Автор Тема: Достоен наследник на Jamo BX200A в бюджет 2000-2500лв максимум.  (Прочетена 12203 пъти)

krasunder

• Гост
Онзи ден ми се скъсаха спикерите на колоните Jamo BX200A  >:(, които ми служиха вярно в продължение на 18 години. На мястото на ползвания усилвател Yamaha AX-590 поставих рисийвър Yamaha RX-V393 и колони Jamo BX150 (закупени от мен преди около 13 години), но звукът просто не е същия. Басовете са по-измъчени, някак си по-глухо е – ужас!
В тази връзка ви моля за 3 съвета:

1) Към какъв модел колони да се насоча със звук и параметри максимално близко до тези на Jamo BX200A. Разбира се, може да са и с по-добър звук, но за не повече от 2000-2500 лв за чифта. Ще ходя да прослушвам, но все пак трябва да се насоча към някакви марки/модели. Помещението, в което ще ги ползвам към момента (и поне в идните две години) е малко, 4 х 4 м, съгласно приложената скица, но тъй като „надеждата умира последна“ може някой хубав ден да ги инсталирам в по-просторен хол. От много години се канех да закупя и останалите озвучителни тела за домашно кино, но все изникваха други семейни приоритети. С новите колони ще закупя поне още едно допълнително ОТ (вероятно subwoofer), за да поддържам идеята жива ; )
По отношение на приложението – на колоните се слуша 75% рок музика (rock)(от Bruce Springsteen до Morbid Angel включително), 20% филми и музикални DVD-та и 5% пред-класика.
По отношение на разположението – на 2D скицата съм маркирал евентуални места, но с други думи колоните трябва да са стъпили здраво върху пода или монтирани надеждно върху стойки, защото покрай едната колона се минава често.

2) Трябва ли да пенсионирам и RX-V393 или според вас същия може да изкара добър звук на хубави нови колони?

3) Къде в София правят качествени ремонти на колони (скъсани са външните мембрани на 12-инчовите спикери на BX200A) за да мога да ги ползвам с усилвателя Yamaha AX-590 поне на вилата?

Като реализирам тази част от задачата, ще си позволя да се обърна към вас за съвет отново за да окомплектовам системата с оставащите озвучителни тела за домашното кино.

Предварително благодаря на всички за коментарите ви!  (y)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Ситуацията е драматична. Мисля, че момента е подходящ за преосмислиш цялостно концепцията си за аудио.

Като начало на първия ти въпрос - силно вярвам, че каквото и да вземеш в бюджет 2000-2500лв ще е сериозно подобрение спрямо досегашните ти колони. Да избираш озвучителни тела по параметри е крайно несериозен подход, а да търсиш озвучителни тела, които да звучат максимално близо до старите ти - надали е особено добра идея ;).

За да може да ти се даде някаква що-годе полезна насока, по-скоро е добре да опишеш възможностите за разполагане на озвучителните тела - разстояние спрямо стените и т.н., а също и на какво най-вече държиш в звученето, ако щеш и във визията и т.н. Помещението ти не е голямо и спокойно можеш да заложиш и на добър букшелф. От друга страна в този бюджет има и съвсем прилични стоящи решения. Препоръчвам ти да попрочетеш темите за озвучителни тела във форума - така можеш поне ориентировъчно да добиеш приблизителна начална представа кое с какво е характерно.

Относно наличния ти рисивър - тук нещата стават странни. Първо, ако не бъркам това е изключително архаична машина, която няма нито DD, нито DTS ... нито цифрови входове.
Първият въпрос, който автоматично се появява в съзнанието на човек е - защо ползваш такъв рисивър за домашно кино, при положение, че реално той не предлага нищо - нито като поддръжка на звукови формати, нито като удобство, нито като звук!?
Вторият, не по-малко важен въпрос - ако не ползваш реално многоканална система, а слушаш само стерео, защо въобще си взел кино рисивър, при това от възможно най-нисък клас, при това без никакви удобства и възможности за връзка, които биха били поне някаква минимална обосновка.

