Автор Тема: Съвет за upgrade на фронт колони за Naim система  (Прочетена 7701 пъти)

ego

• Гост
В последната една година се наслаждавах на музиката от новата си система, която изградих с помощта на форума ( за което още веднъж благодаря на всички, които дадоха своето мнение и съвети ) :

Denon DVD-1800BD / Popcorn C-200 -> Chord Prodac x2 -> Rega DAC -> Chord Chameleon Plus -> Naim Nait XS + Hi cap -> NAC A5 -> Proac D18

Както споделих неотдавна, като следваща стъпка планирах upgrade на източника. Както често се получава, започнах с източника, но след това направих промени в цялата система. Това което се получи накрая е :

NDX/HiLine/Supernait/HiCap/NAC A5/ ProAc D18 + PowerLine (за NDX-а) + разклонител Music Line Netzleiste Plus

Освен това инсталирах NAS Synology 1512+, рипнах колекцията си от CD-та на NAS-a и от него стриймвам музика към NDX-a.

В момента наистина се наслаждавам на новата система и е излишно да споменавам колко много и значително ( в по-добра посока естествено) се промениха нещата.

Това което смятам да направя в следващите 1-2 месеца е да помисля за нов upgrade на колоните. Не че не съм доволен от D18, даже напротив ( както вече и споделих като впечатления). Стаята с която разполагам е доста голяма ( 80 -100 кв.м.) и на моменти ми липсва бас. След като се сдобих с по-добър източник и усилвател, искам да намеря оптималното добро и балансирано решение за ОТ (от които естесвено Supernait-a да може да извлече максимума). Така че смятам отново да прослушам различни варианти за нови ОТ. В момента в списъка ми са:
  - естествено други модели ProAc - D28 ,  D30R ( които би трябвало да се появат Юни на пазара) и D40R ( но за тях имам съмнения дали Supernait ще е достатъчен като мощност)
  - Ovator S-400 и S-600 - дилъра на Naim държи да ги чуя и според него новите Ovator-и се харесват от много хора и биха си партнирали повече от добре с моята система
  - Dynaudio Focus 340 и 380 - същия дилър предлага и Dynaudio и според него новата Focus серия не е толкова капризна като захранване като старата и Supernait не би имал проблем с тях. Не знам дали е така, но няма да е проблем за мен да ги чуя и тях.

Нуждая се от съвет кои други марки и модели колони биха били оптимален вариант за Supernait ( без ограничения в бюджета) за моята система и стая.

Благодаря предварително !

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за upgrade на фронт колони за Naim система
« Отговор #1 -: Май 16, 2013, 16:48:44 pm »
Чудесно би било дилемите ни винаги да са между добро решение и още по-добро решение ;)
Честито за ъпгрейднатата система!
Когато човек прави такива ъпгрейди и вижда как всеки път нещата се подобряват значително, ако се замисли за системата от която е стартирал, как е бил напълно доволен от нея, и как постепенно нещата са ставали все по-добри и по-добри... Интересни размисли може да доведе със себе си едно такова замисляне. Не само за музиката и звука, а по принцип за нещата, които човек не познава и няма как да опознае, докато не изпита.

Но стига поезия :)

Хубаво е човек да има голяма стая - да може да разположи всичко според вкуса си, без да бъде ограничаван от липса на пространство. Уви твърде голямата стая понякога е не по-малко сложна за адекватно озвучаване, от твърде малката.

Понякога при колоните от среден и висок клас, максимума е трудно постижимо понятие. Просто колкото по-добре са захранени едни добри колони(и като източник, и като усилвател, и т.н.) - толкова повече от музиката показват.
Това е една от причините, често да се срещат системи, в които човек е намерил колони, подходящи за помещението и вкусовете му, и ъпгрейд след ъпгрейд повишава нивото на електрониката си, като всеки път системата звучи все по-добре и по-добре и човекът чува неща от колоните си, които не е предполагал, че съществуват на записа. Това често води - особено в Англия, където рядко хората разполагат с огромни помещения, до системи, при които усилвателят струва някълко пъти повече от колоните. И това далеч не винаги е лош подход.

