Автор Тема: Два субуфера към един LFE pre out  (Прочетена 1344 пъти)

Неактивен akustichen

  • Публикации: 3
Два субуфера към един LFE pre out
« -: Април 30, 2020, 12:14:08 pm »
Здравейте! От скоро имам нов активен субуфер, който е с по-добри показатели и звук от досегашния ми. Попадал съм на статии, в които се описват предимствата от два субуфера в изграждане на системата, по-добрия баланс, който се постига и т.н. Иска ми се да опитам, тъй като старият ми субуфер, макар и по-нисък клас от новия, изкарва приличен за моите възприятия звук при гледане на филми. Знам, че много по-добър вариант е двата субуфера да са еднакви, но със съответни корекции се надявам да ги напасна. Проблемът е, че LFE pre out на ресивъра ми е единичен. Въпросът ми е ще има ли технически проблем, ако свържа посредством Y конектор едновременно двата субуфера? Наясно съм, че по този начин сигналът, който ще се подава към всеки от тях ще е по-слаб, но пък общият сигнал ще е двойно усилен от всеки от двата. Други някакви проблеми дали бих могъл да очаквам?

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Два субуфера към един LFE pre out
« Отговор #1 -: Април 30, 2020, 12:28:37 pm »
Здравей, не мисля, че ще имаш някакъв технически проблем. Не мисля и че е добра идея да комбинираш два различни субуфера - и че ще се получи нещо добро като резултат :)

Неактивен akustichen

  • Публикации: 3
Re: Два субуфера към един LFE pre out
« Отговор #2 -: Април 30, 2020, 12:53:11 pm »
А недобрият резултат ще е поради различните субуфери или поради единичния LFE pre out? И би ли могло да се очаква влошаване на резултата, в сравнение с работа само на единия по-добър субуфер? Аз все пак очаквах, тъй като той ще продължи да работи, другият само да го допълни и да разшири нискочестотната сцена :)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Два субуфера към един LFE pre out
« Отговор #3 -: Април 30, 2020, 13:12:12 pm »
Идеята на ползването на два субуфера обикновено е по-добра равномерност на разпределението на звука - за кино, и по-голяма хомогенност. За стерео нещата са по-сложни и изискванията по-високи. Хомогенност с различни субуфери е трудно постижимо желание. Субуферите освен Звуково налягане и възможност да стигнат до определени честоти, имат куп характеристики на самия звук, който предлагат. Например скорост, затихване и т.н. Представи си например, че в даден филм имаш някакъв звук, единичен и рязък - да кажем изстрел на оръдие, който да приемем в името на дискусията, че и двата субуфера могат да възпроизведат сходно като честота и сила.
Сега си представи, че дори двата субуфера да могат да възпроизведат еднаква честота с еднакво налягане - единият е чувствително по-бърз/пъргав от другия. Какво получаваме като ефект - от единия субуфер се чува изстрел, който те блъска в гърдите и затихва... а от другия субуфер се чува изстрел, който те блъска в гърдите и продължава да боботи още половин час (нарочно преувеличавам, за да е по-ясен примера). Какъв е тогава смисъла от 2 субуфера и къде отива идеята за хомогенност и по-добро разпространение и обща картина?

Разбира се всеки може да комбинира както намери за добре колоните в домашното си кино - и ако е доволен от резултата - да се наслаждава. Целите на надграждането, обаче, обикновено са търсене на чувствително по-добър резултат, който обикновено е свързан с качество, а не с количество :)

Какви са в крайна сметка тези два субуфера и останалата част от системата?

Неактивен akustichen

  • Публикации: 3
Re: Два субуфера към един LFE pre out
« Отговор #4 -: Април 30, 2020, 13:22:18 pm »
Много благодаря за разяснението, примерите бяха много удачни, за да ми се изясни ситуацията. Наистина сполетялата ме идея не е добра - единият субуфер е със затворен обем и със сигурност е по-бърз от стария ми субуфер с порт.