За мен е абсурдна идеята да се дадат 2000-2500лв за прилични озвучителни тела, и да се захранват с такъв рисивър.

Често в този форум обсъждаме, че една от най-важните предпоставки за добър звук в дадена система е тя да бъде балансирана като компоненти.

Може би прочитането на тази статия - Общи насоки за изграждането на стерео система, би ти помогнало да обмислиш нещата от по-различна от досегашната си гледна точка.

Успех!

krasunder

• Гост
Много благодаря за коментара. От прочетеното в "общите насоки" стигам до извода, че ми е необходим и мрежови аудио плеър. За дисковете, които по-скоро колекционирам за да подкрепям групите, смятам да ползвам съществуващия Yamaha CDX-890.

За съжаление в техниката е трудно нещо да се обективизира, без да се дадат параметри. Например за мен информация от рода "колоните ми имаха кристален бас, превъзходна динамика, изключително жив звук и достатъчно мощност, така че да не изкривяват звука до ниво на което бих ги слушал" е крайно относителна, но щом такова обрисуване би свършило по-полезна работа, то така да бъде.

Скиците които съм приложил са в мащаб. Разстоянието до обекти (стени и/или шкаф), намиращи се зад колоните (ако приемем, че маркираното разположение е удачно) може да бъде например 50 см. Това естествено зависи и от размерите и на колоните. За централната - мога да я разположа върху телевизора (голям, от последната генерация с тръби) на доволно разстояние от всичко. Съраунд колоните отиват на стената (за тях специални разстояния над 20 см от стената няма да предвиждам), а субуфъра - може би в предната част между двата фотьойла срещу телевизора. С изключение на субуфъра, не държа допълнителните ОТ да са нещо специално - добре ще е да не прецакват тотално звука от фронт колоните, но дори и така да е за (моето) гледане на филми ще са ОК. Още повече, че последното нещо, което ценя в един филм са специалните (де)фекти.

Както споменах, основното приложение на колоните е слушане на рок музика или най-общо - музика, която вдига адреналина, музика, която зарежда, музика, която понякога рисува картини, като задачата на новите колони е да пресъздава музиката максимално живо без никакви изкривявания от относително тихи нива до ниво на границата на поносимост на слуха.

Рисивърът - Yamaha rx-v393 е с DTS и Dolby Pro Logic, но няма проблеми да пенсионирам и него. Тъй като слушам предимно loosless музика ми е необходимо и подходящо решение за качествена обработка на сигнала. В такъв случай ще се наложи редукция на бюджета за фронт колони до около 2000 лв.
Така поставен въпроса предполага изграждане на системата на чисто (CD плеърът използвам изключително рядко, така че (надявам се) нека той да не се разглежда като "копчето според което е избран балтона"), което би следвало да облекчи задачата още повече.  За визията и типа на озвучителните тела - букшелф или стоящи - нямам претенции, доколкото за първите ще ми трябват и здрави, компактни и качествени стойки, които не трябва да натоварват допълнително бюджета спрямо стоящи с аналогични достойнства.

Ако е необходима и друга информация за да мога да се възползвам от професионалните ви съвети - питайте  :)

Поздрави!

