Автор Тема: Съвет за стерео система до 4000лв.  (Прочетена 7206 пъти)

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Съвет за стерео система до 4000лв.
« -: Септември 25, 2017, 21:16:21 pm »
Здравейте,

Поредната тема от поредния нууб, но нали затова е форума :D

Слушам музика само от PC-то през Soundblaster Omni, но сегашните ми колони заминаха (5.1).

Искам да си взема нещо качествено, но стерео, със събуфер евентуално. Реших да е с усилвател, а не с ресивър, защото от много четене разбрах, че всеобщото мнение е, че усилвателя е по-добър от ресивъра за музика. Ако след време се реша на 5.1 ще е допълнителен ресивър и колони. Сега приоритета ми е музика.

За момента съм се спрял на DALI ZENSOR 7 (предпочитам стоящи, защото по земята имам място, но не и по бюрото :D ) и MARANTZ HD-AMP1 ( защото има изход за събуфер ). Събуфера още не съм избрал.

Това, което не разбирам е, как усилвателя ще реши какво да подаде към събуфера? Усилвателят ще е свързан с soundblaster-a чрез оптика.

Къде бъркам (понеже съм сигурен, че бъркам :D )?
Изсхвърлям ли се много, при положение, че картата вероятно не е кой знае какво

Audio Fidelity
Up to 24-bit / 96kHz
Platform
USB 2.0
Recommended Usage
Home Entertainment

Мерси предварително.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #1 -: Септември 26, 2017, 11:45:49 am »
Здравей,
Преди да ти дадем какъвто и да е въсет - добре е да споделиш каква музика предпочиташ, колко е голямо помещението ти, колко далече можеш да поставиш колоните от стените, има ли някакви особености в звученето, на които държиш и т.н.
Също е добре да знаем дали този бюджет включва само колони + усилвател или в него влиза и субуфера?
А и защо държиш да ползваш ширпотребна компютърна звукова карта, вместо вграден в усилвателя DAC?

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #2 -: Септември 26, 2017, 15:28:29 pm »
Здравей,

Изчетох доста от статиите в раздела и придобих малко представа за термините.

Не държа да използвам звуковата карта, просто това ми е единственият източник на музика, затова я споменах. Нямам грамофони или отделни CD players, просто пускам музика само и единствено през компютъра. Мисля, че мога да я направя pass-tru през SPDIF (тоест оптиката) и така реално сигнала от компютъра ще влезе директно в усилвателя без обработка, нали?  Това е най-добрият вариант предполагам?

Бюджетът ми засега е това и включва само колоните и усилвател ( ако нещо остане ще отиде за събуфер ). Но след като изчетох доста от нещата реших, че ще се пробвам с усилвател, който да може да приема и от receiver, с идеята за разрастване до 5.1 в бъдеще, но да си запазя и стерео системата за музика. Затова предложеният от мен усилвател няма да стане. В момента музиката ми е приоритет а не система за филми. Помещението е малко към 15кв/м , ламиниран дървен под, колоните ще са доста близко до стените. Като музика слушам доста различни жанрове от метъл , хард-рок до хаус и транс :D не мисля, че ще може да се задоволи всичко с една система. Flacc почти не се намират от това, което слушам, така че повечето са mp3 с възможно най-доброто качество (ако изобщо можем да говорим за качество при тях). Слушам предимно с умерен до слаб звук, не обичам да дъня (както се казва). Звука трябва да е плътен и осезаем дори и при ниски нива, да не се налага да усилвам доста, че да усетя нещо. Нямам идея възможно ли е, просто споделям :) Идеята ми е до година да се преместя в по-голямо пространство и в къща, където ще мога да си позволя повече колони, повече място за тях и по-силна музика :)

Мерси предварително!




Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #3 -: Септември 26, 2017, 16:10:29 pm »
Уви, в малко помещение, каквото е твоето, купуването на големи стоящи колони и поставянето им близо до стената обикновено е сигурна рецепта за неприятности.

Още повече, сам казваш, че не слушаш на много високи нива... Според мен далеч по-добра идея за конкретната ситуация би била приличен букшелф + добър субуфер.
Дори да започнеш с по-достъпни букшелф колони с преден порт на този етап - шансът да се представят по-добре в твоето помещение - залепени до стената е значително по-голям. А добавянето на добър субуфер би задоволило много по-адекватно нуждата от ниски честоти, спрямо бюджетни стоящи колони, твърде големи за това помещение и твърде неподходящо разположени.

Щом след време плануваш преместване в по-голямо помешение, а планираш евентуално и кино система, букшелф колоните и субуфера лесно биха могли да намерят своето приложение там, а за фронтални колони да търсиш нещо подходящо за съответното ново помещение.

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #4 -: Септември 26, 2017, 16:36:05 pm »
Мисля, че ще ми е по-лесно да осигуря малко повече пространство за стоящи, отлколкото да намеря къде да сложа букшелф, нямам нито секция, нито мога да дупча стената за стойки. Имам само 1 бюро, на което също няма място за тях, но поне мога да го разместя малко, така че от двете му страни да има място за стоящи. Мисля, че мога да се примеря с неоптимален звук за няколко месеца, но поне ще имам звук. Букшелф ще трябва да ги държа в ръце  :D A и не ми се инвестира в букшелф, който евентуално ще мине rear когато сглобя 5.1 . Tака си мисля поне. Някак си повече мисля за инвестицията как ще пасне на бъдещото помещение, отколкото на сегашното, но пък не ми се чака без музика толкова време. Кофти ситуация е като цяло. Все пак някакви идея и за стоящи, и за букшелф, като начало?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #5 -: Септември 26, 2017, 16:41:02 pm »
Кое те кара да мислиш, че така наречените букшелф/стендмаунт колони трябва да са сложени на рафт/секция/мебел?

