Автор Тема: Впечатления от Zensor 7  (Прочетена 3663 пъти)

petkan27

  • Гост
Впечатления от Zensor 7
« -: Ноември 10, 2015, 12:03:28 pm »
Здравейте,
след дълго чудене и слушане на различни ОТ се спрях на Dali Zensor 7. Стаята, в която слушам музика е 20-22 кв. м. Засега съм само с един ресивър онкио и 2-те озвучителни тела. Впечатленията ми са, че колоните вадят прекрасен звук в средните честоти, но имам чувството, че като цяло на моменти високите идват в повече. Не съм правил корекции по звука. Може би си зависи и от самите записи и стилове музика, обаче като усиля повечко и басовете започнат да се усещат добре, високите на моменти започват да ми идват в повече. Чудя се дали, ако добавя съб звукът ще се подобри. Първоначалната ми идея беше да няма съб - мислех, че колоните ще се справят много добре с баса, обаче сега започвам да се замислям доста... Много хора ме съветваха да си взема Zensor 3 и суб, ама според мен щом 7-миците не са ми достатъчно дълбоки, 3-ките съвсем нямаше да ме задоволяват.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Впечатления от Zensor 7
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2015, 13:11:58 pm »
Здравей,
Уви схващането, че при изграждане на домашно кино - щом фронт колоните са големи - субуферът е излишен, е сравнително често срещана заблуда. Дори и при домашно кино от много висок клас, където фронт колоните са внушителни и слизат действително ниско, субуферът е задължителен елемент за цялостно адекватно преживяване.
В твоя случай трудно може да се говори за такава ситуация. Колоните са от най-начален клас и слизат едва до 40HZ (по обявени данни).

Според мен също  Zensor 3 + приличен субуфер би бил по-добрата алтернатива, но така или иначе явно вече е късно за подобни разсъждения.

Рано или късно, щом си решил да изграждаш домашно кино, ще трябва да се замислиш за адекватен субуфер, който би решил проблема с недостига на бас в системата ти. Разбира се, ако се спреш на твърде компромисен суб, може вместо да решиш даден проблем - да създадеш нов.

За леко агресивните високи честоти на Zensor серията - не си първият, който споделя такива впечатления.
За съжаление лекуването на този проблем е по-сложно и трудоемко.
Като начало чожеш да експериментираш с различни кабели, които макар и да не могат да променят кардинално звученето на колоната като такава, биха могли да окажат влияние на звука в една или друга посока.
Акустичното третиране на помещението (стига да е направено от компетентен човек) също може да реши немалка част от проблемите в звука, но също не би могло да промени кардинално характерния звук на колоните.
Така или иначе и изборът на добри кабели, и акустичното третиране са силно препоръчителни, стига към тях да се подходи разумно.

Успех!