Здравейте! От известно време чета форума, тъй като ми предстои изграждането на система за домашно кино. В тази връзка бих желал да се допитам до вас относно подбора и съчетаването на отделните компоненти, а също така и самото им позициониране.
Желаният краен резултат, който искам да постигна, е съчетаването на различни източници на аудио-видео сигнал (PS3, Xbox360, медиен плейър, лаптоп и т.н) и възможността за извеждането на този сигнал към прожектор и телевизор. Разположението и квадратурата на помещението, в което ще се помещава домашното кино е дадено в прикачения файл. Системата ще се използва за гледане на 3D филми, Blu ray, концерти, гейминг (80%), а в допълнение бих желал да се насладя и на качествена стерео музика (20%). Не съм любител на умопомрaчителни басове и силна музика, по-скоро бих оценил качеството на звука идващо от озвучителните тела. Също така, харесвам различни стилове музика, но гледам да избягвам поп-фолк и хеви метъл. Нямам определен бюджет, все пак не бих искал да надхвърлям 5-7к (до 2к за ресивър, останалото за колони).
Неизвестните в уравнението за сега са две, изборът на ресивър и озвучителни тела. Считам, че за потребител като мен с недостатъчно опит и познания в областта, е хубаво да се фокусирам върху по-тесен кръг от продукти и след това да се заема с прослушване. За сега съм се съсредоточил върху четене на форуми, ревюта и сравняване на характеристики. За ресивър съм се насочил към Yamaha RX-A830, тъй като съчетава доста от функциите, които са ми нужни, наличен е, а и цената ми допада. Бихте ли ми предложили аналог на избраният от мен модел позициониран в този ценови диапазон (до 2к), независимо от марката? От гледна точка на функциите мисля, че мога да направя компромис с всичко освен наличието на 3D, два HDMI изхода, Pre out и поддържането на съвременните формати за HD звук. Що се отнася до озвучителните тела си нямам и ни най-малка идея какви да са те. Разбирам, че озвучителните тела трябва да се избират в съответствие с помещението, в което ще са разположени, а ресивъра спрямо тях, но при мен този вариант ще е трудно приложим поради факта, че не съм достатъчно запознат с материята т.е. желая потенциалът на озвучителните тела да е съобразен с размерите на стаята. Моля, дайте ми предложения за озвучителни тела според приложения план на помещението, които да ми послужат като отправна точка при обикалянето по магазините. Също така, моля коментирайте разположението им в случай, че виждате по-удачни варианти. Според моите скромни познания, изискванията на които трябва да отговарят са: преден бас рефлекс (не мога да осигуря достатъчно отстояние от стените), стойки/стоящи тонколони (закрепване на стената не е желателно), сравнително компактни размери (искам екрана да заема възможно най-голяма част от стената), предната двойка да позволява задоволително стерео (бъдещи планове за надграждане със стерео усилвател, в случай че преценя, че ресивъра не се справя достатъчно добре за моите нужди). Бихте ли ми дали, също така, идея каква трябва да е минималната дебелина на кабелите отиващи към съраунд колоните при дължина на трасето 10-15 метра? Тъй като вече е късно за прокарване на канали, идеята ми е да скрия кабелите в первазите на ламината, където също трябва да мине и 8мм HDMI кабел и се опасявам, че мястото няма да е достатъчно.
Поради отлагане на появата на избраният от мен прожектор за първото тримесечие на 2014, не бързам със закупуването на ресивър и тонколони. В тази връзка, ще се радвам ако споделите дали се очаква появата на нови модели, в близките месеци, които заслужават да им се обърне внимание.
Поздрави,
Nas