Автор Тема: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв  (Прочетена 4363 пъти)

dealer

  • Гост
Здарвейте,

Нов съм във форума (а и като цяло в Hi-Fi сферата) и имам доста въпроси. Попредгледах няколко от темите по форума и останах с впечатлението, че има доста компетентни потребители. Предварително се извинявам, ако някои от въпросите са ми лаишки, но както казах, познанията са ми повърхностни (надявам се за момента). Ще гледам да съм максимално изчерпателен.

Та… много бих желал като за начало да си закупя 2 подови колони, които един ден евентуално да станат съраунд 5.1 (ако се налага и не са ми достатъчни). Колоните ще се слушат в помещение около 20 m2, като ще се слуша доста разнообразна музика рок/поп/техно, дори класика. Тъй като ми се иска да имам възможност да добавя още колони и да ги навържа към друга мултимедия, съм се спрял на решение с AV ресийвър. Като цяло, бюджетът ми е около 4 000-4500 лв за трита компонента (2 колони + ресийвър). Ето и моментния ми избор на колони, които са горе долу в ценови клас:

1. Dali Opticon 6 (чувал съм ги веднъж на живо в Дания и доста ми харесаха)
или
2. Focal Chorus 726V (чух страхотни отзиви от потребители)

3. Ресийвър – тук също имам голяма дилема, чух добри отзиви за Yamaha и Marantz – и двата модела ги дават до 240W, но с различен импеданс (съответно 4 и 8 ), но много трудно мога да намеря ресийвър, който да поддържа Per channel мощност от 240W за съответното съпротивление.
Какво бихте ме посъветвали вие? Каква да бъде per channel мощността, за да се получи добър резултат? На какво да обърна внимание, когато избирам?

Разбира се, ако някой има друга конфигурация с други марки, нека да сподели, ще съм повече от благодарен.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв
« Отговор #1 -: Октомври 07, 2016, 20:34:15 pm »
Здравей и добре дошъл във форума.
Съвети се дават лесно, но за да са полезни и адекватни е добре да разполагаме с повече информация.
За да не задаваме едни и същи въпроси всеки път - намери време да прочетеш тези две кратки статии:

Общи насоки за изграждането на стерео система

Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси

Предполагам те биха отговорили на част от въпросите ти и биха помогнали за изникването на нови въпроси.
След това можем да обсъдим варианти за модели и комбинации.

Успех!

dealer

  • Гост
Re: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв
« Отговор #2 -: Октомври 07, 2016, 22:09:49 pm »
Благодаря за информацията, определено ми беше полезна. Явно, за да не се прави компроси с качеството, ще трябва да добавя и стерео усилвател над AV Recеiver-а, което ще доведе до увеличение и на бюджета. Както се оказа, сега вече имам и нови въпроси... Ще започна с малко по-общи такива:

1. Общ въпрос: Забелязвам, че и при редица стерео усилватели мощността при 8 ома е средно около 80W-100W, като след кратко търсене не видях някой да предлага по-голяма мощност за същия импеданс. Ако хипотетично си купя колни с мощност до 250W (пак при 8 ома), стерео усилвателя няма ли да им дойде слаб?

2. Връзката между предусилвателя (AV receiver) и стерео усилвателя само с чинчове ли се осъществява? Разбрах, че качеството на звука е функция от много фактори, като кабелите например, но генерално допълнителното окабеляване с чинчове между предусилвателя и стерео усилвателя няма ли да доведе до някакви загуби в качеството на звука?
 
3.  Както повечето от нас работят в условията на ограничен бюджет и аз не правя изключение :) . Ако приемем че заложа на по-високо качество на стерео усилвател, мога ли да направя известен компромис с AV Receiver-a (да заложа отново на добра марка  AV Receiver, но по-долен клас модел)? Или да мисля как да повиша бюджета?