Admin - Запознай се подробно с правилата на форума! Обърни например специално внимание на това - как правилно се поставят линкове във форума!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Малко ми е трудно да дам съвет.
От една страна стаята е сравнително малка и доста "пренаселена", от друга си свикнал на определен тип звук от старите си колони.
Ако не трябваше да се съобразявам с второто щях да предложа някакъв качествен букшелф. Това обаче е коренно различна насока от това, което си описал.
Може би система базирана на Monitor Audio RX6 ще се доближи до изискванията ти. Като алтернатива примерно с букшелф KEF R300, подкрепени със събуфер.
Аз също слушам подобна музика и смятам, че те ще се справят отлично със задачата.
Задължително обаче трябва да разкараш този ресийвър. Той е в пенсия от много време.
Той е най-ниския клас на Ямаха от близкото минало, няма DTS/DD декодери, няма цифрови входове /да не говорим за HDMI/, маломощен е да храни колони от подобен клас.
Съраунд колоните обикновено се монтират директно на стената, така че няма нижда да им осигуряваш пространство.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
2000лв е интересен бюджет за фронт колони.
От една страна с тях могат да се вземат прилични стоящи озвучителни тела.
От друга страна - помещението ти не е голямо и си решил твърдо да взимаш субуфер. В такъв случай букшелф колони биха свършили чудесна работа.
Тук сметката малко се усложнява. Ако си решил да похарчиш целия бюджет от 2000лв за фронт колони, без да смятаме в тези пари субуфера, то с тях можеш да вземеш по-висок клас букшелф озвучителни тела, в сравнение със стоящи такива. От гледна точка на звука - това е чудесно. От гледна точка на усилвателя обаче - би било разумно колкото по-сериозни са озвучителните тела, толкова по-сериозен да е и усилвателя, за да може да покаже напълно това, на което са способни.
Като стана дума за усилвател, в първия си пост споменаваш, че ползваш системата 80% за музика и едва 20% за филми и многоканални концерти. Обмислял ли си варианта да изградиш система около Стерео усилвател.
Така би спестил пари - от съраунд колони, център и т.н. които би могъл да вложиш в по-качествен усилвател, който да може да покаже максимума от бъдещите колони.
За да обрисувам съвсем ясно ситуацията от моята гледна точка - да приемем, че се спреш на озвучителни тела от Сребърната серия на монитор аудио - подходяща за Рок и доста балансирана като звук. Примерно споменатите от lazarus18 Monitor Audio Silver RX6 или пък букшелф варианта Monitor Audio Silver RX2. Ако задължително трябва да избера рисивър за тях, имайки предвид, че на системата ще се слуша музика, то един от първите претенденти би бил YAMAHA RX-A830. Както виждаш рисивърът никак не е евтин, но няма как да се надяваш с рисивър за 500лв да получиш наистина качествен звук или да захрани и контролира адекватно такива озвучителни тела. Уви при кино рисивърите така или иначе стерео възпроизвеждането не е основен приоритет. С други думи, голяма част от бюджета вложен в кино рисивъра отива за многоканални декодери, цифрови входове, 5/7/9 стъпала и т.н. Приблизително в същия бюджет са стерео усилвателите Creek Evo 2 и Creek Evolution 50A - чисти стерео усилватели, създадени единствено с идеята на тях да се слуша музика. Когато говорим именно за слушане на музика, а това според твоите думи е 80% от бъдещото приложение на системата, смея да твърдя, че тези два усилвателя биха се справили значително по-добре от споменатия рисивър или друг подобен в този ценови клас.

След като се спреш на конкретна концепция в изграждането на бъдещата система - стоящи или букшелф колони, кино рисивър или стерео усилвател и т.н. биха могли да се дадат по-конкретни предложения за озвучителни тела, а спрямо тях и за подходящ усилвател или рисивър. Както казах в началото на публикацията - 2000лв са интересен бюджет за озвучителни тела и изборът никак не е малък. Около тази сума има интересни предложения както на споменатите вече Monitor Audio и KEF, така и на Dynaudio, Klipsch, Mordaunt Short, Dali, Focal, ProAc и др.

P.S. За да се осмисли напълно цялото начинание, добре е в бъдеще да обмислиш и адекватен източник, който да отговаря като ниво на останалите компоненти от системата.

Успех!

krasunder

• Гост
Благодаря и на двамата за чудесните идеи! Много се извинявам за неправилно поставените линкове - вече ще го имам в предвид!

Може би в моя случай по-удачен би бил вариант за добра стерео система, а за домашно кино - или нещо около стария рисивър или пък готова система от най-нисък клас - от тези, които продават за под 1000 лв с всичко включено. За нея нямам никакви претенции така или иначе. Само фронт колонките за киното трябва да са достатъчно "фини" за да не пречат на тези, с които ще слушам музика. От това, което съм видял при приятели не мисля че ще има проблем с размера.

