Автор Тема: Избор на CD транспорт / CD плейър за моята система  (Прочетена 3967 пъти)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Привет!

По стечение на обстоятелствата, моят любим Sony CDP-X5000 плейър, който използвах като източник, се развали. Оказа се, че още при покупката (от известен пловдивски продавач на ретро техника), плейърът е бил пипнат колкото да изкара още малко време. При преглед в оторизиран сервиз на Sony се оказа, че нивото на лазера на оптиката е дадено на макс, както и че самият оптичен модул е лепен и закрепян по странен начин, колкото да му се изцеди живота до последно. В момента е почти невъзможно да се открие резервен оптичен механизъм за този плейър, а и да се открие цената му май никак не е малка. За това реших да се насоча към нов CD плейър или пък транспорт. Както Rudra е споменавал във форума, покупката на техника втора употреба, съдържаща оптични и механични части крие своите рискове и ето, че аз си изпатих :).

Та, да си дойдем на думата. Търся качествен и надежден CD плейър с хубав транспортен механизъм, който с коаксилен кабел да свържа към моят Rega DAC. Усилвателят ми е Naim Nait 5si, а кабелите хубави модели на Chord от по-висок клас. Като бюджет, максимумът би бил 1500-2000 лв и този път държа продуктът да е чисто нов и с гаранция. Не е задължително продуктът да се продава само в България. Като варианти гледах транспортът Cyrus CD T и плейърът Rega Apollo CD. Cyrus изглежда доста висококачествен транспортен механизъм, но не знам дали цената му ще се оправдае в моята система. При Rega Apollo пък се получава донякъде дублиране с моя DAC и някак си не ми се иска да плащам за нещо допълнително (в случая вградения му ДАК), което няма да използвам. По принцип, в момента използвам нисък модел CD плейър на Technics, който съм свързал с оптичен кабел към ДАК-а. Струва ми се че доста от детайлите, както и високите честоти са поорязани и ми се вижда компромисен вариант. Звученето е прекалено меко и замазано.

Какво бихте препоръчали, което би си паснало с Rega DAC-а и влиза в посочения бюджет? 

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Друг вариант, на който попадам е Cambridge CXC, който изглежда като добро бюджетно решение, но не знам дали ще отговаря на класа на останалата чат от системата ми и дали няма да компрометира звука. Относно Cyrus пък срещам мнения, че звукът е страхотен, но има доста оплаквания за прескачащи дискове и различни проблеми с четенето. Не се оказват особено надеждни техните модели сякаш.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Ако бях на твое място, мислейки в перспектива бих се насочил към малко по-различно решение.
Такова, котео би ти вършило чудесна работа и при бъдещ ъпгрейд на системата, а в същото време не се ограничава до просвирване единствено на дискове.

Щом не те притеснява поръчването от чужбина, хвърли едно око на това: Innuos ZENmini Mk3 1TB

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Rudra, благодаря, много интересен вариант е това! Има и вграден Spotify, което ще елиминира нуждата да превключвам между сегашния CD player и моя Chromecast. Само едно чудене имам, дали транспортът на CD-то е достатъчно добър и качествен и дали рипването на CD-то ще води до осезаеми загуби в качеството спрямо дирекното просвирване на CD-то от транспорт в същия ценови клас?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Мисля, че по-скоро обратното е валидно :) при добре рипнат файл може да се очаква по-стабилен и добър резултат, отколкото при постоянно четене от CD.
Innuos са едни от лидерите при файловите плеъри/сървъри и големите им модели често се ползват в системи от космически клас :)
Имай предвид, че CD плеърите бавно но сигурно изчезват от пазара в полза на файловите плеъри/сървъри и дори колоси в бранша прекратиха производството на CD плеъри или драстично ги намалиха като продуктова гама.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Имаш право, най-добре ще е да се насоча към стриймър. Оптичните устройства крият рискове и неясна бъдеща поддръжка. До колкото видях, Innuos изисква Ethernet кабел за инсталация и за търсене на метаданни, обложки на дискове и т.н. Някои потребители казват, че без кабела се подобрявало звученето. Но тъй като устройството няма Wi-fi не ми е ясно дали и как може да се командва без Ethernet кабел, тъй като управлението става чрез мобилно/десктоп приложение.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Самото управление на този тип плеъри става чрез мобилно приложение - различно, според различните проичводители.
Аз съм ползвал такива плеъри/сървъри на три различни производителя - в бюджет от 4 до 20 000лв - всичките изискват Ethernet. Ползвал съм и по-бюджетни мрежови плеъри, които поддържат и Wi-Fi, но така или иначе, ако има кабел в близост до плеъра - обикновено хората предпочитат кабелната връзка.
При по-големите модели на Innuos Ethernet портовете са изолирани, но пък и цената им е доста по-сериозна :)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Разгледах обстойно продуктите на Innuos и техните възможности и определено ме спечелиха! Смятам бъдещият ми източник да бъде техен :). Възникнаха няколко въпроса обаче. С оглед на цялостната ми система дали ще си струват следните неща:

