което по принцип не държа,ама понякога се налага

.Примерно освен изброените в горния пост може да разгледаш и вариантите на АЕ,които в момента са на промоция при вносителя им за Бг или Epos от предлаганите в Бг или по-новите им модели epic 1/2 от чужбина,също и DALI icon1/2.Все пак ако държиш на стоящи на всяка цена за тези пари, погледни тонколоните на DALI в бюджетните им модeли Lektor 6,Zensor 7,които за цената си от около 1000 лв.за чифт в Бг са съвсем прилични и да кажем не отстъпват по нищо на съответните МА ВХ или Klipsch RF ,чиято цена над 1000 лв. се дължи по-скоро на политиката на производителя,вносителя и т.н. за Бг пазара,а не на позиционирането им в някакъв по-висок клас.Иначе за букшелф с преден порт може да видиш как стои въпроса и с Tannoy Revolution DC6 и B&W685/стар модел,който все още се намира,включително и в Бг/.