Автор Тема: Въпрос за свързване на аудио-видео компоненти  (Прочетена 2984 пъти)

Неактивен sarrummann

  • Публикации: 48
Здравейте! Имам нужда от съвет относно свързване на аудио-видео техника. Въпросът ми е свързан с подаване на аудио сигнал от аналоговите изходи на ДВД плеър едновременно към телевизор и към стерео усилвател? За да не превключвам кабели, мисля да свържа всеки от аналоговите аудио изходи на плеъра посредством Y-образен чинчов кабел едновременно към аудио входовете на телевизор и на стерео усилвател. В този случай, когато телевизорът работи, а усилвателят не, или обратното, подаването на двд сигнала към входа на неработещия компонент ще създаде ли някаква опасност? От друга страна, тъй като аудио сигналът от ДВД плеъра го подавам към скарт конектор на телевизора посредством чинч към скарт преходник и така е възможно този аудио вход на телевизора да се превръща в аудио изход чрез превключване на преходника, та другият ми въпрос е, когато ползвам този конектор на телевизора като аудио изход към стерео усилвателя, трябва ли да изключвам връзката към неработещия ДВД плеър посредством горепосочения Y-образен чинчов кабел? В смисъл така подаваният аудио сигнал от телевизора може ли да навреди нещо, когато се подава към изключен аудио изход на ДВД плеъра?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Въпрос за свързване на аудио-видео компоненти
« Отговор #1 -: Октомври 04, 2017, 15:46:08 pm »
На практика искаш да осъществиш свързване в паралел на две устройства към изводите на ДВД плейър.
Независимо от това, че едното устройство ще е изключено /без захранване/, изводите му ще останат включени към плейъра.
Т.е. при такова свързване / в паралел/ съпротивлението или импедансът спрямо изводите на плейъра ще се намали два пъти и най-вероятно токът през тази верига на плейъра ще нарасне също двойно.

Накратко: Не си прави такива експерименти. Съществува опасност да изгориш нещо във веригата на аналоговите изводи на ДВД плейъра.

Неактивен sarrummann

  • Публикации: 48
Re: Въпрос за свързване на аудио-видео компоненти
« Отговор #2 -: Октомври 04, 2017, 16:55:02 pm »
Хм, дали аналогията с озвучителни тела е удачна? Това свързване в паралел и падане на импеданс се отнася за озвучителни тела, свързани към усилвател, защото те имат съпротивление. Не мисля, че входове на телевизор и усилвател имат съпротивление и следва да се отчитат като някакъв товар спрямо ДВД плеър.

Неактивен spiritch

  • Публикации: 35
Re: Въпрос за свързване на аудио-видео компоненти
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2017, 20:40:46 pm »
Всеки вход си има съпротивление независимо колко малко или голямо е то. Ако вържем два еднакви входа в паралел, то общото съпротивление намалява точно 2 пъти.

Неактивен sarrummann

  • Публикации: 48
Re: Въпрос за свързване на аудио-видео компоненти
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2017, 09:22:05 am »
Значи това е причината субуферът ми да свири по - силно, защото съм го свързал с такъв Y-образен чинчов кабел към изхода за субуфер на ресивъра ми за домашно кино. На ресивъра имам един изход, а субуфера има два входа L/mono/ и R, като в упътването на субуфера е писано, че когато ресивърът е с един изход, да се свързва към L. Но така вързан към двата ми звучи по-добре и едва ли ще му стане нещо от това, просто му се подава по-силен входен сигнал по този начин, който трябва да усили. В гореописания случай с такова свързване на ДВД плеър с телевизор и усилвател, по-силният входен сигнал към усилвателя едва ли ще му създаде проблем, единствено за телевизора сега се замислям дали ще му е проблем да получава по-силен входен сигнал...