Автор Тема: Въпроси относно доизграждане на системата до 5.1 или ъпгрейд на Фронталните ОТ  (Прочетена 32051 пъти)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
В моята система нямам проблем със слушането на съвсем тихи нива (ATC scm 11 ), даже напротив , когато цялата къща заспи (жена и деца) си слушам най добре . Нямам загуба на детайл или бас или динамика с цялата тишина и тихата музика се размазвам , но това не беше така когато ги захранвах с Пионера там на тихо не беше добре.
Успех.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
...При евентуалното прослушване на АТС - oбърни също и внимание на представянето им при тихо слушане.

В моята система нямам проблем със слушането на съвсем тихи нива (ATC scm 11 ), ...

Ще обърна внимание на това, изглежда трябва да отида с моя усилвател. Макар че си мисля, че ще има разлика на това как се чува в залата и как се чува вкъщи.

ProAc уви можеш да чуеш само при съфорумци...

В такъв случай бих помолил съфорумниците с ПроАк, за които това не е проблем да ми пишат ако мога да направя прослушване при тях. Разбира се срещу подобаваща почерпка  ;)

Неактивен Invisigoth

• Публикации: 36
В момента в английския ибей се разиграва един Мецо център.  (y)

Неактивен drpetar

Благодаря ти за инфото, даже са два. Обаче аз почти изцяло вече отидох към идеята за ъпгрейд на фронтовете  ;D

==========================

Тези дни отново взех да размислям за компонентите на евентуалната 3.1 система и специално за избора на суб. Знам, че акустиката на помещението и разположението на суба играят немалка роля. В моето помещение нямам големи възможности относно разположението, напр. нямам ъгъл, в който да го разположа (както препоръчват при РЕЛ) и почти единственото място е вдясно на дясната фронтална колона (приложил съм скица; пропорциите са верни).

Въпросите са ми три:

1. При такова разположение на суба има ли значение вида на суба и ако да кой е най-подходящ? (подът е бетон, покрит с ламинат; стените са тухлени, ако това има значение)
REL Т1 - насочен напред драйвер; насочен надолу пасивен излъчвател
REL Т7 и Т9 - насочен надолу драйвер; насочен напред пасивен излъчвател
BK XXLS400-DF - насочен надолу драйвер
BK XXLS400-FF - насочен напред драйвер

2. Ако изборът е между РЕЛ Т7 и Т9, кой от двата (помещението е около 32 м2)

3. При така приложената скица има ли вероятно по-добро разположение, макар да знам че най-добре е да се пробва?

Ще бъда благодарен да споделите опит, мнения и препоръки.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
drpetar, едва ли някой може да ти даде готова рецепта кой модел събуфер ще е най-добре за теб и къде разположен ще свири максимално добре.
Аз ползвам T7 и определено в ъгъла не е добре, но това е за моето помещение.
Все пак зависи и какви ще са ти фронталните колони, но ако можеш да си позволиш T9 може би той е по-добрия вариант. Както и XXLS400, но имай предвид, че е по-голям като обем.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Моят съвет също би бил Т9. Т1 е чудесен субуфер за цената си, но дизайнът му според някои е леко спорен. BK не съм слушал - отзивите са добри, но липсата на гаранция в България за мен все пак е притеснителна.

Що се отнася до ъпгрейда на фронтовете - тия дни сглобихме две системи за клиенти - с ProAc Studio 115 и ProAc Studio 140. За мен и двете звучат чудесно за парите си, но и двете бяха с Naim електроника.

Неактивен drpetar

lazarus18, Мерси за насочването към Т9, то и аз си мислех, че Т7 ще бъде "малък".

Не съм очаквал готова рецепта и нямах предвид модел субуфър, а по-скоро кой тип субуфър е по-непретенциозен откъм разполагане - чисто затворен обем или затворен обем с пасивен радиатор от една страна, и насочен надолу или напред драйвер от друга страна.

Спомням си че предишния ти суб създаваше проблем и бях останал с впечатление, че е с разположен надолу говорител, но сега видях, че всъщност става въпрос за насочен надолу бас-рефлекс.

Оставам с впечатление, че е по-добре субът да е затворен обем, а дали ще е с или без пасивен радиатор (дано не греша, че тези с пасивен радиатор пак се водят затворени) и дали с насочен надолу или напред драйвер няма голямо значение.

XXLS400 не е чак толкова голям - 40 см куб, Т1 също е около 40 см куб, а Т9 е малко по-малък - около 35 см. Пък и вече имах XXLS400, добре се вписва с интериора, чудесен суб за парите си, изключителна изработка, отличен съпорт, същата възможност за симултанно свързване към усилвател и рисивър, както при РЕЛ. Но не съм го пробвал за кино, защото тогава системата беше 2.1. И там, където го бях сложил тогава (вдясно от дясната колона) като че ли не беше най-удачното място. От слушателската позиция не достигаше малко бас, по-добре се чуваше ако застана по-близо до стената. Неизвестно е какво би станало с РЕЛ - от една страна с позиционирането, от друга страна като качество спрямо XXLS400. Слушал съм РЕЛ Т1, но не вкъщи, а в демо зала, където звучеше отлично, как ще е вкъщи обаче не знам. А пък нямам много места, където да позиционирам субуфъра. Това породи в мен желанието да задам въпросите по-горе. Може би съфорумците с BK или РЕЛ може да споделят къде са го разположили, знам че от помещение до помещение ще е различно, но все пак.

Rudra, Т1 не ме притеснява с дизайна си, пък и той е единственият РЕЛ, който съм чувал. Има ли други негативи в сравнение с Т9, за който виждам, че сте единодушни с lazarus18?

В края на краищата се очертава избор между Т9, Т1 и XXLS400.

Относно ProAc Studio 115 търся начин да ги чуя. Надявам се че свирят чудесно не само с Naim, но и с Creek.  ;D

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Чисто теоритично, варианта на BK, който е затворен обем и с предно разположен говорител би трябвало да е най-малко капризен откъм разполагане.
Прилагам снимка да видиш къде съм сложил моя REL T7 и в никакъв случай не мога да кажа, че ми липсва бас.
Опитвал съм и в ъгъла до дясната колона, но там бучи осезаемо.
За съжаление и там, където е сега отново имам акустични проблеми с някои честоти, но явно си е специфика на помещението.
Ламинирания ми паркет също внася едни неприятни вибрации, че се наложи да слагам солидна гранитна плоча и шпайкове, но ги махнах от естетическа гледна точка.
При теб е доста по-отворено на мястото на събуфера и не би трябвало да имаш проблеми.
Не мога да си представя и че ще ти липсва бас, особено с XXLS400, който е доста мощен и го дават да слиза до 20Хз.
Преди да взема моя правих тест у дома с Т1 и смятам, че е една идея по-добър от Т7, но това е логично защото той беше заместен от Т9.

Неактивен drpetar

Ок, благодаря ти за тези уточнения, ще ми бъдат полезни при избора  (y)

12" говорител и 400W усилвател наистина звучи внушително, но доколкото знам затвореният обем изисква относително по-голяма мощност (може и да греша). Относно това че стига до 20Hz, аз едва ли ще ги чуя, но може би ще ги усетя де :) Пък и то до колко ниско може да слезе май зависи и от помещението, някъде в някоя от статиите тук имаше една формула за това.

БТВ мястото на твоя суб му приляга много добре като визия и щом се чува добре идеално. (y) Иначе акустичните особености на жилищните ни помещения винаги ще създават в някаква степен проблеми, но няма как :)