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв
« Отговор #3 -: Октомври 07, 2016, 22:51:21 pm »
1 - Мощността е често не съвсем добре разбрана от повечето потребители характеристика. Ако обърнеш внимание на спецификациите на колоните, към които си се насочил, в тях присъства "Recommended amplifier power / Препоръчителна мощност на усилвателя", като при единия модел тя е 25-250W, а при другия 40-250W. Това означава най-общо казано, че усилватели, чиято изходна мощност за съответното съпротивление е в тези граници, биха се справили с колоните. Това, разбира се, е съвсем условно - различни усилатели могат да захранят и контролират колоните по съвсем различен начин и не е рядкост усилвател с обявена мощност да кажем 60-70W да захранва колоните много по-добре от такъв, с обявена мощност примерно 100W. Това, което опитвам да кажа с горните изречения е:
- В никакъв случай не е необходимо мощността на усилвателя да е равна на максималната мошност, която колоните могат безопасно да поемат.  В зависимост от конкретните колони можеш да постигнеш неприятно високи нива на звука понякога с 80, понякога с 50, а понякога и с 20 ватов усилвател.
- Избирането на аудио техника по параметри твърде рядко води до добри резултати. По-скоро е добре да търсиш конкретни модели усилватели, които си пасват звуково конкретно с колоните, към които си се насочил или тепърва ще се насочваш.

2 - Идеята на типът свързване, за който става дума в една от статиите, е колоните да са свързани само към стерео усилвателя и при слушане на стерео да работи само стерео усилвателя и съответния източник. Кино рисивъра при този сценарии би работил само в кино режим, а там последната ти грижа е дали аналоговите интерконекти биха влошили качеството на звука. Най-малкото, ако се спреш на този вариант би могъл да вземеш адекватни интерконектни кабели и това притеснение да отпадне.

3 - Всичко зависи от това на къде клонят приоритетите ти. Ако основното, което те вълнува е слушането на музика, то според мен е по-добре да се ориентираш към чист стерео усилвател, който евентуалнo поддържа такъв тип свързване, ако наистина държиш да надграждаш системата до 5.1/7.1 и т.н. в бъдеще. След време, ако решиш да правиш многоканална система, лесно можеш да избереш рисивър с предусилвателни изходи, който е подходящ за колоните и покрива нуждите ти. Ако пък музиката е на заден план и повече те вълнува гледането на филми, то по-добре е сега да се насочиш към добър рисивър с предусилвателни изходи и след време, ако чувстваш желание да постигнеш максимума от това, на което са способни колоните - да добавиш стерео усилвател.

Дотук не стана дума за източника в системата, а той е не по-малко важен от останалите компоненти. Дори според немалка група хора - един от най-важните компоненти :)





dealer

  • Гост
Re: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв
« Отговор #4 -: Октомври 07, 2016, 23:16:50 pm »
Първо... много благодаря за изчерпателните отговори, доста неща ми се изясниха. Определено не избирам техника по параметри, просто не ми беше ясно чисто технически особеността с мощността. :)

Относно източника - основният (да не кажа единствен) източник ще бъде CD Player. Тъй като обаче също ме вълнува и гледането на филми/концерти с високо качество, много се замислям дали да не взема BlueRay плеър (Denon/Marantz)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Моля за съвет за първа стерео система в бюджет 4000-4500лв
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2016, 19:47:47 pm »
Мисля, че след това, което обсъдихме, е време да си дадеш няколко дни за размисъл и да прецениш на къде предпочиташ да се развива системата ти - да си изградиш ясна концепция. Примерно дали искаш да търсиш максимално добро представяне при слушане на музика в стерео или си склонен да направиш компромис в една или друга посока - примерно ползването на  BlueRay плеър за стерео обикновено е такъв компромис.
Не ме разбирай погрешно, много хора са щастиливи да слушат музика на кино система, дори и от нисък клас. Просто мисля, че след като искаш съвет е добре да знаеш вариантите и сам да прецениш кое е най-подходящо за теб на този етап. За това вероятно биха ти помогнали и други теми и дискусии във форума - подобни въпроси са обсъждани многократно - може да ти е полезно да прочетеш различни гледни точки.

След като се ориентираш какво би представлавала системата ти, би било добре да отделиш време да помислиш върху чисто практически неща. Примерно - можеш ли да осигуриш достатъчно разстояние на бъдещите колони, така, че да се представят оптимално. Ако ще разширяваш системата до многоканална - къде ще са разположени останалите колони и субуфера и т.н.

След като си уточнил всичко това, както и други детайли, които обикновено се появяват в процеса, може да споделиш как се оформя ситуацията, какво трябва да се вземе в конкретния бюджет на този етап, какво конкретно най-вече желаеш от звученето на системата и на база на тези неща да се предлагат конкретни продукти.

Успех!