Автор Тема: Почистване на тонколона  (Прочетена 7940 пъти)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Почистване на тонколона
« -: Февруари 28, 2016, 09:20:12 am »
Тонколоните ми повечето време стоят с гриловете си и там където гриловете контактуват с предния панел са се образували жълтеникави ивици. Не са изразени и се виждат под определен ъгъл, но ме дразнят. Та въпросът ми е дали това може да се почисти и евентуално с какво ???

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Почистване на тонколона
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2016, 11:59:42 am »
Привет drpetar,
Не съм 100% сигурен, но мисля че не става дума за зацапване.
Естествения фурнир променя цвета си, когато е изложен на слънце(не е нужно да го огрява пряко).
Грилът пропуска светлина, но рамката на грила е от плътен материал, през който светлината не може да премине.
Предполагам на това се дължи фактът, че там, където е рамката на грила, колоните са запазили оригиналния си цвят, а на останалите места цвета се е променил от светлината.

Пак казвам, не съм 100% сигурен, но съм наблюдавал такъв ефект с маса Quadraspire стояща сравнително близо до прозорец - когато компонентите се махнат от нея има видима разлика в цвета на фурнира там където компонентите са пазили сянка и около тях.

Неактивен drpetar

« Отговор #2 -: Февруари 28, 2016, 12:37:28 pm »
Здравей Rudra,
Всъщност, най-вероятно си прав. Аз също помислих за тази възможност, но си мислех че в такъв случай трябва целия преден панел (без ъгълчетата) да е различен, не отчитайки “малката” подробност, че грилът всъщност е прозрачен, като се изключи рамката. Ще оставя известно време колоните без грил, да видим какво ще стане.

Неактивен Angel_s

• Публикации: 10
« Отговор #3 -: Февруари 29, 2016, 12:06:05 pm »
Здравей drpetar ,
Пряката слънчева светлина влошава най-много  механичните качества на свързващата мембрана на говорителите                ( освен възраста им - годината на производство  )  . Това в повечето случай  се отнася за среди и най-вече за ниско честотните говорители , който са с най-големи амплитудни отклонения при работа. Ако  само едната колона е в този вид и само тя е  изложена на пряка слънчева светлина може би това е проблема , но ако и двете са в този вид може причинит да са други . Виждал съм в заведения в който " не се пуши"  жълтеникаво оцветяване на светли тонколони.   

Неактивен drpetar

« Отговор #4 -: Март 03, 2016, 14:46:49 pm »
Колоните не са изложени на директна слънчева светлина. Разположени са така, че най-близката отстои поне на 2,5м от прозореца, а най-далечната - на около 5. По-светлият оттенък е точно там, където рамката на грила контактува с колоната, т.е. по контурите на предния панел на колоната образувайки правоъгълник. И това е по абсолютно еднакъв начин и при трите колони. Мислех си да не би рамката на грила да изпуска нещо, но сега съм склонен да се съглася с предположението на Rudra - панелите на колоните са потъмнели с времето, а там където  рамката на грила закрива панела е останал първоначалния по-светъл цвят.

ПП. Вкъщи се пуши, но не виждам логика да пожълтее точно там, където грилът закрива колоната.

ПП2. Rudra, доколкото виждам и твоите колони са същия цвят maple, дали и при теб има подобен феномен (ако държиш колоните с грилове през повечето време)?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Март 03, 2016, 14:53:36 pm »
drpetar, моите колони стоят постоянно с гриловете.
Сега ги махнах за да погледна - има промяна на цвета, там където грилът не покрива, но не е особено силно изразена - вероятно защото стаята ми е със северно изложение и естествената светлина, която прониква, не е никак интензивна.

Неактивен drpetar

« Отговор #6 -: Март 03, 2016, 15:26:06 pm »
Оk, благодаря. (y) Край на проблема  :)