Автор Тема: Музика и филми от лаптоп в бюджет до 1000лв?  (Прочетена 15280 пъти)

fo

• Гост
Първо искам да споделя, че не съм аудиофил, нито аудиал и не слушам музика просто за кефа от слушането на музика. Слушам музика предимно като работя на компютъра в малко помещение около 13кв.

Сега с въпросте...

Какви са вариантите да слушам музика (FLAC)/гледам филми от лаптоп до 1000лв. (нови компоненти)?
На лаптопа разполагам с HDMI, USB 2 и 3, stereo слушалки и микрофон.

Най-ефтиния вариант на който се бях спрял е звукова карта (Asus Xonar U7 заради поддръжката на 24/192, не че имам представа какво е това, но очаквам да е най-хубавия и чист звук) + M-Audio AV40.

Друг вариант е усилвател и букшелф колони. Тук обаче изобщо не ми е ясно как да пусна читав звук към усилвателя?

Трябва ми помощ, по възможност като за крайно неразбиращ, желаещ да изкара максимално чист и приятен звук от лаптопа си срещу бюджет от 1000 лв. :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Музика и филми от лаптоп в бюджет до 1000лв?
« Отговор #1 -: Ноември 03, 2013, 23:37:45 pm »
Сложна ситуация.
От една страна - ако не те интересува добрия звук - защо да даваш 1000лв...
Ат друга страна, не са малко хората, които са разширили доста музикалния си кръгозор и времето, през което слушат музика - след като се се сдобили с първата си качествена система.

За съжаление 1000лв не са боджет, който дава особена свобода при изграждането на стерео система.
Реално за тези пари трябва да вземеш колони(евентуално и стойки), усилвател и DAC.

При положение, че държиш компонентите да са нови, то при такъв боджет бих препоръчал букшелф колони за около 500-600лв + усилвател в горе долу такъв бюджет. Уви, за DACa пари не остават. Възможен вариант е да се изведе за сега аналогово звук от лаптопа - докато се съберат пари за подходящ DAC.
Този вариант би довел до добър резултат като крайна реализация, но докато слушаш музика директно от изхода за слушалки - надали има как да се надяваш на добро качество. Освен това, крайната сума ще надхвърли чувствително първоначалните 1000лв. Приличните ДАКове от начален клас на Arcam, Cambridge Audio и NAD гравитират около 600лв.
Друга опция би била купуването на по-нисък клас компоненти - нещо, което според мен не осмисля похарчените пари.
Трети възможен изход е - в крайна сметка да се примириш с компоненти втора ръка от близкото минало - по възможност с остатъчна гаранция. Така би могъл да се вместиш в бюджета и в същото време да вземеш прилично свирещи неща.

Достъпен начин да слушаш качествено музика, без да харчиш огромни суми, е прилична слушалкова система, но това е съвсем друг тип система, концепция и въобще звуково изживяване, и не мисля, че целодневното слушане на слушалки е добра и приятна алтернатива.

Успех!

fo

• Гост
« Отговор #2 -: Ноември 04, 2013, 01:13:04 am »
Благодаря за отговора и отделеното време!

Относно по-евтините варианти докато се навидя да отделя 2000 лв и повече... Примерно какво ми трябва за да слушам читава музика (flac файлове) от лаптопа с някакви nearfield (малка стая.. на два метра съм от музиката и филмите) студийни монитори (M-Audio BX5 или KRK Rokit 5 на старо) ? Как мога да изкарам свестен звук през входа за слушалки или USB без да ползвам DAC за (2)600лв. ?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Ноември 04, 2013, 11:48:36 am »
С вградената звукова карта /изхода за слушалки/ няма как да очакваш качество. Или хубава външна звукова карта или външен DAC /което всъщност е едно и също в твоя случай/.

vessk0

• Гост
« Отговор #4 -: Ноември 04, 2013, 12:11:20 pm »
В този бюджет и условия на слушане, бих ти препоръчал да се насочиш към активни озвучителни тела Genelec и някакъв entry level DAC.

fo

• Гост
« Отговор #5 -: Ноември 04, 2013, 12:27:02 pm »
От българския пазар, поради някаква причина са изчезнали всички USB звукови карти. Попаднах на нещо, което би трябвало да ми излезе под 100 лв с доставката. Очаквам да има сериозна положителна разлика спрямо вградената карта. Fiio D03K. На тази джаджа даже и казват DAC. Та връзвам този ДАК през входа за слушалки и нисък клас активни монитори в него. В най-добрия случай Alesis M1 Active 520 USB, Yamaha HS50m, M-audio BX5, KRK rokit 5. Още не съм се спрял на нищо конретно. Може и по-нисък клас да взема, но все си мисля, че тия после ще са лесно продаваеми.

Това ще е началната ми читава музика за около ~500лв.

Правилно ли си представям нещата или бъркам някъде?
Подобен малък, компактен (вероятно с евтини части) USB DAC може ли да се купи от България в диапазона до 300лв с идеята да е по-читав и върши работа и в бъдеще? Или нещо друго от сорта?

