Автор Тема: Обща тема за компонентите на Naim Audio  (Прочетена 9898 пъти)

Неактивен RossT

  • Публикации: 21
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #15 -: Септември 19, 2018, 20:14:44 pm »
Благодаря МНОГО на Павел, чудесен човек и аудиофил, удоволствие беше за мен, че се запознахме, макар и визитата ми при него да беше по-кратка от желаното поради някои външни причини. Взех необходимите кабели и подобрението в звука след вкключването на Flatcap XS е осезаемо дори за недочуващ скептик като мен.

Дотук добре, но, оказва се, че имам 35 см височина, за да събера 3 Naim компонента с височината на XS-2, а фабричните ракове са значително по-високи. Разбирам, че трупането на Naim компоненти един в/у друг не е препоръчително, но какво правим, когато липсва място (височина)?

Някой с идеи и насоки за дистанциране във височина, такова че 35 см да ги съберат?

Благодаря предварително


Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #16 -: Септември 19, 2018, 23:42:37 pm »
Аз имам вързани V1 с 5si с DIN 4/5 и отделно са вързани с RCA интерконект сравнително хубав такъв, имам възможност да превключвам бързо от едната връзка на другата и разлика има осезаема. Не че RCA връзката е лоша, на моменти има своите преимущества, като по-широка сцена примерно, сепарира една идея по-добре инструменти, но през повечето време слушам с ДИН връзката, по-фокусирана е, и някак по-аналогова, по-сурова.

При мен също са близо един до друг компонентите, но не мисля че това е кой знае какъв проблем, Naim са известни с електроизолация си, ако са добре изолирани от вибрации от ОТ няма притеснения.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #17 -: Септември 20, 2018, 17:18:55 pm »
Всъщност, както с всичко останало, при компонентите на Naim трябва да се отдели внимание и на разположението.
Във форума на Naim има купища теми именно за разполагането на компонентите.
Обикновено съветите включват - при големи системи разделяне на Силовите елементи от източниците/контролните.
С други думи, ако има система, която предполага две маси за техника една до друга, съответно две "кули" с компоненти, в едната стоят крайни стъпала и захранвания, а в другата - по-податливите на смущения компоненти - предусилватели и източници.
Дори ако всички компоненти са поставени на една единствена мебел - един върху друг, препоръчва се източниците и предусилвателите да са максимално далече от големите тороиди. Дори често се препоръчва оставянето на празен рафт помежду им.

Това, разбира се, е в случай, че човек иска да извлече максимума от системата си. Иначе ще свирят както и да са разположени.

Относно въпроса на RossT - уви и при трите производителя на що-годе бюджетни маси за техника, които се ползват много често с Naim - Quadraspire, Isoblue и Hutter, вариантите, които да поберат 3 компонента се получават малко по-високи от 35см. Малко, но все пак повече.

P.S. Тези дни мисля да преместя темата в общата тема за Naim - тъй като дискусията се отмести от заглавието на темата.


Неактивен RossT

  • Публикации: 21
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #18 -: Септември 22, 2018, 10:20:18 am »
Допускам, че подобна конфигурация би могла да свърши работа при мен. Не знам дали масичката може да бъде поставена без долните си крачета, а да кажем да само на тапи.
Тази:


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #19 -: Септември 22, 2018, 12:09:29 pm »
Уви не. Краката на масата завършва с алуминиева мъжка резба отдолу. Ако пропуснеш най-долните малки крачета - първо няма какво да държи най-долния рафт, второ би се компрометирала структурата на масата.
Можеш, разбира се да експериментираш със самостоятелни разработки, но "направи си сам" компонентите не са тема за обсъждане на този форум, а и не виждам смисъл да инвестираш в хубава маса, ако ще я доработваш.

