Автор Тема: Съвет за 5.1 озвучаване в бюджет около 2,000 - 2,500 лева  (Прочетена 5976 пъти)

ptg28

• Гост
Здравейте, моля да ме посъветвате как да си направя 5.1 озвучаване :
1. Бюджета ми е 2,000 - 2,500 лева
2. Какви озвучителни тела ще ми препоръчате ( марка, модел и мощност )
3. Марка, модел и мощност за рeсивър
4. Ще я използвам както за гледане на филми , така и за слушане на музика ( много държа на силния и плътен БАС )
5. Каква е разликата между букшелф и съраунд тонколони ?
5.1. Ако използвам 4 бр. букшелф тонколони + 1 централна + 1 субуфер , то от къде ще ми дойдат СРЕДИТЕ , понеже забелязвам , че тези букшелф тонколони са двулентови ( бас + пищялка ) ?

От около 10 години използвам следното СТЕРЕО :
- Усилвател Technics SU-V620 - 2 по 100 вата
- JAMO трилентови стоящи тонколони - мин. 100 вата , макс. 170 вата
Забелязах следното нещо когато поставих това мое старо СТЕРЕО , в този мой нов ГОЛЯМ ХОЛ . Когато поставя двете тонколони JAMO отпред като фронтални до телевизора , НЕ чувам абсолютно никакъв БАС , само среди и пищялки се чуват ! Като ги поставих отстрани на дивана ми като съраунд , вече си чувам и бас и среди и пищялки !?!?!

Моля за вашите съвети !   :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Чудесно би било, ако форумните участници придобият навика първо да четат, а след това да питат. По твоите въпроси е писано многократно.

Все пак ще ти дам 1-2 идеи, върху които да помислиш и евентуално да организираш четенето около тях.

1 - Според мен това е крайно недостатъчен бюджет, за изграждане на система за домашно кино, особено в такова помещение, особено пък, ако човек иска и се надява да слуша и музика на системата си.

2 - При така ограничения бюджет, единствените решения, които се вписват в ценовите граници, са такива, от рода на промоционалните комплекти на Jamo примерно, които се предлагат в Техно*** магазините. Те обаче са до такава степен компромисни, че според мен не заслужават сериозно обсъждане - още повече като се има предвид, че вече така или иначе разполагаш с такива колони, още повече като се има предвид, че искаш да слушаш и музика на системата.

Що се отнася до препоръка на конкретни марки и модели, то това наистина зависи до голяма степен от финалния бюджет и посоката, в която решиш да развиваш системата си.
Като минимум прилична система за домашно кино и слушане на музика, бих препоръчал нещо от рода на Monitor Audio Bronze BX - евентуално изградено около BX2 - имайки предвид бюджета.
От друга страна, при положение, че Баса и налягането явно за теб са от основно значение, то може би ще си по-щастлив с Големи стоящи колони - а и помещението ти го позволява, но както сам можеш да видиш, цената на предложения от рода на Monitor Audio Bronze BX6 или Klipsch Reference RF-82 II, сама по себе си изчерпва повече от половината от бюджета ти...
Както и да е, това са чисто теоритични размишления. Подобен род прилични предложения има и от много други сериозни производители - KEF, B&W, Dali, Mordaunt-short, Focal и т.н. но така или иначе, дори най-началния клас прилични стоящи колони на тези производители, подходящи за помещението ти и нуждата ти от Бас, са в доста различен ценови диапазон сравнение със споменатия от теб...

Може би най-разумното предложение от гледна точка на балансиране на бюджета е да изграждаш постепено системата си, като за сега оставиш като фронт колони наличните ти Jamo. Така би могъл да изградиш лека полека многоканална система, без да превишаваш чувствително бюджета, и накрая да прецениш дали субуфера в системата сам по себе си напълно задоволява нуждата  ти от Бас - и съответно можеш да изградиш системата си изцяло около букшелф колони, или на финала ще трябва да смениш Jamo-то с прилични стоящи колони, които обаче ще натоварят сметката допълнително.

3 - Избора на рисивър зависи основно от избора на озвучителни тела. Когато се спреш на някакво примерно предложение, може да се препоръча рисивър, който да захранва колоните адекватно.

5 - Букшелф/стендмаунт колони, са колони предвидени за поставяне на стойки. Съраунд колони - е позиция на колоните в многоканална система за домашно кино. Обикновено за съраунд колони повечето производители произвеждат и препоръчват би/диполярни колони, които са със специфична конструкция за по-добро разпръскване на ефектите и често са предвидени за окачване на стена. Съраунд колони могат да бъдат и стандартни букшелф колони, както и стоящи колони.

Винаги съществува и варианта, да се ориентираш към ползвани компоненти - стига да се появи прилична оферта за съвременни компоненти.

5.1 Обикновено при двулентовите решения - без значение дали са букшелф или стоящи, единият говорител е високочестотен, а другият отговаря както за баса, така и за средните честоти.

Сега можеш да отделиш време и да прочетеш темите, в които вече са обсъждани въпроси подобни на твоите, в които форумни участници споделят впечатленията си от едни или други озвучителни тела, и в които можеш да намериш доста отговори на някои от зададените от теб въпроси, както и на някои, които тепърва ще се породят.

Успех!