Автор Тема: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв  (Прочетена 11201 пъти)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Привет на всички!

Нов съм във форума, но прочетох някои от статиите, както и доста теми. Бяха ми изключително полезни и научих много неща. Въпреки това, ще се радвам да получа съвет за изграждане на система за моите специфични нужди, тъй като почти нямам опит в сферата на аудиото.

Искам да изградя стерео система - като за начало искам да взема стерео усилвател и евентуално DAC, които общо да са в рамките на около 2000 лв, както и две подовостоящи колони в рамките на 3000 лв. Стаята, в която ще бъде системата е 24 см2 и е с дължини на стените - 4.50 Х 5.20. Системата ще бъде сложена по продължение на дългата страна. За жалост не мога да осигуря много голямо пространство около и зад колоните - зад колоните мога да оставя максимум 35-40 см, а отстрани около 60 см. В близост до лявата колона ще има диван, който се пада отстрани, а пред нея и леко странично ще има ниска маса (около 40 см). Дясната колона няма да бъде блокирана от предмети. Позицията за слушане ще бъде около два метра спрямо колоните. Източникът ще бъде лаптоп с оптичен кабел, от който ще пускам losless формати. Усилвателят ще бъде на около метър от всяка колона и на около метър и половина от лаптопа. Ще бъде поставен в отвор на секция, който е с отворен гръб и с височина 18 см - предполагам усилвателят ще е добре да е висок не повече от 11-12 см, което ще бъде определящо при избора. Приоритет ще бъде изцяло звукът и системата ще се ползва почти изцяло за тази цел.

Относно изискванията ми за очаквания звук - ще се слуша предимно Rap, Hip-Hop, RnB и Jazz, като очаквам мек и топъл звук, в който гласът на изпълнителите се откроява ясно, а басите са наситени, дълбоки и мелодични. Очаквам да усещам музикални инструменти като бас китара, контрабас, пиано, саксофон дълбоко и плътно. Искам да имам възможност за интеграция след време със суббуфер от линията на REL или SVS, например, понеже прочетох много позитивни мнения за тях в този форум. Не съм слушал качествени подовостоящи колони от по-висок клас и не знам дали басът, който те продуцират ще ми е достатъчно силен и плътен, за това искам да имам отворена възможност за суб. В изградената система ще очаквам максимална детайлност, хармоничност и добро темпо. Слушам предимно на средни нива на звука (дори често сравнително ниски), тъй като живея в кооперация. Предимство би имала система, която разкрива потенциала си без да е нужно да се усилва прекалено много (ако изобщо има такъв вариант). Наясно съм, че трябва да чуя компонентите на живо, за да видя дали ще ми харесат, но все пак искам да огранича вариантите предварително. Към момента ми допада като вариант усилвателят Marantz PM 7005, понеже има вграден DAC и ще ме улесни, макар че не знам до колко е качествен. Четох, че Marantz усилвателите дават по-топъл и мек звук, а аз търся именно това.

В момента използвам една бюджетна система в доста по-малка стая (14 см2), а именно AV Receiver - Yamaha HTR-2064, 2 букшелф колони - Yamaha NS-333 и суб - Jamo SUB-210. Това, което мога да кажа за нея е, че има хубави кристални високи (макар че, на момент са леко натрапчиви), но ми липсва плътност в средните тонове. Басът ми се вижда муден, забавен, неточен, с липса на нюанси, но все пак говорим за доста бюджетен суб - очаквам по-динамичен, бърз и мелодичен бас от новата система. Това, което бих взел от старата система като качество са високите тонове. Разказвам за текущата система, за да имате по-добра представа какво ми липсва и какво бих търсил.

Ще се радвам на различни препоръки за комбинации от усилвател с вграден DAC / усилвател + DAC и чифт подовостоящи колони с оглед на помещението и изискванията ми.

Благодаря предварително!

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #1 -: Април 21, 2017, 08:52:12 am »
Имам PM7005 и според мен е чудесен за слушане на джаз, етно и поп музика, но не бих го препоръчал за рап и рок музика. При положение, че занапред ще се свързва субуфер Маранца не предлага такава опция. Няма pre out изходи и също няма изход за колони Б. Що се отнася за въпроса дали е качествен, зави си какво се има предвид. Ако е за звук всеки има различни предпочитания и трябва да се чуе. Маранц имат свои характер, на някои им допада на други не, всеки производител залага на някакъв тип звучене. Ако става въпрос за качеството на изработка е доста добре за този ценови клас, поръчкови фюлтриращи кондензатори изработени от Nichikon, Elna Silmic, ALPS потенциометър за усилване силата на звука, висококачествени терминали за ОТ.....итн. Вградения ДАК е екраниран и не на последно място усилвателя е произведен в Япония, което е допълнителна гаранция за качество.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #2 -: Април 21, 2017, 10:15:41 am »
Здравей,
Уви както винаги финалния вариант на системата ти вероятно ще се различава от това, което си планувал :) - или като конфигурация, или като бюджет.
За около 3000лв/чифт могат да се намерят много прилични стоящи колони, които вярвам че ще отговорят на изискванията ти и биха били наистина голям ъпгрейд спрямо сегашните ти - във всяко едно отношение.
Като се имат предвид музикалните ти предпочитания, както и изискванията ти за звучене, според мен чудесно предложение биха били - Monitor Audio Silver 6 или Monitor Audio Silver 8, но минимумът разстояние до задната стена, на което бих ги поставил е поне 40см.