1. Ако взема ZenMini MK3 дали ще си струва ъпгрейдът с външното захранване Innuos LPSU, което предлагат като допълнителен ъпгрейд?
2. Дали си струва да се хвърля направо на по-голямата Zen MK3 версия като по-голяма бъдеща инвестиция?
3. ZenMini MK3 заедно със захранването LPSU дали се доближава до някаква степен до представянето на Zen MK3 за по-малко пари?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Не съм имал удоволствието да слушам точно продуктите на Innuos, затова мога да говоря само на базата на четене на много мнения относно тях и някои конкуренти модели.
Препоръчах ти ZenMini MK3 по няколко причини - влиза в бюджета ти, отзивите са чудесни, има разнообразни цифрови изходи и опция за ъпгрейд.
Според това, което съм чел, разликите в звученето между отделните им модели са значителни.
При Zen, Zenith и топ модела им има освен разлики в заханването и изолация на етернет портовете, а също и разделяне на USB портовете - за сторидж и за връзка с DAC.
Единствените минуси на по-големите модели са свеждането на изходите само до USB и Ethernet, както и най-вече - уви цената :)

Накратко казано - вярвам, че разликите между моделите никак не са малки - като звучене също, имайки предвид десетките потвърждения на потребители, а и собствения ми опит с мрежови плеъри/сървъри на други производители.
Но не съм убеден дали такава инвестиция в настоящата ти система би била напълно оправдана. Все пак дакът ти, макар и много сполучлив модел, е комонент от начален клас и да инвестираш в мрежов плеър/сървър, който е близо 4 пъти цената на дака ти надали би довело до най-оптимално балансирания резултат :)

Разбирам желанието ти да вземеш компонент "веднъж завинаги" :) много хора го споделят, аз също съм се замислил за Zenith MK3, но на този етап в системата ми такава покупка не би била особено смислена.

Затова мисля, че ако се спреш на този производител - в настоящата ти система, дори и да се имат предвид бъдещите скорошни ъпгрейди, ZenMini MK3 би бил вероятно по-разумния избор - пък и би ти оставил повече свобода за обмисляне на евентуални бъдещи ъпгрейди на дак и усилвател.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Rudra, благодаря за съвета! И аз до колкото четох има значителни разлики във всеки модел от серията, но наистина трябва и останалите компоненти в системата да са на ниво, за да се усети разликата. Прав си, че вместо грубо казано 2000 лв отгоре за по-големия модел на Innuos, мога да си взема доста по-сериозен DAC примерно и да усетя по-големи разлики и средствата да са по-добре вложени. Може би е добре ъпгрейдите да стават наистина поетапно и балансирано, както и човек да не се хвърля директно на много скъп модел на даден продукт или марка без да е установил дали тя пасва на представите му, нуждите му и без първо да е преминал през по-базовите модели. Тук идва и един проблем според мен. Хубаво е човек да ъпгрейдва компоненти от системата си поетапно, но продажбата им става доста трудно в България и това много затруднява и забавя процеса.