Автор Тема: И моята техника - bateyavko  (Прочетена 23366 пъти)

bateyavko

• Гост
И моята техника - bateyavko
« -: Януари 28, 2014, 23:54:06 pm »
Привет на всички съфорумци!
/колеги ще кажа когато започна да разбирам туй онуй/

Реших да спестя начални постове от рода на "Какво ще препоръчате...", та
ето с какво се сдобих последните месеци.
Всичко е първа ръка и опитните ще схванат откъде са закупувани.
Защо точно това а не друго - трудно ми е да отговоря.

Ресивър - Pioneer SC-2022
Плеър Pioneer - BDP-450
Мултимедия плеър - Boxee Box D-link /имам си го от години/
Front - Dali Lektor 8
Center - Dali Lektor LCR
Surround - Dali Lektor 2
Sub - Dali Lektor Sub
Шкаф - специална поръчка по техниката
Стая - 55м2

Наскоро се сдобих с първия си блурей филм иии ... първия си SACD. Филмът супер,
обаче от SACDа съм не просто впечатлен а потресен как звучи 6 канално аудио!!!

Дотук добре. Ама нещо стереото ме трови. Все ми се струва че Lektor8 може и повече.
МСАСС настройката на ресивъра май само оплесква нещата. Ще го върна на фабрични и ще го
почвам пак на ръчни.

Спънах се в темата "Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси!"
Четох и темата за интегриране в AV система...ама ще ви помоля за съвет това ли е посоката за
хубаво стерео и кой ще се впише най-добре.

Благодаря и на всички хубави моменти със системите!
Поздрави!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:И моята техника - bateyavko
« Отговор #1 -: Януари 29, 2014, 10:37:47 am »
Честито.
Пробвал ли си как звучи стереото в Direct/Pure режим?

Ще е интересно да видим как си разположил цялата система спрямо това голямо помещение.

Този плот към секцията ли е хванат и от какъв материал е?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1867
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Януари 29, 2014, 13:03:00 pm »
bateyavko, озвучителните тела на Dali звучат приятно и разбирам защо си се спрял на тях.
Почти всичко останало в системата ти обаче, ми е трудно да разбера :).

Рисивърът например е доста под нивото на озвучителните тела. Ако приемем, че в домашно кино резултатът е задоволителен, то не мисля, че е сериозно да очакваш добро стерео от такъв рисивър.
Надграждането със стерео усилвател би могло да реши този проблем, но ако се спреш на този вариант, то ще трябва да се замислиш и за адекватен източник, както и за съответстващи кабели.
Обсъждане на конкретни модели и комбинации би могло да се направи в съответния раздел на форума, а и такива обсъждания вече има няколко.

По нататък... Шкафът за AV техниката, уви според мен видимо е правен от мебелист нямащ никаква представа от AV техника. За мен е абсурдно решение озвучителните тела и субуферът да стоят на дървен плот - част от шкафа. Хората се чудят как да направят основата под озвучителните си тела по-монолитна и нерезонираща - гранитни плочи, шпайкове и т.н., а в твоя случай едва ли не умишлено е търсен вариант компрометиращ звученето. Дори самото поставяне на такава масивна мебел между озвучителните тела обикновено се отразява доста зле на звука - като сцена, отражения, бумтене и т.н.

Разположението на озвучителните тела според мен също е много далече от оптималното, поне така изглежда от снимката. Това са озвучителни тела със заден порт и два 8 инчови басови говорителя. Дори да не се обсъждат конкретните колони, според мен толкова близо до стената потенциалът за проблеми в звуково отношение е огромен. Конкретно този модел на Dali не съм слушал, но попаднах на отзиви, че ниските им честоти може да са твърде доминиращи. Начинът, по който си разположил озвучителните тела надали помага този проблем да бъде поне донякъде преодолян :). Поставянето на озвучителните тела близо до задната стена е често срещан проблем, редовно обсъждан тук. Поставянето им близо до странични стени или масивна мебел, често е не по-малък проблем, за който повечето производители също споменават в упътването на озвучителните си тела.
Обикновено се препоръчват 50-60-100 см свободно пространство отстрани на колоните.