Дотук всичко е наред... и стигаме до усилвателя.
Бедата е там, че за около 2000лв можеш да вземеш едва началните модели по-сериозни усилватели, които в повечето случаи или имат вграден DAC, но не поддържат интегрирането в система за домашно кино, за което вероятно си чел тук, или поддържат такова интегриране, но не предлагат възможност за вграждане на DAC.

Точно такъв е примера с посочения от теб усилвател - PM7005 има вграден DAC, но не поддържа въпросното интегриране в AV система. По-големият модел на фирмата - 8005 пък поддържа такова интегриране, но няма вграден DAC :). Иначе според много потребители Marantz си партнира добре с Monitor Audio и предполагам комбинацията с посочените по-горе колони би се получила добре, а и 7005 изпълнява минималните изисквания за мощност на по-малките колони - Silver 6.

Друг, чудесен избор за усилвател около този бюджет е например началното ниво на Naim - Nait 5si, който поддържа интегриране в AV система, но няма вграден DAC, а за съжаление DAC, който да свири добре с Naim и да е на нивото му, също не е евтино удоволствие. Това с пълна сила се отнася и за кабелите, подходящи за този усилвател.

Усилвател, който отговаря на всичките ти изисквания и според мен би бил чудесен партньор на споменатите колони е например Creek Evolution 100A, но за съжаление цената му, още преди опцията за добавяне на DAC е доста над определения от теб бюджет.

Разбира се има и други колони, които вероятно много биха ти допаднали, както и други усилватели, просто се опитах горе долу да ти обрисувам ситуацията, каквато я виждам на първо четене.

Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #3 -: Април 22, 2017, 23:36:58 pm »
Благодаря и на двамата за мненията!

Изборът на усилвател и DAC изглежда ще бъде най-труден, склонен съм да увелича бюджета за тях до известна степен. Наистина ще е добре усилвателят да има опция за интегриране в система за домашно кино за бъдещо разрастване на системата.

Днес чух следната система - Naim UnitiQute 2 с Monitor Audio Bronze 6. Колоните много ми паснаха като стил на звучене и мисля, че търся точно такова звучене. Високите са ясни и открояващи се, а басът е дълбок, отчетлив и плътен. Предполагам за това допринася и звученето на Naim. Възможно ли е да се комбинира Nait 5si с допълнителен DAC за около 1000 лв (като например Denon-300) и да се получи сходен звук като от UnitiQute 2 или UnitiQute 2 е най-добрият вариант за парите си? И по принцип има ли проблеми ако се комбинира даден усилвател с DAC от друг производител или е добре и двете неща да са на една и съща фирма?

Чух и Focal Chorus, но не знам точно кой модел бяха. Monitor Audio ми харесаха много повече. Ако разширя бюджета за усилвател + DAC до 3000-3500 какви алтернативни варианти на Naim UnitiQute 2 има или той е най-доброто решение (при условие, че искам възможност за интеграция с кино система, както и изход за суб)?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #4 -: Април 23, 2017, 00:32:56 am »
Нормално е Monitor Audio Bronze 6 да са ти харесали повече - неслучайно ти препоръчах колони от този производител.
Focal също имат много интересни решения, особено в новите си серии търпят сериозно развитие спрямо това, което предлагаха преди години, просто според мен силата им не е в това, на което държиш като звук и въобще в стиловете музика, на които най-много наблягаш.

Иначе няма нищо драматично в това DAC и усилвател да са от различни производители, дори е твърде често срещана практика, най-малкото защото едни производители правят страхотни DACове, но не задължитено толкова добри усилватели,  а други правят чудесни усилватели, но не задължително толкова добри източници.

Особеното в случая е, че Naim е чудесен производител, който за съжаление е твърде капризен от гледна точка на напасване с други компоненти. Напълно възможно е комбинацията от усилвател Naim + бюджетен DAC на друг производител (Denon или друг) да ти взучи чудесно и да задоволява всичките ти изисквания. Но обикновено когато системата е изградена по най-добрия възможен начин виждаш колко много повече може.