Темата ми си промени характера и се извинявам на всички аудио фенове, които не смятат, че е за този форум.

Внимание - 2 нови отговора бяха публикувани докато ти пишеше.
Бихте ли дали конкретни модели entry level DAC, озвучителни тела и звукови карти? С тези DAC съм много скаран и не мога да преценя, кое мога да вържа към компютъра; кое не мога; кое е за слушалки само и т.н.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Ноември 04, 2013, 12:53:58 pm »
DAC означава цифрово-аналогов преобразувател - преобразува цифровия аудио сигнал от лаптопа ти в аналогов, който посредством стерео чинчове ще отиде към усилвателя или активните колони.
За да стане това - към DACа трябва да се подаде цифров сигнал. В случая с повечето лаптопи, това може да стане само по USB или HDMI. Някои лаптопи поддържат S/PDIF (оптика или коаксиал) на изхода за слушалки, но това не е кой знае колко често срещана екстра и обикновено е изрично упоменато.

В твоя случай, ако изхода за слушалки е обикновен аналогов изход, няма как към него да свържеш DAC.

С други думи трябва да търсиш DAC с USB вход, или прилична външна Стерео звукова карта с USB вход.
Обикновено началния клас мини дакове не предлагат нито възможностите, нито звуковото качество на нормалните ентри левъл ДАКове, които споменах по-горе. Но няма как при толкова ниска цена и толкова малък размер да няма компромиси.

Един от въпросните мини ДАКове, който се предлага на нашия пазар е NuForce uDAC-2, но наистина мисля, че стандартен ентри левъл DAC на Arcam, Cambridge Audio или NAD ще бъде по-дълготрайна и смислена инвестиция.

fo

• Гост
« Отговор #7 -: Ноември 04, 2013, 13:19:33 pm »
Може ли няколко линка към entry level DAC? След него няма значение дали съм вързал активни колони или усилвател с колони?

Ако правилно разбирам в случай, че слушам музика от CD плеър, прескачам часта с DAC-а и ми трябва директно усилвател с колони или само активни колони?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Ноември 04, 2013, 13:37:57 pm »
Активните колони са колони с вграден в тях усилвател. Според мен студийните монитори, особено пък тези от съвсем начален клас, никак не са приятни за слушане, но това е дълга тема, която няма много общо с така поставените въпроси.

По въпроса за свързването - дали усилвателя е самостоятелен компонент, или е вграден в озвучителните тела, до него трябва да достигне аналогов сигнал - посредством аналогови интерконектни кабели - най-често с чинчове.
С други думи, чисто механично, от гледна точка на кабелни връзки, начина за свързване е един и същ.

Когато ползваш CD - разчиташ на вградения в него DAC, който за разлика от този във вградените звукови карти, обикновено е на високо ниво. Това, разбира се, зависи от класа на конкретния CD плеър. Понякога потребители позват сравнително нисък клас CD плеър, който е свързан по цифров път с доста по-висок клас DAC, макар че и това има своите недостатъци.

Цитат
Може ли няколко линка към entry level DAC?

Имаш предвид мини ДАКове като този, споменат от теб или по-скоро ентри левъл даковете на Arcam, Cambridge Audio или NAD, за които писах по-горе?

fo

• Гост
« Отговор #9 -: Ноември 04, 2013, 13:48:29 pm »

Имаш предвид мини ДАКове като този, споменат от теб или по-скоро ентри левъл даковете на Arcam, Cambridge Audio или NAD, за които писах по-горе?

Имам предвид entry level Arcam, Cambridge Audio, NAD (и други подобни)?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Ноември 04, 2013, 14:00:57 pm »
Arcam rDAC, Cambridge Audio DacMagic 100, NAD DAC 2.

Тези се сещам на първо време, в бюджет 500-600лв.

fo

• Гост
« Отговор #11 -: Ноември 04, 2013, 17:17:15 pm »
Лаптопа за който става въпрос е Acer Aspire 5750G. Точния модел е P5WE0 (5750G-2414G75Mnbb). Някаква идея как да проверя със сигурност поддържа ли SPDIF през слушалките? Според интернет поддържа. В книжката (имам само кратко ръководство) не пише..

iwoto

• Гост
« Отговор #12 -: Ноември 04, 2013, 20:32:55 pm »
Ацерите по принцип имат.Виж на жака за слушалките дали пише SPDIF с дребен шрифт под знака на слушалките.

fo

• Гост
« Отговор #13 -: Ноември 05, 2013, 03:11:34 am »
Да забравим времено бюджета. В случай, че взема Cambridge Audio DacMagic 100 какъв entry level усилвател и колони ми препоръчвате за скромната ми стая от 13-14 квадрата? Предполагам че 2x40W или 2x50W са повече от достатъчни.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Ноември 05, 2013, 13:52:07 pm »
Малко четене би ти спестило доста питане.
В стерео раздела има доста теми за избор на колони и усилвател - в различни ценови граници.
В една от най-пресните теми - "Избор на система:бюджет 1200лв." се обсъжда ситуация сходна до твоята - бюджет около 1000 лв и малко помещение.