Пиша това неслучайно. В публикацията си споменаваш, че търсиш колони от които Supernait-a да може да извлече максимума. А може да се окаже, че максимума при много колони, може да продължи да се разкрива с далеч далеч по-висок клас компоненти от самите тях.
Затова бих ти препоръчал да насочиш търсенето си към колони, които свирят добре със Supernait, и които удволетворяват нуждите ти като звук и налягане, пък максимума от тях можеш да извличаш дълги години, с много бъдещи ъпгрейди.

Изброените от теб решения са твърде разнородни като звук, а и като концепция.

Първо ProAc. Слушал съм D28 - както със Supernait, така и с друга електроника. Сами по себе си са чудесни колони, но не съм убеден, че аз бих ги избрал като ъпгрейд на D18. Може да се каже, че D28 е единствения останал модел в настоящата продуктова линия на ProAc, който донякъде звучи повече като по-старата генерация техни модели.
Както виждаш ProAc обновиха и продължават да обновяват драстично озвучителните си тела - както с ползване на изцяло нови говорители, така и с промяна в бас рефлекс порта, някои от ползваните материали и т.н.
Резултатът, от който май единодушно са доволни ProAc феновете, е по-бърз и динамичен звук, и още по-голяма акуратност. С други думи, ако приемем, че D1, D2 и D18 са по-скоро рожба на обновената концепция на ProAc, то D28 е може би по-скоро приближен като звук до по-старите им модели. Това, разбира се не прави колоните по-малко добри, напротив - това е един от много успишните модели на ProAc - за това и не го спират от производство след пускането на D30!
Просто мисля, че аз на твое място бих се насочил малко по-нагоре по скалата.
D30, а особено D30R е модел, който ми е изключително интересен и бих се радвал да чуя, когато най-после се появи на пазара. Освен, че използва лентовия високочестотен на ProAc - за който за сега чувам само добри неща, и който(в различни варианти) ProAc използват в по-високите си модели, при D30R англичаните са направили куп други промени, като реално модела изглежда доста по-близко до D40R, отколкото до D28(неслучайно е и около 1500GBP по-скъп от D28).
Като обобщение, ако търсиш колони, от които Supernait би извлекал максимума, или поне би разкрил огромна част от потенциала им, то на твое място бих чул ProAc D30R, когато турските колеги получат наличност.

Като план максимум, с настоящата ти система, бих препоръчал да чуеш разбира се D40R. Според аудио любителите, които са имали късмета да ги чуят, D40R искат доста разстояние около себе си и голямо помещение, но в твоята ситуация надали това би било проблем ;D. При D40R двата карбонови говорителя, според мненията на слушалите ги, предлагат голямо налягане, впечатляващ, но стегнат и бърз бас и чудесна интеграция между говорителите.
При положение, че имаш нужното място, харесваш звука на ProAc и търсиш по-голямо налягане и повече бас - почти задължително е да ги чуеш, ако турските колеги ги имат в наличност! :) Бих се радвал да споделиш мнение.
Според няколко независими дискусии в чужди форуми, Supernait + Hi-Сap би захранвал адекватно D40R, но до изваждане на максимума от тях може да се измине още доста път.

Сега за другите предложения.

Новата серия озвучителни тела на Naim - Ovator определено звучи различно от предишните им модели.
При пускането им на пазара имаше много заклети Naim фенове, които бяха възхитени от новите колони. Имаше и такива, които не можаха да ги възприемат.
Аз не съм от големите почитатели на старите Naim колони. Имат своите предимства и правят някои неща, по-добре от конкурентни продукти в същия клас, но като цялостно представяне на музиката - не са по моя вкус.
Уви същото е отношението ми и към новата серия Ovator. Слушал съм S-400 и S-600, при това подходих с голям интерес, но за съжаление начина, по който представят музиката е по-различен от това, което харесвам.
От друга страна, по света има наистина много хора, които са очаровани от Ovator-ите.
В твоята конкретна ситуация, при положение, че така или иначе те канят, със сигурност бих се възползвал от предложението. Напасването между озвучителни тела и електроника е гарантирано, визията и направата на колоните е впечатляваща, напълно възможно е и звука да ти хареса.
Характера на звучене на Naim Ovator според мен е коренно различен от този на ProAc, но така или иначе, предполагам една такава демонстрация би ти била полезна и интересна - без значение какъв ще е резултата.