Ако обаче ще изграждам стерео система, защо да не ползвам на първо време старият усилвател Yamaha AX-590? До момента нямам никакви забележки по отношение на звука, който получавах от него, за времето си беше от доста висок клас и дори като цена беше по-скъп от двете спoменати на Creek. Естествено, като се скапе вече ще знам какво да сложа на негово място (но не е ли твърде ниска мощността 2 X 75 W на Creek Evo 2?). Тръгвайки към тази концепция обаче дали някои от предложените в постовете ви чифтове колони ще се справят достатъчно добре с баса без подкрепа от субуфър? Ако не, бихте ли предложили други?

В този ред на мисли - на каква цена биха дошли добри колони, които да нямат нужда от субуфър и ако все пак комбинация от двойка колони и субуфър би дала по-добър звук, не мога ли да свържа подходящ (позволяващ настройка за работа със стерео усилвател с нещо като built-in crossover - "low pass" filter) субуфър към чифт B на моя усилвател?

Предварително благодаря за отделеното време!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Ти ще трябва да решиш какъв тип система да градиш - за кино, за стерео или комбинирана.
Всичко зависи от бюджета.
Може да ползваш наличния си стерео усилвател Ямаха, но той в никакъв случай не може да мине за висок клас. Това усилвател, който е струвал около 700 немски марки преди 20 години. Нищо чудно вече да има нужда от профилактика.

krasunder

• Гост
Система за стерео ме устройва напълно. За кино ще взема нещо евтино.

По отношение на усилвателя - точно така, или по-точно - закупен е за левовата равностойност на 780 DM или с други думи за малко повече от единия Creek. Тъй като обаче мощността на двата не е еднаква вероятно предложените Creek-ове са по-висок клас. Уверен съм, че моята Yamaha вече не е висок клас, но по това време Yamaha не предлагаха в България по-скъп от него. По-важното обаче е че в комбинация с повредените ми колони даваше звук към който нямам забележки. Щом се налага профилактика - ще го дам за профилактика, но да го хвърлям само защото има по-висок клас усилватели от него не би било разумно. Какво би ме посъветвал да спомена на техниците от сервизния на Yamaha да погледнат най-вече, защото имам известни основания да се съмнявам в техния професионализъм?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
krasunder, щом държиш да ползваш стария си усилвател като начало - няма нищо лошо, стига да е технически изправен след толкова много години. След време може да ти се удаде възможност да пробваш други, съвременни усилватели(например на съфорумци) на бъдещите си колони и да прецениш как стоят нещата за теб.

По въпроса ти за мощността на Creek Evo 2 - мощността му е повече от достатъчна за посочените озвучителни тела, заедно с които беше даден за пример.

Относно свързването на субуфер в стерео система - това е вече обсъждано няколко пъти тук. Някои субуфери, които така или иначе се прероръчват за интегриране в стерео системи - като REL, BK и т.н. имат опция за свързване директно към изходите за колони на усилвателя - не задължително чифт В, а същото стъпало, което захранва фронт колоните.
Съпротивлевието на субуфера е твърде високо за да натоварва усилвателя, а този начин на свързване, според производителите и множество потребители осигурява най-добра интеграция на субуфера в стерео системата.

Ако държиш да не ползваш субуфер и въпреки това настояваш на сериозни ниски честоти, може би е по-добре да се насочиш към стоящи колони. Вече бяха препоръчани Monitor Audio Silver RX6. Klipsch Reference RF-62 II също са подходящи за рокаджии, а и предполагам биха били предостатъчни за помещението ти. Някои от другите споменати производители също имат компактни стоящи решения в този бюджет, които може и да се справят добре с такъв тип музика -  нека хора, които са ги ползвали дадат мнение.

При положение, че един качествен субуфер, подходящ за интегриране в стерео система, стартира като цена от над 1000лв, няма как да вземеш хем такъв субуфер, хем по-висок клас букшелф тонколони, на цената на обсъжданите стоящи решения в бюджет до 2000лв.  Би могъл за около и малко над 2000 лв да вземеш само букшелф колони от по-висок клас, но няма как да се гарантира, че ще задоволят напълно потребностите ти за ниски честоти. Добрата новина, ако се спреш на този вариант, е че субуфер винаги може да се добави по-късно.

krasunder

• Гост
Сега наистина стана сложно... Но, разбира се, винаги е по-добре да има избор отколкото да няма  ;).