Конкретно за продуктите на Naim, които обмисляш - при UnitiQute 2 имаш вграден DAC / файлов плеър, имаш и възможност за свързване на субуфер със стандартно свързване от Pre-Out изхода, имаш и възможност за интегриране в AV система. При Nait 5si имаш само усилвател, ако решиш да свързваш субуфер - той трябва да има възможност за свързване по високо ниво (директно към изходите за колони) - такава опция предлагат например REL и BK, имаш и възможност за интегриране в AV система. Nait 5si няма вграден DAC и плеър, но пък има двойно по-висока мощност и би контролирал колоните значително по-добре. От друга страна щом си слушал колоните именно с UnitiQute 2 и си останал много доволен от резултата - значи вичко е наред :).

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #5 -: Април 23, 2017, 01:17:54 am »
Единственото ми притеснение относно UnitQute 2 е мощността от 30W на канал при 8 Ohm. Знам, че спецификациите на хартия не са най-важното и не трябва да се съди по тях и освен това колоните са доста чувствителни (90db) и звукът беше достатъчно силен при теста. Въпреки това, по спецификация Bronze 6 изисква мощности на усилвателя в диапазона 40-150 W при 8 Ohm. Това несъответствие не би ли създало проблем, особено при възпроизвеждане на ниските честоти, тъй като UnitQute2 дори не покрива минималната граница? Също така, може да реша да взема Silver 6 (60-150 W при 8 Ohm) или Silver 8 (80-200 при 4 Ohm), където минималните изисквания за мощност на усилвателя скачат дори повече и мощноста от 30W на канал ми изглежда ограничаваща при избора на колони. Naim Nait 5si е с мощност  2 x 60 W (8 Ohm) / 2 x 90 W (4 Ohm) и покрива изискванията и на трите модела. От друга страна интеграцията с качествен DAC за 5si ще е още по-скъпо начинание.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #6 -: Април 23, 2017, 07:38:28 am »
Щом бюджета за усилвателя нараства може да погледнеш Denon PMA-1600NE. Има вграден ДАК, може да се вгражда в система за домашно кино и да се върже субуфер към него. Усилвателя се справя добре с товар от 4 ома.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #7 -: Април 23, 2017, 09:08:44 am »
Щом ти е харесал UnitiQute 2 можеш да изчакаш да излезе на пазара Naim Uniti Atom. Плеър, ДАК и усилвател в едно, малко по-мощен от UnitiQute 2 - 2х40W при 8 ома. Лошото е, че отива доста над бюджета, цената мисля е към 1600-1700 паунда. Но понеже писа, че можеш да вдигнеш летвата, затова си позволявам предложението. Успех в избора! :)

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #8 -: Април 23, 2017, 10:04:36 am »
Въпроса с ватовете,мощност на даден усилвател е субективен. Например два усилвателя с обявена мощност от 50 вата на канал не означава, че и двата усилвателя ще захранват, държат под контрол която и да било колана по един и същ начин. Има и други параметри, които са много важни като дали усилвателя е високотоков, дъмпинг фактор и.т.н...
Даден клас А усилвател с не впечатляваща мощност от 30 вата на канал може да държи под контрол определени ОТ и да създаде впечатление, че е по мощен от друг, който е 100 вата на канал клас G. Това, че някои ОТ изискват минимална мощност от 40,50 вата не означава, че един стабилен усилвател от 25 или 30 вата няма да се справи с тях.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #9 -: Април 23, 2017, 11:31:36 am »
Слушал съм UnitiQute2 и бих те подкрепил за този избор.След време можеш да добавиш повече мощност ако имаш нужда, с Naim Nap 100.

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #10 -: Април 23, 2017, 11:56:39 am »
За себе си се убедих, че ДАК-ът е от много голямо значение. Не само това, но един и същи ДАК може да има различно звучене в зависимост от това как е имлементиран/реализиран. Ето някои субективни мнения за по-популярни ДАК-ове:

- Burr-Brown PCM1792A - thick mid, good bass and slightly rolled off highs. Somewhat full bodied sound.

- Cirrus Logic CS4398 - lively sound; bass is less, mid is less thick and a bit neutral while highs is extended. Not so full bodied sound.

- Wolfson WM8740 - more bass, thick mid, a bit warmer sounding, highs a bit rolled off. Somewhat full bodied sound.

- Sabre ESS9018 - clean sounding, a bit to the clinical side, light bass, almost neutral mid and high is very extended, some 'sweetness' - not so full bodied sound

- Verita AKM4490- good bass, thick mid and extended high, some sweetness. Overall full bodied sound - I would say, this one sound more musical then the rest.