Сам каза, че си отделил време да поразгледаш форума. Ако е така би трябвало да си забелязал в раздел "Моята система" колко от ползвателите на букшелф колони ги държат на секция или в ръка... и колко на предвидените за целта стойки за под :).
В крайна сметка, както е обичайно, вероятно ще вземеш каквото си си наумил без да се вслушваш в съвети. Но както и да плануваш изграждането на настояща или бъдеща система - колоните трябва да са съобразени преди всичко с помещението, в което ще свирят.

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #6 -: Септември 26, 2017, 18:44:06 pm »
Съжелявам, просто не виждам логиката да взема букшелф колона и да я сложа на стойка на земята, където би могло да стои висока колона. То името букшелф идва от "рафт за книги" буквално преведено. И все пак поисках съвет за подобни колони в предният ми коментар, точно защото се опитвам да се вслушам в съвета ти. Явно по някаква причина колони, които са предвидени за секция, но са поставени на стойка на земята, ще свирят по-добре от колони, предвидени да стоят на земята.

Неактивен Joro

  • Публикации: 33
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #7 -: Септември 26, 2017, 20:04:50 pm »
Размерите на бъдещото помещение известни ли са , тухла , панел , настилка ? Ако предвиждаш всичко за там поне дай информация за него ......  а може и да изчакаш докато се приместиш , поне ще ти докарат компонентите направо там  ;)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #8 -: Септември 26, 2017, 20:19:00 pm »
Преди да се дават конкретни съвтети - добре е да се изчисти концепцията докрай.
Ето тема, в която е обсъждано какви са плюсовете и минусите на стоящи и букшелф колони в сходен бюджет - Стоящи ОТ с/у Букшелф ОТ
Ето и четиво, което би могло да изясни други настоящи и бъдещи въпроси - Общи насоки за изграждането на стерео система

Неактивен disldi

  • Публикации: 35
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #9 -: Септември 26, 2017, 20:52:22 pm »
Прочети , не само тук... Rudra е много прав . Вслушай се в съветите му. С Zensor 7 в такова помещение единствено ще влошиш нещата. Да не казвам че DALI са особено взискателни от към разположение. Също така Marantz не е особено подходящ избор като усилвател за тях.

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #10 -: Септември 27, 2017, 10:46:00 am »
Добре, разбирам, дайде ми каквито и да е ОТ, които ще звучат адекватно и не са претенциозни откъм помещение, и ще си взема тях. И с какъв усилвател си пасват, нещо, което знаете, че работи като комбинация усилвател - ОТ.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #11 -: Септември 27, 2017, 19:03:58 pm »
За стая с твоя размер, с колони поставени в близост до стената и посочения от теб бюджет за система, аз бих предложил нещо от сорта:

Monitor Audio Bronze 2  или Focal Chorus 706 + NAD C326 BEE или YAMAHA MusicCast R-N602 + SVS SB-2000

Заедно със стойките за колоните и подходящите кабели, се вписваш в посочения от теб бюджет и не го изразходваш напълно. И двата посочени усилвателя имат изходи за субуфер, но и двата НЕ поддържат интегриране в система за домашно кино. Уви, стерео усилвателите, които хем поддържат такъв тип свързване, хем имат изход за субуфер са значително по-скъпи. Такъв вариант например е Creek Evolution 50A, но той за служава и колони от по-висок клас, а такива с преден порт са примерно Focal ARIA 906, но при тази комбинация бюджетът силно набъбва.

Ако помещението ти беше по-голямо или можеше да отделиш поне 40-50см от гърба на колоните до задната стена, то вариантите биха били много повече и по-разнообразни, но при описаните от теб условия, за да не се окажеш в неприятната ситуация да си дал един куп пари и резултатът да е силно компромисен, според мен тези варианти са удачни.

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #12 -: Септември 27, 2017, 23:01:43 pm »
Ясно. В края на краищата музиката ми е по-важна от филмите. За филми мога да си взема и нещо не толкова претенциозно. Предложените от теб колони изглеждат много добре. За суба няма да говорим :D Да попитам YAMAHA-та май е рисивър, а аз търся усилвател. Това по погрешка ли е или има нещо в този рисивър заради което си го предложил?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #13 -: Септември 27, 2017, 23:06:13 pm »
Ямахата е стерео рисивър - усилвател + радио тунер, с вграден DAC и мрежови възможности.
С други думи можеш да я използваш и като Плеър - с управление през смартфон и да отпадне нуждата от звуковата ти карта.

Има и чисти стерео усилватели с вграден DAC, въпрос на избор и нужди.

Неактивен nevermind

  • Публикации: 9
Re: Съвет за стерео система до 4000лв.
« Отговор #14 -: Септември 28, 2017, 00:15:34 am »
Ясно. А ако все пак искам да пусна нещо и през компютъра използвам оптичния вход и така доставям цифров сигнал директно до DAC-а на YAMAHA-та и не компрометирам качеството по никакъв начин. Mерси много за разясненията, сега остава да ги чуя на живо и да реша последно какво ще е.