Автор Тема: Въпрос за HDMI ARC  (Прочетена 4106 пъти)

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Въпрос за HDMI ARC
« -: Ноември 22, 2017, 15:21:11 pm »
Първо, малко разяснения за съществуващата система. Имам смарт телевизор Сони, модел 2015, с 4 HDMI порта, като HDMI 2 е ARC. Телевизорът отделно има оптичен изход и изход за слушалки.
Плюс това имам ресивър Onkyo TX-RZ810, усилвател Онкио А-9070, мрежови плейър Онкио NS-6170, мултимедиен плейър Dune HD 4K Duo Base, саундбар Онкио с оптичен вход, IPTV от Виваком през съответен Set Top Box с HDMI изход.
Имам един проблем при подаване сигнал от сеттопбокса на Виваком по HDMI през HDMI вход на ресивъра към телевизора. При първа смяна на ТВ канал от сеттопбокса по неизвестни за мен причини ресивърът преминава на много ниска видеорезолюция на HDMI изхода си - примерно 480 и това не може да се оправи без пълен ресет на ресивъра. Затова съм принуден да подавам ТВ сигнал от сеттопбокса по HDMI към отделен HDMI /HDMI 3/ вход на телевизора, а не през ресивъра. Останалите източници на видеосигнал - Дюната и HDMI от видеокарта на стационарно РС, съм ги подал към HDMI входове на ресивъра, а от HDMI Mаin изход на ресивъра - към HDMI 2 ARC вход на телевизора.
За слушане на аудиото от телевизора при гледане на телевизия към телевизора съм вързал по оптика саундбар. Нямам друг удобен начин да подам качествен аудиосигнал от телевизора към ресивъра /при гледане на телевизия/, освен да прехвърлям оптичния кабел от саундбара към ресивъра.

Въпрос: може ли по някакъв начин през кабела към HDMI  ARC входа на телевизора да получа обратен аудио сигнал към ресивъра, когато телевизорът е на HDMI 3 - т.е. когато е включен към сеттопбокса на Виваком за IPTV?
Ако може, на какъв вход трябва да е включен ресивърът?
Ако такова свързване е невъзможно, допустимо ли е да се направи следното свързване:
Вивакомският приемник е свързан към телевизора по HDMI 3. Свързвам изхода на ресивъра към вход HDMI 4 на телевизора примерно. И сега е важното: допустимо ли е да свържа HDMI 2 ARC вход на телевизора към  свободен HDMI ВХОД на ресивъра - примерно TV. Идеята - гледам ТВ. Телевизорът е включен по HDMI 3 към Виваком. Звукът от телевизора дали ще тръгне през HDMI 2 ARC    като обратен сигнал към ресивера, включен на HDMI  вход TV? И още - при такова "двойно" свързване на ресивър и телевизора - веднъж - от Main HDMI изход на ресивъра към HDMI 4 вход на телевизора, и втори път - от HDMI 2 ARC вход/изход на телевизора към HDMI вход TV на ресивъра, може ли да възникне някакъв конфликт - примерно електрически, разлика в потенциали и т.н. и да изпопука HDMI портове?

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Въпрос за HDMI ARC
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2017, 22:56:42 pm »
Какви са видео настройките на изходящия сигнал от приемника на Виваком?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Въпрос за HDMI ARC
« Отговор #2 -: Ноември 23, 2017, 00:55:52 am »
Възможните настройки на приемника на Виваком са:
1. Пропорция - Стандартна резолюция 16:9 и Стандартна резолюция  4:3. Естествено е избрана 16:9.
2. SD TV - SD Pal и SD NTSC Зададена е SD Pal.
3. HD TV - HD 1080i 50 Hz; HD 1080i 60 Hz; HD 720p 50 Hz; HD 720p 60Hz. Зададена е HD 1080i 50 Hz
4.Начален екран - Начална страница меню или Телевизия. Зададена е Телевизия
5. Мащаб - Цял екран или Оригинален мащаб. Зададен е Цял екран
6. SPDIF аудио формат - PCM или Pass-trough. Зададен е РСМ

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Въпрос за HDMI ARC
« Отговор #3 -: Ноември 23, 2017, 17:34:52 pm »
Всъщност намерих заобиколно разрешение на проблема. Без да се мъча с HDMI, ARC и т.н. Подавам аудиосигнал от приемника на Виваком по оптика /оказа се, че има оптичен и компонентен изходи освен HDMI/ към оптичен вход на ресивъра, а HDMI изходът на приемника продължава да е свързан директно с друг HDMI вход на телевизора, а не към HDMI вход на ресивъра. Снощи късно изведох аналогов аудиосигнал от компонентния изход и го пуснах към ресивъра. Качеството на звука от Виваком е мноого далеч от съвършенство.  :) (n) Направо не си заслужава особени занимавки. Но въпреки това днес ще си взема и оптичен кабел.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Въпрос за HDMI ARC
« Отговор #4 -: Ноември 24, 2017, 22:42:02 pm »
С оптичния кабел е вариант, да.