Автор Тема: Свързване на крайно стъпало към ресиивър - има ли смисъл за слушане на музика?  (Прочетена 9573 пъти)

cyberpig1

  • Гост
Здравейте,

Обновявам напълно ( почти ) домашното си кино и мисля да се опитам да постигна "непосилната" задача за добро стерео и  съраунд в една система.
Внимателно прочетох всички постове и статии по темата, но никъде не видях по детайлно засегната темата за използването на ресиивъра като предусилвател ( евентуално в директ режим ) за стерео с отделно крайно стъпало към фронт ОТ.

Въпроса ми е по-скоро принципен и почти всичко по системата ще се сменя , затова не давам като информация какво имам налично.

Ще се радвам на помощ с разсъждения за посочената конфигурация.

Разбира се не изключвам и вече обсъждания вариант с интегриран стерео усилвател на фронта, но ако ползването на предусилвател от ресивъра е с нужното качество, тогава не виждам смисъл да имам два предусилвателя в една система.

Примерна конфигурация която ми се върти в главата е NAD T758 и NAD C275BEE

Като други варианти за ресиивър обмислям Yamaha A840 или Onkyo TX-NR838

Опции за интегриран усилвател са Yamaha A-S1000 и Onkyo A-9070

Благодаря предварително на всички които ще се включат със съвет и идеи!

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
За мен такъв тип свързване е безмислено ако става дума за слушане на музика.
Предусилвателната част в стерео усилвателите до голяма степен определя характера на звучене.
Мисля, че ако държиш да ъпгрейднеш стерео частта на системата си, то правилния за мен подход е да се изгради самостоятелна стерео система, която в режим Стерео да няма нищо общо с рисивъра. Дали това ще стане с надграждане на рисивъра със стерео интегриран усилвател или с предусилвател + крайно стъпало е въпрос на нужди и бюджет.

Мисля, че ако плануваш просто да добавиш само крайно стъпало към рисивър, по-добре е просто да вземеш по-висок клас рисивър.

cyberpig1

  • Гост
Здравейте!
продължаваме напред ;)
благодаря за включването по темата. макар и само едно, ми бе доста полезно да си изчистя концепцията.
до момента имам лек напредък в системата и вече идва ред на поносимо сериозен стерео интегриран усилвател.
озвучителните тела, които ще трябва да захрани са двойка Klipsch RF 82 II. понеже темата е за кино/музика система ще споделя и новия рисивър ONKYO TX-NR838 , не че има отношение към музикалната част, която е малко по-важна за мен.
за момента източникът основно, ще бъде CD Technics SL PG370A.
моля за разсъждение върху следните усилватели, дали биха били подходящи за моите ОТ? евентуални предимства/недостатъци, особености и изисквания към кабели например или друго?
-Yamaha A-S1000
-NAD C375 BEE
-Creek Evolution 50A

да си призная, нямам особен фаворит от изброените и съм слушал само NAD-а и то не достатъчно, че да имам много впечетление. затова всяко мнение ще ми бъде от голяма помощ. разбира се и предложения извън изброениете ще разгледам с удоволствие.

екзистенциалния въпрос за стила музика който ще се слуша при мен няма еднозначен отговор. сериозен рок, индъстриал, алтенатив, ню уейв, r&b, класика, джаз, поп ....

другата тема за която искам помощ е източника ми. мога ли да разчитам на техникса или не се вписва изобщо в концепцията за качеството на ОТ които имам и евентуално усилвател от изброение (или друг в границата да речем на 2500лв)
много силно впечатление от всичко написано в интернет ми направи Marantz SA8005, най-вече с възможностите на dac-а му за възпроизвеждане на DSD, но не мисля да скачам през глава и да сменям техникса само заради идеята.

като гледам NAD-a няма възможност за (удобна) интеграция с рисивър Sad макар и да има main in той се ползва директно с мостове от преампа на самия NAD, което го прави неудобен за превключване м/у рисивър и друг ауидио източник

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
От изброените варианти аз бих заложил на Creek Evolution 50A или, ако бюджета позволява - Creek Evolution 100A
Първо - слушал съм комбинацията Creek + Klipsch и лично на мен ми допада повече, отколкото Nad + Klipsch.
Освен това съвсем скоро се очаква официално DACа за вграждане в Creek Evolution усилвателите - и това, ако не изцяло, то до голяма степен, ще реши проблема ти с източника.

Усилвателите на NAD НЕ поддържат интегриране в система за домашно кино - по начина, описан в статията.
При NAD, ако се интегрира с кино рисивър, усилвателя може да работи само като крайно стъпало - и да се ползва предусилвателя на рисивъра - а това, както писах по-рано за мен е абсурдно.

cyberpig1

  • Гост
Много ми се иска да скоча на 100А, но ми идва малко скъп засега.
Ще направя опит да прослушам Creek Evolution 50A.
Като мощност би ли бил достатъчен да захрани моите ОТ? Лаик съм в областта, но от това което досега съм прочел за усилвателите, излиза че експлоатирайки маломощен усилвател на максимално натоварване е много опасно за пъти по-мощни ОТ (клипинг). На практика нямам възможност да се наслаждавам на високи децибели защото живея в блок , но понякога леко се отпускам :)
На всички рисивъри, които съм имал досега винаги съм ограничавал максималното ниво на усилване до 0.0dB (от възможни +15 +16dB) и за години наред най-много 2-3 пъти да съм стигал то това ниво 0.0dB.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Klipsch 82 са много високо чувствителни и не мисля, че ще имаш повод за притеснение.

cyberpig1

  • Гост
Creek evo 50a е решението за момента.
Свири в момента , да видим до къде ще я докара :)