Автор Тема: Бихте ли ми обяснили възможните начини за свързване на субуфер към кино рисивър?  (Прочетена 11921 пъти)

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Здравейте,

Скоро не съм се включвал в темата, понеже все още прослушвам комплекти ОТ и нямам крайно изградено мнение и взето решение. Но, междувременно изникна един, според мен, доста интересен въпрос, касаещ Събууфърите като цяло.

Та по тематиката - повечето марки субове предлагат опции за свързване или по High Level или по Low level  (.1 LFE). Повечето събууфъри предлагат двоен RCA вход, единия от които обозначен и като LFE. Въпросът ми тука е свързан с възможностите за свързване и слушане на стерео музика с използването на Суба. Та, ако от Pre out-a на ресийвъра за предните ОТ се вземе сигнал със стерео чинч, използва се Y connector и се свърже в единия RCA вход на суба, а другия вход се захрани от LFE изхода на ресийвъра, то в този случай бихме ли имали възможността за нормално/безпроблемно от техническа точка възпроизвеждане? Идеята е следната - в multichannel режим събууфъра ще се храни от LFE изхода за нискочестотни ефекти и от RCA Pre out-а на Front speakers за предните две ОТ - двете влизайки в R/L RCA in. А в стерео или Direct режим, когато LFE сe изключва от процесора пак ще имаме захранване на Суба от Pre-outa за допълване на ниските честоти на основните ОТ.

Питането ми е породено от факта,  че единствено REL и BK Electronics  предлагат едновременно ползване на High level & LFE. Всички останали марки нямат тази опция и ми е интересно как, освен описания от мен метод на свързване, бихме могли да ползваме стерео с подпомагане на ниските честоти от суба. Тогава, когато LFE канала не работи.

Просто си размишлявам и за мен това, което съм описал като свързване е най-логично спрямо наличните в повечето събуфърите опции. Ако някой може да предложи по-добра алтернатива с радост ще я разгледам, защото мисля не само за мен, а и за доста други посетители на форума би било интересно.

Поздрави,
Христо

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Бърз поглед към упътването на избрания от теб субуфер би ти изаснил тези въпроси.
Двойният RCA вход на субуферите обикновено се използва за свързване със Стерео усилвател или предусилвател.
При свързване с кино рисивър се използва LFE входът. Субуфер, свързан само с LFE входът към рисивър, спокойно може да се използва и за стерео слушане - прави се настройка в рисивъра - субуферът да работи и в стерео режим.

Експерименти като гореописаният не са споменати в нито една иснтрукция за употреба на субуфер, поне не и в тези, на които съм попадал. При някои субуфери дори изрично е споменато да не се свързват едновременно LFE + Hi Level.
Имайки предвид това, при евентуална повреда е много възможно ремонтът да не се покрие гаранционно, поради неспазване на инструкциите за експлоатация.

Успех!

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Бързият, но и задълбочен поглед в упътванията на суббасовете съм го направил и именно затова написах предния си пост. Както и съм напълно наясно относно традиционното свързване на домашната аудио/видео техника. Идеята е по-скоро за нетрадиционни опции за свързване, за да извлечем максимума от техниката си.

Свързването, което аз съм споменал, няма нищо общо с high level + LFE. Конкретно имах предвид едновременно front pre out + LFE, като 2 х RCA Pre out чрез Y connector става 1 х RCA вързан в единия RCA вход на суббаса. Тук именно идва основния въпрос дали Y свързването би смутило по някакъв начин работата на ресийвъра от инженерна и електрическа гледна точка, защото от два Pre out правим 1 общ, т.е. моно. Вече свързването на този нов 1 RCA в суббаса не е по-различно от свързването на LFE изхода в същия вход. Единствената разлика ще бъде, че суббаса ще получава сигнал в целия честотен диапазон и с кросоувър и gain/level настройката на самия бас ще се постигне съгласуваност с предните ОТ в стерео режим без суббас канал.
В същото време в другия RCA вход на суббаса да включим LFE канала на ресийвъра като по този начин чрез 2 х RCA low level входа на баса ще постигнем едновременно захранване както за основните ОТ в стерео режим, така и за LFE в multichannel режим. Процесорът на ресийвъра би трябвало да си настрои нивото на LFE канала чрез автоматичната калибрация, независимо от всеки друг останал канал. По-просто не мога да го обясня.
В Pure direct стерео режим, при който качеството е най-добро,  LFE канала на ресийвъра не работи, както и не работи в стерео режим, ако в настройките на ресийвъра не е зададено за bass ouput BOTH ( front + subwoofer). Търся някаква алтернатива на свързването на REL и BK басовете, която да сработва добре с "обикновени" суббасове без използване на High level, да работи добре в многоканален и стерео режим, но и да не поврежда техниката.

