Автор Тема: Да изключваме ли компонентите си или да стоят винаги включени?  (Прочетена 4880 пъти)

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Интересува ме, как трябва да оставяме техниката, когато не я използваме.Грешно ли е да се изключва от бутоните on/off на задния панел или трябва да я оставяме на standby.Имам възможност да я изключвам и директно от бутона на разклонителя който я захранва.Риа коректора например няма on/off бутон и това означава ,че трябва де е включен нон стоп и именно това ми се струва нереално.Колко време може да издържи така?!?Винаги е леко топъл.Имам чувството, че някои производители препоръчват да не се изключват продуктите им за да са винаги в кондиция на оптимален работен режим, без да се итересуват от това ,колко време ще издържи устройството.Може обаче и да греша, защото някъде четох ,че честото включване и изключване влияе зле на електронните елементи и съкращава живота им.Наистина ми е нужно да знам как да се грижа за техниката си и ще съм благодарен на компетентен отговор.

maxrev

• Гост
Действително техниката винаги и трябва известно време да поработи,докато достигне оптимални параметри .В случая при мен съм забелязал,че усилвателя и плейъра им трябва поне около час работа за да ми зазвучат добре и в този смисъл е добре да са загрели.От друга страна обаче на мен не ми пречи като почна да слушам музика да ги слушам поне час и общо взето това им е доста по-малко от минималното време през което ги слушам   :) . Като цяло избягвам да си оставям техниката включена когато ме няма, с изключение на времето вечер, когато съм заспал докато съм слушал музика .Основната причина да гледам да  съм си в къщи докато ми работят нещата е страха ,  да не стане някой грозен токов удар с допълнителни щети ,въпреки  че и усилвателя и плейъра имат някаква защита , а отделно от това ползвам уж защитен с предпазител разклонител . В общия случай не намирам смисъл всичко да ми работи в режим 24/7 ,  все пак всяка техника колкото повече работи,толкова повече се амортизира , въпреки че работата в достигнат работен режим уж е по-малко натоварваща от циклите пускане -достигане оптимален режим . Според мен спирай си ги като не ги ползваш ,в смисъл като не си в дома си докато си на работа да речем или на почивка , ако не е по-добре поне е по- сигурно .

vas2308

• Гост
A не е ли най-износващия фактор за кондензаторите многократно включване и изключване?