Надявам се поне част от споменатите проблеми да могат да се разрешат.
Успех и приятно слушане  ;)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #3 -: Януари 29, 2014, 15:14:46 pm »
Не съм много съгласен с Rudra Твоят ресивър е в бюджет 2000лв. а колоните са 1500лв. за чифт , което прави комбинацията съразмерна като пари. Като звук мога да кажа , че това е доста използвана и препоръчвана комбинация на запад разбира се . Аз лично имах доста по стар модел на Пионер и с един клас по нисък (vsx 1016) тогава го слушах с по висок клас колони от твоите и резултата е стерео режим беше много добър , но все нещо не ми достигаше :). Наканих се и взех стерео усилвател в бюджет 2000лв. за около 4 дни в къщи , ми то стерео усилвателя не свиреше по добре от ресивъра , след като реших че явно съм глух и не разбирам, почнах да каня гости (приятели аудио маняци) и те да чуват разликата . Общото мнение съвпадна с моето и си върнах усилвателя . То го пиша с цел ако решиш все пак да вземеш нещо , то го вземи с опцията да може да го върнеш . Също така мисля , че нещо не си направил както трябва , като настройка или аудио режим и за това не ти харесва резултата. Около коледа по мои препоръки сглобихме на мои приятел Пионер 923 и Дали Сензор серията в по малко помещение и звука е убийствен за бюджета си , свири много добре и в стерео и кино. Разкарай тази дъска под колоните и ги дръпни поне на 30 санта от стената , всъщност ти от какво разстояние ги слушаш тези колони и какво е разстоянието между тях.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Януари 29, 2014, 15:41:37 pm »
dimitar_genchev, хубаво е  когато говорим за цени - да се проверяват официалните цени на продукта - иначе казано RRP.
Когато цената на който и да е продукт е намалена поради промоция, ценова политика на вносителя или някаква друга причина, това е чудесно за клиента, но не е показателно за класа на компонента, нито пък е адекватна мярка за определянето на официалната цена на продукта.

За да съм по-конкретен - според Whathifi и Hi-Fi News, официалната цена на Dali Lector 8 e 1150-1200 GBP, а според американски издания - 1800$. Това не е 1500лв - както и да го смяташ. Хубаво е, че тук се намират по-евтино, но тукашната цена не е мерило за класа на продукта и да се дава като пример при напасване на компоненти - за мен е некоректно.

За мен, да се очаква наистина добро стерео от рисивър в такъв клас (а и в какъвто и да е клас) е наивно.
Запознат съм с мнението ти по въпроса - твърдо не го споделям, както не споделям и въобще идеята и методологията ти на тестване - най малкото озвучителните ти тела са известни с това, че си пасват добре с твърде малък брой усилватели, а тестваните от теб, като че ли не бяха измежду популярните партньори на твоите ОТ. Явно имаме и сериозни разминавания по въпроса - що е то добър звук, но това няма общо в случая и не е тук мястото за обсъждане на този въпрос.

Както и да е, темата е за системата на bateyavk, хубаво е, че се опитваме да му помогнем някак - макар и с различни като концепция мнения. Още по-хубаво би било, ако беше питал предварително, за да не се налага сега да се чуди какво не е наред :).

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #5 -: Януари 29, 2014, 17:14:13 pm »
Здравей bateyavko,

Честито за системата и със здраве да си я слушаш. Надявам се не се разстройваш от критиките, те са само да ти се помогне да подобриш нещата :) И аз съм за махането на дървения подиум, ако е възможно.

bateyavko

• Гост
« Отговор #6 -: Януари 30, 2014, 00:44:54 am »
Много благодаря за конструктивните коментари на всички!

Ето ги и моите:

- въпросният плот и шкафът са от 4см МДФ на 12 крачета и се вдига от 6 души,
  по-масивно здраве му кажи. Колоните са там отпреди шкафа и си свиреха пак така
- колоните са на 40см от стената, по препоръка на производителя Dali и на шпайковете
- Direct/Pure режимът не помага особено
- ресивърът беше препоръчан от колегите ви в магазина като клас за ОТ-а
- Rudra, опитвах да докарам в къщи ваши колеги за консултация и демонстрация, разбира си платена,
  ама не можах, тоя нямал такава практика, оня можел след 2-3 месеца ... Ама този път ще проявя инат.
  Ако ще надграждам - демо вкъщи, щом някои мъкнат прахосмукачки по домовете и демонстрират значи
  може и за други неща - отворен съм за предложения!
- Пак към Rudra, не схванах за "източника". Плейъра ли трябва да е друг?

Ето полускопосан чертеж на помещението. Ми сори, ама нямам как да го превърна в "чист HI-FI room".