Ако масата е в стоковия си вид, както си дал на снимката, и сметнеш височината на поставения отгоре трети компонент на Naim, пак надхвърляш дадената от теб максимална височина, а трябва да се предвидят няколко сантиметра отгоре за охлаждане.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #20 -: Октомври 17, 2018, 12:00:34 pm »
Взех за пробно слушане лампов предусилвател Primaluna Prologue Three, като за крайно стъпало използвам наличния ми Nait 5si, включен в съответния режим.
Направиха ми впечатление две неща:
1. Наличие на слаб бял шум /съскане/ при включване на двата компонента. Предусилвателят и Naim-ът са раздалечени - през два рафта - най-горе и най-долу на раклата. За почти пълно елиминиране на шума използвах пасивен мрежови филтър на System & Magic - Black Noise Extreme, през който минава захранването на двата компонента, а освен това замених и захранващите кабели на двете устройства с кабели Audioquest NRG-X3.
2. Усилването чрез потенциометъра на предусилвателя - Alps Blue Velvet, е извънредно чувствително - много по-чувствително, отколкото през другия ми предусилвател - Violectric V630. Комфортни нива на звука за слушане /строго индивидуално/ се достигат с минимално усилване /завъртане/ на потенциометъра - в рамките на 15-20 ъглови градуса /окръжността има 360 градуса/. Наясно съм за високия Gain на Naim-а. За сравнение с другия предусилвател - Виолектрик, подобни нива на звука се постигат с около двойно по-голямо завъртане не неговия потенциометър.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #21 -: Октомври 18, 2018, 18:25:30 pm »
Georgi Mihailov, би било интересно да споделиш как намираш звученето на Naim-а с ламповия предусилвател. Какви подобрения и разлики усети спрямо вградения предусилвател на Naim-a?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #22 -: Октомври 22, 2018, 11:59:30 am »
Разлики в звученето има. Впечатленията ми естествено са субективни. По принцип Naim-ът с вградения си предусилвател звучи чудесно. Използването на лампов предусилвател Primaluna според скромното ми  мнение доведе до още по-бистро и по-прозрачно звучене . В същото време звукът стана и някак си по-плътен или наситен /извинявам се за определенията, затруднявам се да изразя по-точно впечатленията си/.  Тембърът на човешките гласове и струнните инструменти също ми харесва повече. Струва ми се, че има и известно разширяване на сцената и по-точно позициониране на отделните инструменти.
Може би има известно "лампово" оцветяване на звученето, в резултат на което музиката за мен звучи по-привлекателно. Впечатленията ми са главно на базата на слушане на джаз, симфонична музика, барок и опера. И по-малко блус и рок.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #23 -: Октомври 22, 2018, 23:09:41 pm »
Ще помоля за съвет по един въпрос относно съвместната работа на лампов предусилвател и Naim Nait 5si в ролята на крайно стъпало.
Лампите имат сравнително ограничен ресурс - конкретно за тази Primaluna от 5000 до 10000 часа. Поради тази причина производителят не препоръчва предусилвателят да се оставя непрекъснато включен. Т.е. необходимо е системата да се включва при всяка сесия на слушане, а в края - да се изключва. Препоръчва се строго определена последователност - при включване в следния ред: източник-предусилвател-крайно стъпало, а при изключване: крайно стъпало-предусилвател-източник. Т.е. крайното стъпало трябва да се включва последно и да се изключва първо.
И тук изпадаме в противоречие с нормалния режим на Naim-а, който както знаете, се препоръчва да бъде оставен постоянно включен. Да имате някакви идеи за компромисно решение?
Аз засега спазвам изискванията на холандския производител на Прималуната, но не съм сигурен дали това е най-доброто решение в случая.
Не съм наясно какво би могло да навреди на предусилвателя, ако Naim-ът се остави постоянно включен, а се включват или изключват източникът и предусилвателят.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #24 -: Януари 13, 2019, 19:56:12 pm »
Здравейте, ще помоля за консултация по отношение на интерконекти RCA - RCA и изобщо за кабели за система с Naim Nait 5 si.
Съществуващото положение при мен сега е:
1. Мрежови филтри - 2 броя Black Noise Extreme v2 с по две гнезда /по два контакта/
2. Захранващ кабел за усилвателя - AudioQuest NRG X3
3. Кабел за тонколони - Chord Clearway, фабрично терминиран, 2 х 3 метра
4. Съществуващи RCA интерконекти - Chord C-Line

1. Планирам да заменя интерконектите с такива от малко по-висок клас - CHORD Clearway VEE 3 или евентуално - QED REFERENCE AUDIO 40.
Ще помоля за съвет кой от двата типа кабели да избера.
2. Планирам да заменя фабричните мрежови кабели на наличните предусилвател и плейъри.
За целта съм се спрял на кабел PANGEA AC-14SE MKII или евентуално Chord Power Chord.
Вторият ми въпрос е някой има ли впечатления от тези кабели Pangea? Кои кабели да избера?
3. Има ли смисъл да заменям захранващия кабел на Naim-a - в момента AudioQuest NRG X3, с Chord Power Chord или евентуално с PANGEA AC-9MKII?

