Здравейте банда,
От близо година следя форума, а преди няколко месеца реших да започна да осъществявам мечтата си за добър звук вкъщи.
Благодарение на статията тук изчистих и концепцията. Започвам с компютър и 10 годишни 5.1 колони за $200. Ще правя пак 5.1 система. Докато съм на квартира ще заменям само фронт канала и след време може би центъра. Дай боже след време (2-3 години) като се преместя в нещо по-голямо ще сложа фронталните за съраунд и ще си взема някакви флорстендъри. Дотогава ще ползвам "остатъка" от колоните, които в момента имам.
Реших, че източник ще ми е компа през аналогова връзка към рисийвър, затова първо си купих колкото можах по-добра звукова карта (Асус Фобиъс). След много лутане и чудене от ибей през Юли взех и рисийвър SR875 (благодарности на ******** за съветите)
Както казах съм на квартира и "хола" на гарсониерата е доста малък (~18 м2). Да приемем условно, че системата ще се слуша поравно филми/музика/игри. Музиката ще е доста разнообразна: от дръм енд бейс през метъл до джаз. Откъм звучене не знам какво търся

Искам звука да е хубав, "кристален", да няма превес над някои честоти над други, а като увелича малко да си личи
Там където ще са колоните за съжаление е тясно. Докато отзад може да им осигуря някакво отстояние от 40 см, то отдясно на дясната колона на 10 сантиметра има прозорец+стена, а отляво на лявата на 3-4 сантиметра има стена на гардероб.
Бюджета нека речем е под 800 лв.
Цитат на Рудра от друга тема:
"Моделите до 1000лв, с преден порт или затворен обем, на нашия пазар, не са много на брой - Monitor Audio BX2, Фокал 706, KEF Q300, B&W 685, Klipsch RB-61 / 81, Mordaunt Short Mezzo 2."
Като гледам, колкото и да ми се иска няма да мога да взема колони със заден бас рефлекс. Поправете ме ако греша, но това близко разстояние до едната стена напълно ме задължава да се спра на колони с преден. Инак донякъде и Дали ми бяха мерак, главно четейки отзиви + много добрата цена (1870 лв за
цял 5.1 комплект о_0)
Мисля да си направя "демо СД" и да ходя да прослушвам един по един всеки от изброените по-горе модели.
Успях да намеря къде да чуя Монитор Аудиото и КЕФ-а. Има някои си Евровижън, където продават и Фокал-а.
Така и не намерих изобщо място, където да чуя B&W и Klipsch, a в Гугъл не ми излиза нито един сайт/магазин, който да продава Mordaunt Mezzo 2 :о
Също ми е важно и колко парички биха стрували бъдещите ОТ от системата, защото се съмнявам, че като дойде това светло време ще успея да отделя повече от 2к за всичко останало. Например видях, че центровете на КЕФ са някакви безумни суми (сравнено с Монитор Аудио например :о)
Надявам се никой няма против, че поствам в секцията за Стерео. Все пак в момента чуденката е тъкмо за такова