Ще очаквам и други форумци да се включат с идеи/насоки/предложения в темата.

Поздрави,

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Прекрасно разбрах какво имаш предвид още от първия ти пост. Не съм убеден обаче, че ти разбираш изцяло съдържанието на отговора ми. Накратко той гласи, че експериментални типове свързване - които не са упоменати в упътването на субуфера и рисивйра, не са препоръчителни и компрометират гаранционната поддръжка!
Именно за това дадох и примера с Hi Level + LFE свързването при някои субуфери (различни от REL).
Освен споменатото дотук, може да ти е интересно и това изречение от упътването на RX-A 830 (ако не бъркам един от рисивърите, към които си се насочил) :
Цитат
When using the PRE OUT jacks, do not connect speakers to the corrresponding SPEAKERS terminals!
Иначе казано - едновременното използване на предусилвателните изходи и съответстващите им изходи за колони, не е препоръчително.


Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Привет Rudra,

Мисля че вече приближаваме идеите си горе долу.
С изключение на цитата, даден от теб и взет от упътването на RX-А830. Според мен идеята на този цитат не е дадена заради някакъв евентуален електрически проблем, а по-скоро за да не се дублира използването на два чифта предни колони едновременно - един път с външен усилвател и един път с ресийвъра. Защото логически и електрически няма как low level изхода да взаимодейства с high level изхода, когато са свързани в различни крайни точки, така да го наречем - външен усилвател и тонколони.
А това, че в упътването на усилватели или суббасове не е коментирана подобна на предложената от мен схема на свързване не значи че не може да се ползва, нали. Все пак не е написана изрична забрана за това, както е з аHigh level + low level/phono. Пример, упътването на velodyne: "Note: Do not use both the RCA/Phono “INPUT” connections and “SPEAKER LEVEL INPUT” connections simultaneously. - Не използвайте RCA/Phono входни връзки и SPEAKER LEVEL INPUT връзки едновременно."
Аз и затова поставих темата тук - за да се обсъдят възможни гледни точки и който може - да сподели конкретен опит. За момента и двамата само изказваме предположения, без аргументи в защита на едната или другата теза. И именно заради това поставих така въпроса - ще има ли проблем от гледна точка на сигнала от Pre out, ако се свърже с Y конектор, който ще обедини двата Pre out канала ( ляв и десен стерео) в един моно. Ако няма да има проблем от гледна точка на електрическите вериги в low level Pre out изходите, то по-скоро такова свързване би било безопасно и удачно за да имаме суббас и при директен стерео режим, и LFE канал при многоканален когато нямаме опциите на NEUTRIK SPEAKON връзката при REL и BK.

Поздрави

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Аз разбирам, че искаш да измислиш вариант за свързване, за който нито производителите /на някои марки/, нито други потребители са сетили.

Неактивен dimstanchev

  • Публикации: 57
LFE представлява смесени канали L + R и изрязани честоти над определен обхват зададен от ресивъра. LFE работи и в стерео режим. Обикновено в доста стари записи най-ниските честоти ги има разделени на левия и десния канали, от доста време насам най-ниските честоти се възпроизвеждат едновременно на двата канала. В повечето субуфъри това Y свързване е направено вътре, така че дори само като L или R го свържеш ще работи. Ако имаше нужда от други варианти на свързване, то поне една фирма щеше да го е направила.