Поздрави!
Явор

bateyavko

• Гост
« Отговор #7 -: Януари 30, 2014, 12:25:30 pm »
По препоръки на всички днешните тестове на изнесени ОТ - разлика нула.
Или пък ушите ми трябва да се острят, еее здраве да е - ще си се радвам на наличното! :-)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #8 -: Януари 30, 2014, 12:44:44 pm »
Послушай ги известно време в една позиция, остави си време да опознаеш системата и ще започнеш да хващаш и по-тънки разлики.
Няма как да не се отразява това върху каква повърхност са колоните и местоположението им в помещението.
Като си правил горния тест е трябвало да слушаш без събуфер защото той си стои на старото място, а разликите в случая би трябвало да са най-вече е ниските честоти.

Къде ти е позицията, в която слушаш музика в това помещение?

bateyavko

• Гост
« Отговор #9 -: Януари 30, 2014, 13:23:27 pm »
Нося си стол на всеизвестната позиция когато ще слушам на спокойствие стерео.

А, цитат от доставчика по повод питането ми за усилвател:

"Здравейте,
мисля че ако сте се запознали достатъчно добре с ресивъра бихте могли да го накарате / калибрирате / да свири доста близко до стерео усилвател в ценови клас до 1200лв"

Явно ще си продължавам с пробите!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Януари 30, 2014, 14:56:29 pm »
bateyavko, стерео усилвателите, които поддържат въпросната опция за надграждане, обикновено стартират от по-висок бюджет. В тази връзка не знам как се е стигнало до въпросната цена от 1200лв при обсъждането на стерео усилвател между теб и колегите. Още повече, според мен за да извлечеш максимума от такива колони, стерео усилвател в бюджет 1200лв надали е най-подходящия партньор.
Както вече писах - във форума неведнъж сме обсъждали вариантите за надграждане със стерео усилвател, както и някои конкретни предложения за усилватели поддържащи тази функция. Потърси и прочети ако имаш време и желание, може да ти е интересно.

Що се отнася до източника - моята гледна точка е, че ако човек иска наистина качествено стерео, то трябва да изгради добре балансирана стерео система. Това включва озвучителни тела - подходящи за помещението и адекватно разположени, стерео усилвател - адекватен на озвучителните тела, както и стерео източник - отговарящ на класа на останалите компоненти и пасващ си с тях. От съществено значение често са и кабелите, аудио мебелите и т.н. но за тях може би ще стане дума друг път.
Имайки предвид това, ако се спреш на идеята за надграждане със стерео усилвател и в крайна сметка харесаш такъв усилвател - примерно в бюджет около 1700-2000лв (ориентировъчен старт на усилвателите поддържащи въпросната интеграция) или повече ако държиш да извлечеш максимума от колоните си, то не мисля, че блу рей плеър за около 500лв би бил адекватен стерео източник за така надградената система. Дали ще се спреш на CD плеър съответстващ на усилвателя, DAC, стриймър и т.н. зависи изцяло от концепцията ти за слушане.

Имай предвид, че надграждането на кино системата със стерео усилвател е начинание често изискващо доста време, размисли, проби и усилия, а обикновено и значителни финансови средства. Такова надграждане реално е изграждане на самостоятелна стерео система, която обаче може да работи удобно интегрирана в AV системата ти - без нужда от превключване на кабели и т.н. Щом си чел статията по въпроса - предполагам си наясно с идеята.
Според мен такова надграждане би се осмислило ако наистина имаш сериозен афинитет към слушането на музика и търсиш пълно разкриване на възможностите на настоящите ти озвучителни тела в тази посока.

Ако това не е така или пък вярваш, че кино рисивърът ти е способен на наистина качествено стерео възпроизвеждане, или пък просто мислиш, че усилията и бюджета по надграждането на системата ти биха били твърде сериозни и неоправдани спрямо изискванията ти, то може би е по-добре да останеш със системата в сегашния и вид - поне докато поулегнат впечатленията ти или пък не започне твърде много да те притесняват недостатъците и.

Успех!

bateyavko

• Гост
« Отговор #11 -: Март 22, 2015, 23:30:27 pm »
Извинявам се, че толкова време не благодарих за любезните ви отговори!
Е, сега го правя по повод на новата си придобивка:
- белт драйв грамофон ACOUSTIC RESEARCH
- МС доза AUDIO-TECHNICA AT-F3/OCC 15-50000Hr
- оригинално ACOUSTIC RESEARCH рамо

В магазина откъдето купих RIAA-та ме "успокоиха", че ме чакало сериозно надграждане /е доста преди тях
в горния пост Rudra търпеливо е разяснил бъдещето/.

