lazarus18, Мерси за насочването към Т9, то и аз си мислех, че Т7 ще бъде "малък".
Не съм очаквал готова рецепта и нямах предвид модел субуфър, а по-скоро кой тип субуфър е по-непретенциозен откъм разполагане - чисто затворен обем или затворен обем с пасивен радиатор от една страна, и насочен надолу или напред драйвер от друга страна.
Спомням си че предишния ти суб създаваше проблем и бях останал с впечатление, че е с разположен надолу говорител, но сега видях, че всъщност става въпрос за насочен надолу бас-рефлекс.
Оставам с впечатление, че е по-добре субът да е затворен обем, а дали ще е с или без пасивен радиатор (дано не греша, че тези с пасивен радиатор пак се водят затворени) и дали с насочен надолу или напред драйвер няма голямо значение.
XXLS400 не е чак толкова голям - 40 см куб, Т1 също е около 40 см куб, а Т9 е малко по-малък - около 35 см. Пък и вече имах XXLS400, добре се вписва с интериора, чудесен суб за парите си, изключителна изработка, отличен съпорт, същата възможност за симултанно свързване към усилвател и рисивър, както при РЕЛ. Но не съм го пробвал за кино, защото тогава системата беше 2.1. И там, където го бях сложил тогава (вдясно от дясната колона) като че ли не беше най-удачното място. От слушателската позиция не достигаше малко бас, по-добре се чуваше ако застана по-близо до стената. Неизвестно е какво би станало с РЕЛ - от една страна с позиционирането, от друга страна като качество спрямо XXLS400. Слушал съм РЕЛ Т1, но не вкъщи, а в демо зала, където звучеше отлично, как ще е вкъщи обаче не знам. А пък нямам много места, където да позиционирам субуфъра. Това породи в мен желанието да задам въпросите по-горе. Може би съфорумците с BK или РЕЛ може да споделят къде са го разположили, знам че от помещение до помещение ще е различно, но все пак.
Rudra, Т1 не ме притеснява с дизайна си, пък и той е единственият РЕЛ, който съм чувал. Има ли други негативи в сравнение с Т9, за който виждам, че сте единодушни с lazarus18?
В края на краищата се очертава избор между Т9, Т1 и XXLS400.
Относно ProAc Studio 115 търся начин да ги чуя. Надявам се че свирят чудесно не само с Naim, но и с Creek.