Благодаря предварително.





Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #25 -: Януари 14, 2019, 13:13:49 pm »
Винаги съм приканвал горещо четенето да предхожда писането :)

В тази връзка - десетки пъти е ставало дума за това как Naim феновете с всички сили странят от мрежови филтри и стабилизатори, заради склонноста им да "Убиват" музикалността и живостта на Naim системите.
Също десетки пъти е ставало дума за капризността на Naim към кабели - колонни, интерконекти и захранващи, и за това че обикновено добри резултати се постигат с кабели на 2-3 компании (с изключение на собствените кабели на Naim), но Audioquest определено не е сред често спряганите партньори на Naim.

Това не значи, че филтрите нямат смисъл или, че Audioquest не правят добри кабели - дори напротив, една от любимите ми системи в момента е свързана с много високо ниво колонни кабели  Audioquest и звучи чудесно.

Но напасването е критичен момент в изграждането на една стерео система. А в твоята система, според мен цари страшен хаос :)

Това, разбира се е мое мнение - на теб очевидно звука ти харесва, а това е най-важното.



Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #26 -: Януари 14, 2019, 13:29:44 pm »
Мрежовите филтри не съм ги поставил от келешлък, а защото не открих друг начин да отстраня смущения от електрическата мрежа и евентуално - от съседни устройства. Такава ми е ел. инсталацията, имам много устройства на едно място, изпробвал съм всякакви възможни комбинации от взаимно разполагане на компонентите, подреждане и разполагане на мрежови захранващи кабели и интерконекти. Мрежовите филтри си вършат перфектно работата. Все пак това не са "някакви" си филтри.
Ще си позволя да повторя основния си въпрос относно интерконектите:
CHORD Clearway VEE 3 или евентуално - QED REFERENCE AUDIO 40?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #27 -: Януари 14, 2019, 13:43:38 pm »
Усещам някаква нервност :)
Ще си позволя и аз да повторя за пореден път - за капризността на Naim към кабели - колонни, интерконекти и захранващи, и за това че обикновено добри резултати се постигат с кабели на 2-3 компании.
Най-просто търсене във всеки един форум с повечко Naim потребители би ти показало, че най-масовите партньори на Naim са - Naim кабели, Chord кабели и новото поколение Tellurium Q.
Ти, разбира се, можеш да експериментираш както намериш за добре.

А относно филтрите и стабилизаторите - някакви си или никакви си - няма особено значение :) Споделям ти масовото разбиране на Naim феновете за филтри и стабилизатори :). И ако искаш приеми на доверие, че повечето от тези фенове са изпробвали и много по-сериозни филтри и много по-сериозни системи :)

Но както вече казах - най-важното в цялата ситуация е всеки да е щастлив от системата си.
Задаването на въпроси, обаче, предполага даване на отговори, които не е задължитено да са в унсин с твоите виждания и система.


Успех!

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #28 -: Януари 16, 2019, 20:05:25 pm »
Здравейте, ще си позволя да изразя мнение по въпроса тъй като минах по много сходен път с интерконектите. За филтри не мога да кажа нищо, никога не съм ползвал, нямам представа дали има подобрение или влошаване.

Относно интеконектите - наскоро продадох абсолютно същия този QED Reference audio 40 и не ме разбирай погрешно, не го махнах щот не върши работа, напротив, бих казал че е на много високо ниво, мненията по рецензиите са напълно достоверни, само по изработката си личи че сериозен кабел. В сравнение със супер скъпи интерконекти на Аудиокуест е далеч по-солиден, правил съм сравнение с такъв и бях разочарован, за мен са неоправдано скъпи, не искам да засягам феновете на бранда, но в един и същ ценови клас QED са доста по далеч по-добра опция. Продадох го защото предпочитам ДИН връзката между компонентите си.

За почти същите пари за които ще си вземеш Ref Audio 40 може да си вземеш RCA към DIN na Naim, със сиг няма да сбъркаш с него.

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #29 -: Януари 18, 2019, 11:33:26 am »
Доколкото разбрах става дума за захранващи кабели на Audioquest, а не аналогови интерконекти или колонни кабели. Аз имам общо 4 бр. NRG-X3, но не ги препоръчвам. В моята система не допринасят с нищо, за разлика от NRG-4, който е на съвсем друго ниво и с който съм свързал Naim-а с моя BlackNoise 1000. Има осезаема разлика и аз лично съм мхого доволен.
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY