Автор Тема: Съвет за избор: Kef ls 50 vs Kef R 300  (Прочетена 3257 пъти)

Неактивен XFX

  • Публикации: 1
Съвет за избор: Kef ls 50 vs Kef R 300
« -: Декември 05, 2017, 17:30:47 pm »
Моля, кажете си вашето мнение. Изчетох доста ревюта и мнения по чуждоезични форуми и сайтове,
но ми се ще да чуя насоки и от вас.
Колко място е препоръчтелно да оставя от стената до гърба на колоната, съответно и за двата модела?
Усилвател - какъв?
Ще ми се да е до 2,5 К лева!
Мнения за Naim Nait 5si, Creek evolution 50, NAD C368, Yamaha A-S 701/801, Musical Fidelity M3i ?
Кажете по някоя приказка и за тях , кои са добра комбинация, дали някой от тези няма да е слаб
и въобще каквото знаете за тях.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Съвет за избор: Kef ls 50 vs Kef R 300
« Отговор #1 -: Декември 05, 2017, 19:05:32 pm »
Мога да споделя мнение за KEF R300, ползвах ги за период от около година и половина и ги продадох. Със своето присъствие и тежест, което придава на музиката може да се каже, че колоната звучи, като по голямо ОТ, отколкото изглежда. Силно изразен бас и средни честоти, което за моя вкус ми идваше в повече. Хубаво е да се осигури повече место около колоните, минимум един метър разстояние от страничните стени и поне 50см от задните. Има тапи за запушване на бас рефлексите с две настройки. Пробвал съм да ги затворя, но звука се скапва. Колоната е проектирана с бас рефлекс и всеки опит за затварянето му се отразява негативно на звука, увеличава се и хода на нискочестотния говорител. След смяна на кебели, позициониране на колоните, итн......, реших, че това не са моите колони и не мога да слушам любимата си музика на тях, продадох ги. Отзивите по форуми и списания за тези ОТ са повече от положителни, много хора ги харесват. Затова е добре да се чуят на живо въпросните колони и човек да си изгради някаква представа. На мен първо ми харесваха, после като се разработиха се оказа, че не е точно това, което търся, но всичко е субективно. Това е накратко, което мога да кажа.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Съвет за избор: Kef ls 50 vs Kef R 300
« Отговор #2 -: Декември 05, 2017, 19:47:53 pm »
Известно време ползвах Ямаха A-S700 и според мен не е много подходящ за R300. Моделите 701 и 801 са сходни. A-S1100 би захранил кефовете без никакъв проблем. Creek 50a, също не бих го препоръчал за тези колони. При усилвателите на НАД, това което ми прави впечатление е, че мощността на 8 и на 4 ома не се променя, R300 падат до 3.2 ома и при това съпротивление усилвателя би трябвало да е в състояние да подаде повече мощност? Новите модели на НАД са клас D, това не ги прави по лоши въпреки, че има доста противоречиви мнения за този тип усилватели. Другите два модела, Naim 5si и Musical Fidelity M3i вероятно биха захранили R300 адекватно, но не съм имал възможност да ги чуя в комбинация и не мога да коментирам.

Неактивен outfaced

  • Публикации: 3
Re: Съвет за избор: Kef ls 50 vs Kef R 300
« Отговор #3 -: Януари 18, 2018, 11:54:12 am »
Аз когато  избирах взех LS50. Баса при R300 ми идва в повече и по недефиниран. Жертвано е там малко качество за количество. Отделно, че са и доста по обемни.

Иначе съм съгласен с колегата по горе. Тоя говорител на КЕФ явно акцентира на средите. Да, разкошни са. Баса също е много добре дефиниран и присъства достатъчно (чува се от 50 херца нагоре). Високите обаче не са на същото ниво, което оставя малко впечатление за липса на ефирност и лекота. Има ги, чисти и прецизни са, но при сравнение с други колони се чува разликата. Също така пак високите са и относително по-насоечни при сравнение с други колони. Да не остана грешно разбран, не са толкова "скрити" или насочени, за да го изтъкна като минус. Просто разлика. Очевидно на много хора им допада и така. Или пък си е просто приличен компромис за тая цена.