Предвид на съществуващите ОТ Dali Lektor 8 и наличието на Pre-Out на ресивъра, ще се радвам на конкретни препоръки за стерео усилвател. Също така и мнения за RIAA-та - интегрирана в усилвателя или външна, щото изчетох противоречиви разсъждения.

Поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #12 -: Март 23, 2015, 19:11:01 pm »
Честито за грамофона, bateyavko! Захванал си се с приятно, но трудоемко занимание. :)

Надграждането и напасването на една грамофонна система би могло да е дълго и занимателно начинание.
Определено мисля, че външния фоно коректор е далеч по-сериозната алтернатива.
Усилвателите във високия клас, които имат вграден фоно предусилвател (при това добър), никак не са много. Тези, за които аз се сещам, се броят на пръстите на едната ръка... на стругар с дълъг стаж и твърде малко късмет.
Възможно е, разбира се, да има и попадения в тази категория, но масово аналоговите системи на прилично+ ниво, които съм слушал и виждал, ползват външен фоно предусилвател.

Във форума имаме потребител - Valjo, който ползва доза на Audio-Technica приблизително в същия клас като твоята, само че ММ вариант. Според отзивите му съчетанието с Naim Stageline е чудесно. Ето системата му -  Нова аналогова система на основата на Technics 1210 MK5.

Що се отнася до избора на стерео усилвател за колоните ти - не съм правил експерименти с твоите колони, а и учудващо гугъл се оказа твърде беден по отношение на съвети за усилвател за тях. Особено такъв, който поддържа интегриране в AV система. Като основни препоръки попаднах на мнения (на няколко места) да се избягват твърде ярко звучащи усилватели (в една конкретна тема имаха предвид Cyrus и Cambridge Audio) и също така да се търси усилвател с добър контрол над ниските честоти, тъй като басът на тези колони явно не е особено стегнат и пъргав - нещо, което изглежда е една от слабите страни на този модел на Dali, а според ревюта и мнения - не само на този модел. Пак казвам - това е информация от интернет.

Напоследък срещам по изложения високата серия на Dali - Epicon да се демонстрира с Naim. Отзивите във форума на Naim - както от самите изложения, така и от потребители, притежаващи такава комбинация, са много добри. Не съм сигурен обаче как ще звучат нещата с твоите колони и дали инвестиция от такъв род би била оправдана за теб.

bateyavko

• Гост
« Отговор #13 -: Март 31, 2015, 00:48:40 am »
Мерси Rudra - отзивчив както винаги!

Сега грамофонът си има другарче за няколко дни - bel canto S300i та ще видим...
Sade днес почти прегракна, но не смятала да пее вече през рисивър ;D

Та на първо четене разликата е осезаема макар и с калпави кабели /утре ще работя по въпроса/.
Интегрира се с рисивъра/на канал 4/ и действително остава "незабележим" в 5.1

А за басовете, лаишкото ми ухо смята, че по-скоро се прибраха на мястото си, а не думкат сватбарската :)
Продължавам с теста и умувам за други източници освен винила.

Лека нощ на всички!

bateyavko

• Гост
Re: И моята техника - bateyavko
« Отговор #14 -: Март 22, 2016, 23:10:01 pm »
Една година по-късно...

Днес мисля че "наклонената плоскост" за мен свърши. Нещата просто си дойдоха на мястото и ВСИЧКО ЗАПОЧНА ДА СВИРИ !!! Към по-горе изброените придобивки бях добавил NAD DAC2 и DENON DCD720AE /е, не много "аудиофилски супер хай-енд"  ;D/ но, този дето тури ред е DENON PMA1520AE.

Lektor-ите станаха съвсееееееем други. Да не се изливам и аз в описания на сцена и пр. Тук вече не споделям нечии мнения, че нямали средни !?! Друг въпрос е, че усилвателят на 10:00ч - те викат стига моля! Между другото "подиумът" вече го няма и колоните са здраво на земята на шпайковете.

Грамофонът. Свири 9,5 пъти по-добре. RIAA-та я няма вече, а усилвателят явно има супер Phono. Направо всичките ми плочи се ремастерираха, ха-ха.

И накрая. Рисивърът и усилвателят /свързани с QED/ си партнират чудесно - без компромиси!  ;)

Ето, изфуках се. Ама нали иначе е половин кеф !

Поздрави на всички!