Автор Тема: Съвет при избор на бюджетни Колони.  (Прочетена 11146 пъти)

alextraz

• Гост
Съвет при избор на бюджетни Колони.
« -: Октомври 17, 2013, 01:05:59 am »
Здравейте, предварително се извинявам ако задавам некомпетентни въпроси, но нали трябва да се започне от някаде.

Искам да си направя една музикална конфигурация. Помещението, в което ще ползвам колоните е около 35кв.(5x7м) като разположението на колоните ще е в 2/3 от дългата страна. Музиката, която слушам е джаз, вокали и тн. Ефекта който искам да получа е чист(мек/топъл, емоционален), но и плътен звук. Колоните който съм подбрал да чуя са:
Monitor audio BX 2
Dali Zensor 3
Tannoy Revolution DC6

Като към момента мисля, че MA BX2 имат предимство с оглед на това, че отвора за баса е в предната част и колоните могат да са по-близо до стената, което предполагам е плюс.

Така, като усилвател мисля да е Marantz 6004 като това решение е само от направените от мен проучвания в нета. Смятам да го прослушам някъде и него ако го намеря в Бг.

Колоните като цяло искат около 100-120W докато усилвателя е 2x50W, сега от четеното разбрах, че това няма да е проблем, но според вас ще стигне ли в моето помещение. Тук пак MA BX2 се открояват като по-чувствителни, което както разбриам ще оптимизира работата на усилвателя.

Ще се радвам на мнения, коментари и предложения от ваша страна.

П.С. Някой може ли да ми каже къде мога да чуя MA BX2, защото ги открих само online(другите ги окрих като наличност в различни магазини)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет при избор на бюджетни Колони.
« Отговор #1 -: Октомври 17, 2013, 13:52:39 pm »
Цитат
Колоните като цяло искат около 100-120W
Това твърдение от какво е провокирано?
В спецификациите на трите върианта, които си посочил, ясно е описана препоръчителната мощност на усилвателя:
При BX2 тя е - 30 - 100 W, при Zensor 3 - 25 - 120W, а при DC6 - 20 - 150W.

Няма никаква причина да се мисли, че мощността на усилвателя трябва да е равна на максималната мощност, която извучителните тела са способни да понесат.

Друга подробност, на която е добре да обърнеш внимание е, че цената на Tannoy DC6 реално е 1240лв за чифт. Техно*** магазинът, в който предполагам си видял въпросните озвучителни тела, има странния и некоректен навик да обявява цена за 1 брой, на продукти, които реално не се продават по 1 брой.

С други думи - Tannoy DC6 са два пъти по-скъпи от другите два варианта и това прави сравнението неуместно.

alextraz

• Гост
« Отговор #2 -: Октомври 17, 2013, 16:30:23 pm »
Така отностно мощността на колоните по-скоро имах предвид, че съм чувал че е добре усилвателя да има повече пощнсот и контрола да е от срана на човека, отколкото усилвателя да е по слаб и да изпрати някои неконтролиран импулс(може да се изказвам крайно неправилно :) ). От прочетеното и видяното като цяло Hi-fi усилвателие са в диапазона 30w-85w поне по-достъпните. Като цяло нямам приятел, който да има подобна система и затова искам коментар дали има от какво да се притеснявам.

Относно колоните на Tannoy, таман се зарадвах че в ebay са 400 поунда, а тук 600 лв.
Тотално отпадат от списака :).
Ще ги заместя с Boston Acoustic A26

Ще се радвам ако има още коментари и съвети :)

maxrev

• Гост
« Отговор #3 -: Октомври 17, 2013, 21:30:38 pm »
Като съвет ще си позволя да предложа ,при възможност,т.е. ако си от София ,да идеш и чуеш колоните ,за които питаш ,включително и по-скъпи от тях,за да си изградиш някакви впечатления от това което чуеш,кое е най-близо до твоите изисквания и очаквания,за да си създадеш някакъв критерий най-общо казано.Действително в дома ти ,твърде вероятно ще звучат по-различно,но при положение,че не си слушал нищо все пак е по-добре да придобиеш някакви първоначални впечатления. След като долу горе се спреш на нещо може да почнеш да мислиш какъв точно да е  усилвателя и неминуемо заедно с това и от какъв източник ще слушаш  .Може освен тези,които си писал в началото да чуеш и Mortdaun- Short Aviano 2 при вносителя,които са над бюджета,но ги предлагам защото се намират в момента, нови според търговеца,който ги предлага в Бг,предполагам бивше демо от Англия за 450 лв.,което ти влиза в бюджета .Вносителя на Acoustic Energy  също имаше някакви разпродажби около твоя бюджет (500-600 лв.) и предполагам,че също ще има възможност да ги чуеш .

Kikata

• Гост
« Отговор #4 -: Януари 13, 2014, 01:04:02 am »
ВХ2 заслужават всяка добра дума,казана за тях в случаи за избор на бюджетно решение около 500-550 лева...И не го казвам ,защото ги притежавам,а защото съм сравнявал различни ОТ  в този ценови диапазон  :). Сравнително чувствителни са и се хранят лесно,при мен са вързани към една 667 ямаха,но винаги ми се е искало да ги пробвам към лампов усилвател за пробата и чистото любопитство.Дизайна им е семпъл,но в това виждам нещо красиво,а като цвят - ореха ми допада най-много.Като цяло станах почитател на марката и за ентри-левъл не са лош вариант.Затова най-добре го прослушай някъде и не ги зачерквай така бързо.Във форумния магазин също се предлагат,но не знам дали има опция за прослушване...Стаята ми е 24 квадрата и никога не съм ги усилвал над 60%,предостатъчно са и така,в ниските леко отстъпват,но съм ги подпрял с един DYI буфер с 8" Visaton-че и си паснаха добре .Все пак това са букшелф колони и няма как да изкарат обема и налягането на едни флорстенд  колони.