Относно Dynaudio - трети вид звучене, според мен различаващ се както от Ovator, така и от ProAc.
Комбинацията Naim - Dynaudio е популярна и успешна, а се случва и дилъри на Dynaudio да демонстрират продуктите си по изложения с Naim електроника. Слушал съм почти пълната гама както на Dynaudio, така и на Naim, но като комбинация съм слушал единствено Audience + 5i  и Supernait + Focus 140. Мисля, че Supernait-а се справяше добре с фокусите, но помещението ми никак не им беше достатъчно и крайния резултат не беше приемлив.
Dynaudio са едни от колоните, които съм слушал, които са най-изискващи от гледна точка на пространство.
От гледна точка на налягане и бас, мисля ще задоволят изискванията ти. Но наистина е добре да ги чуеш.
Аз харесвам озвучителните им тела, но както вече казах, звучат различно от ProAc и ако приемем, че при ProAc - тъй като вече си добре запознат с характера им и начина по който звучат с твоята електроника, можеш донякъде да направиш рискован ход и да вземеш нещо на сляпо, то при другите решения, особено в такъв ценови клас, демонстрацията е силно препоръчителна :)

Наскоро във форума на Naim се заформи дискусия относно това, може ли Supernait да захранва добре Confidence C2(модел, от който имам много добри, макар и стари спомени). За сега извода е подобен, както в случая с ProAc D40 - да, Supernait може да захрани адекватно C2, но за да се извади максимума от тях, може да се отиде далеч по-нагоре от Supernait :)

Други производители, които се комбинират добре с Naim, са PMC и Sonus Faber. Ако имаш възможност послушай - и после разказвай  ;)

Накрая, ако нуждата ти от по-голямо количество бас е голяма, и мислиш, че това е основното, което липсва в системата ти, винаги можеш да помислиш - като алтернативен вариант, за един наистина добър субуфер.

Успех!

ego

• Гост
« Отговор #2 -: Май 16, 2013, 18:52:50 pm »
Много благодаря Rudra !

Както винаги - изключително подробен и обоснован в отговора си.

За мен също останалите модели на ProAc (и най-вече новите D30R ) са първи с списъка ми. Както казах и преди, комбинацията Naim и ProAc поне на мен много ми допада - детайлен и натурален звук. Затова и очаквам с нетърпение да чуя новите D30 R (мостри от тях вече има във Франция и това което четох от хората, които са имали възможност да ги чуят, е повече от положително). В момента D40R ги има в наличност ( даже има и Carbon Pro серията), но аз смятам да изчакам наличност и на D30R , за да имам база за сравнение.

За Ovator - аз вече имах възможност да слyшам S-400, но беше много набързо и със сигурност не достатъчно, за да мога да давам мнение. Като първо впечатление мога да кажа, че звyкът ми се стору някак си по "тъп" и "глух" като цяло спрямо ProAc.  Но със сигурност смятам да отделя време и да ги чуя на спокойствие.

Dynaudio - тях също го чух за малко ( и то с Naim) , но системата беше от съвсем отделен клас - върховите модели на Naim и  Dynaudio Confidence C4. И наистина звучаха повече от убедително.

Това което е ясно, че в следващите няколко месеца ще падне отново слушане и пак слушане. Надавам се за добро. Като добия нови впечатления или реша, ще пиша отново.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Октомври 16, 2013, 14:54:20 pm »
Как се развива слушането и избирането :) ?

ego

• Гост
« Отговор #4 -: Октомври 16, 2013, 17:35:53 pm »
Слушането и избирането всъщност се оказаха много прости - след като чух ProAc D30R, не ми трябваше много време за да реша. И се сдобих с D30R. Може и да съм пристрастен ( тъй като до сега слушах ProAc ), но за мен комбинацията Naım и ProAc e наистина много добра. И D30R са точно това което търсех - типичен ProAc звук, пасват си много добре с Naım и са идеално за моето помещение. Като звучене са много близки до D40R, но са по-компактни като размер.
Накратко - вече повече от 1 месец се наслаждавам на D30R и съм повече от доволен. С всеки изминат ден звучат все по добре ( аз ги взех нови и от опит с предишните ProAc знам, че се нуждаят от доста време за да разкрият наистина на какво са способни) и препоръчвам на всеки който има възможност да ги чуе.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Октомври 16, 2013, 17:42:20 pm »
Супер!
Радвам се, че си толкова доволен, а също и че прогнозите/съветите се препокриват с крайния резултат.
Предполагам на много от читателите ще им е интересно ако не да чуят системата - то поне да я видят ;).