Аз съм голям фен на Sabre ESS9018, така както е реализиран в OPPO BDP-95. Същият ДАК звучи малко по-различно в OPPO BDP-105. Но и в двата случая, поне според мен, не звучи така както е описано по-горе, а дори напротив - басът, особено при 95-ицата е много дълбок.
Така че препоръката ми е първо да чуеш и сам да прецениш какво ти харесва.
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен Joro Irl

  • Публикации: 56
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #11 -: Април 23, 2017, 18:24:05 pm »
Моя скромен съвет е, че щом са ти харесали Monitor Аudio Вronze 6 и можеш да си позволиш Silver 6 или 8, взимай направо Silver серията. Разликата е доста ушевадна. Чул съм я разликата лично, защото съм имал от всичките модели в къщи и сам съм се убедил в това.
Най-добре свирят Silver 8, с много добри средни честоти, всичко останало е почти като при Silver 6, но вече помещението ще оказва повече влияние ако вземеш по-големите Silver 8, затова си мисля, че Silver 6 биха били по-подходящи, но това е само мое мнение.

Неактивен Joro Irl

  • Публикации: 56
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #12 -: Април 23, 2017, 18:38:44 pm »
Въпреки това, по спецификация Bronze 6 изисква мощности на усилвателя в диапазона 40-150 W при 8 Ohm. Това несъответствие не би ли създало проблем, особено при възпроизвеждане на ниските честоти, тъй като UnitQute2 дори не покрива минималната граница? Също така, може да реша да взема Silver 6 (60-150 W при 8 Ohm) или Silver 8 (80-200 при 4 Ohm), където минималните изисквания за мощност на усилвателя скачат дори повече и мощноста от 30W на канал ми изглежда ограничаваща при избора на колони. Naim Nait 5si е с мощност  2 x 60 W (8 Ohm) / 2 x 90 W (4 Ohm) и покрива изискванията и на трите модела.

Няма проблем там.
Аз в момента 'клатя' мойте Silver 6 с един хибриден усилвател /class A + AB/ с около 25-30 вата при 8 Оhm, и няма никакви грижи, ниските са доста впещатляващи и не се предава по нищо на основния ми усилвател, който е 150 вата на канал.
Така че, това да не те спира. Което ти харесва на звук, него взимай, ти ще си го слушаш, не ние.  ;)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #13 -: Април 23, 2017, 21:25:46 pm »
Предписанията на производителя не са случайни и според мен е добре да се спазват.
UnitiQute 2 е интересен компонент, но ако се обмисля колоните да са Silvr 6 или Silver 8 е по-добре да се помисли за нещо със по-сериозен запас от мощност.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Стерео система за Hip-Hop, RnB и Jazz в рамките на 5000 лв
« Отговор #14 -: Април 23, 2017, 22:09:36 pm »
Благодаря на всички за коментарите!

Основните ми притеснения относно съчетаването на мощностите не е дали системата ще е достатъчно силна като звук, а опасността някой от компонентите да се развали (например усилвателят да прегрее или говорител на някоя колона да се развали).

Четох позитивни мнения за Silver серията, а и Joro също ги похвали. Ако Silver единствено е подобрение на Bronze серията и има по-добри компоненти и т.н. , това дали ще означава, че щом Bronze 6 ми харесаха много ,Silver 6 също ще ми харесат (макар че те са наследник на Bronze 5 и може да има разлики в дизайна спрямо Bronze 6)? Питам понеже тестовете на аудио техника в София, особено на конкретни модели не са много лесни и може да няма възможност да съпоставя паралелно Bronze 6, Silver 6 и Silver 8 с един и същ усилвател. Така или иначе започвам да клоня към Silver серията.

Joro, какво имаш предвид за големината на помещението и Silver 8 - че Silver 8 биха звучали по-добре от Silver 6 предимно в по-големи помещения, заради по-големите говорители? Стаята ми е 24 cm2, така че Silver 6 сигурно идеално ще задоволи нуждите ми, ако Silver 8 имат предимство главно в по-голямо пространство.

Относно усилвателя, както drpetar спомена, може би ще е най-добре да изчакам Uniti Atom, заради мощността от 45W, като пак ще имам функциите на Qute2, които даже ще са подобрени. 45 W мисля, че биха захранили Silver серията без опасности и без проблем. Какво мислите? Вариантът да подсиля Qute2 с Naim Nap 100 ми се струва по-скъп, отколкото да взема направо Atom-а. Naim Naip 100 е 2Х50 W, а Qute2 2Х35W, ако обединя двете устройства мощността 2Х85W ли става или се взима мощността на по-мощното устройство, т.е. 2X50W?