Rudra, какви букшелф тонколони би ми препоръчал, да кажем за не повече от 2000 лв (обаче ще ми трябват и някакви хем подходящи, хем не-скъпи стойки), които след окомплектоването им в последствие с подходящ (пак по твоя препоръка) субуфър биха дали звук по-добър от препоръчаните стоящи тонколони Monitor Audio Silver RX6 и Klipsch Reference RF-62 II?

Ще бъда благодарен и на съвети от други рокаджии относно избора на озвучителни тела (rock).

Лека и успешна седмица на всички!

murrey

• Гост
Тъй като тази година минах по този път, горещо ти препоръчвам първо да отидеш и да послушаш различни типове, модели и марки ОТ и сам да прецениш първо дали букшелф или стоящи, след това и кои точно ти допадат. От форума ще изградиш някаква представа за себе си, но до колко е вярна, ще прецениш единствено на място. Успех.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
По-добър звук често е субективно понятие, особено пък, когато говорим за толкова разнообразно звучащи колони, в сравнително близък бюджет. Мога да ти дам примери за букшелф озвучителни тела в по-висок клас от посочените стоящи. Дали за теб ще звучат по-добре няма как да гарантирам.
Такива примери са: Monitor Auido GX50 - 2380лв, KEF R300 - 2350лв, KEF LS50 - 1950лв, Focal Aria 906 - 1520лв, Dynaudio Excite X14 -1920лв, Epos Elan 15 - 1634лв, ProAc Studio 115 - 2390лв. и т.н.

За интеграция в стерео системи, аз харесвам и препоръчвам субуферите на REL. Т1 например би могъл да ти бъде отправна точка.

Имайки предвид музиката, която основно слушаш, както и това, че някои от решенията дадени за пример по-горе надхвърлят 2000лв, а заедно със субуфера сумата става още по-сериозна, може би все пак споменатите сотящи варианти ще са по-добря идея.

Така или иначе до експото остават няколко дни - ако ти е любопитно организирай се и направи едно прослушване - колкото и да са компромисни условията за сериозно слушане там. Така може поне донякъде да изчистиш концепцията за себе си.

Успех!

krasunder

• Гост
Благодаря отново за идеите. Задължително ще отида на експото! Вече имам достатъчно отправни модели, които да чуя (иначе само да ходя и да се облизвам като Кума Лиса пред нещо, което после ще се окаже пет цифрена сума няма смисъл).

Тъй като се обсъждаше главно вариант букшелф + субуфер, ако се спра на вариант със стоящи би ли имало смисъл по-нататък да закупя субуфер или няма да получа съществено подобрение на звука при такава комбинация?

Още един въпрос - какво устройство бихте ми препоръчали за слушане на looseless файлове (нямам предвид звуковата карта на PC)? Хубаво ще е ако осигурява и мимална защита от идиотизъм (пример - наскоро ремонтирах компютъра си и при свързването на жака към усилвателя съм забравил предишната вечер последния включен, усилването не беше и до средата, но се чу такъв брум  :o, че сигурно тази юнашка интервенция допринесе съществено за злополуката с колоните ми).

Поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Добавянето на субуфер е въпрос на вкус и нужда, и няма задължително връзка с това колко са големи озвучителните тела. Има стерео системи с огромни фронт колони - в огромен бюджет - десетки хиляди левове, в които системи също се използва субуфер. С други думи - напълно е възможно стоящи колони да задоволят изцяло изискванията ти за налягане и бас. Напълно възможно е също така и да искаш да добавиш един или два субуфера в бъдеще. Както вече казах веднъж, хубавото на субуфера е, че може да се добавя на по-късен етап.

Относно въпросът ти за аудио плеър - има раздел за това - след като попрочетеш вече изписаните там теми по въпроса, ако все още имаш питане редно е да го пуснеш там.