Автор Тема: Питане за централен канал за тонколони Wharfedale  (Прочетена 1258 пъти)

Неактивен kadich

  • Публикации: 11
Здравейте!
Имам озвучаване за домашно кино, с тонколони Wharfedale. Предните са Diamond 11.5, задните 11.2 и субуфер BK. Нямам централен канал. Питането ми е: Възможна ли е интеграция, по някакъв начин на саундбар към тази система, или някакъв друг модел централно ОТ, тъй като никъде не мога да намеря център от същата серия ОТ?

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Питане за централен канал за тонколони Wharfedale
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2020, 12:58:34 pm »
Здравей,
Саундбарът е активна колона, предвидена за самостоятелна употреба, не за интеграция в система с пасивни колони и ресивър.

При изграждането на система за домашно кино най-критично е напасването на фронталните колони именно с центъра.
Това се дължи на честите преходи на звук между предните 3 канала - предна лява, център, предна дясна.

Ползването на съраунд колони от друг производител рядко е голям проблем чисто в звуково отношение, а ползването на субуфер от друг производител често е дори препоръчително - заради наличието на 3-4 топ производителя на субуфери, чиито продукти обикновено се представят много по-добре от сходни като цена субуфери от неспециализираните именно в това производители на колони.

При централния канал, ситуацията е доста различна. При различните производители на колони често има отчетливи темброви различия и при честите преходи на звуци между фронталните 3 канала, такива различия биха имали осезаемо неприятен ефект. Затова е силно препоръчително централния канал да е от същия производител, а по възможност и от същата серия, както предните лява и дясна колони. В случай, че не можеш да намериш център от същата серия, моят съвет би бил да потърсиш център от сходна като клас друга серия на същия производител.
С времето и появата на нови модели звученето на колони на един и същи производител често еволюира и търпи промени в дадени нюанси, но твърде рядко има радикални промени - особено в близки поколения колони.

Това, разбира се е план максимум. Много хора спокойно слушат център от друг производител, без това да е особена драма за тях - било защото производителя на фронталните им колони просто не произвежда централни колони - има, особено във високия клас, компании съсредоточени изцяло в стерео, или пък просто защото домашното кино не им е приоритет и не са склонни да инвестират сума, съответсваща на тази за фронталните колони / стерео системата, ако има отделна такава, интегрирана в домашното кино. Има разбира се и хора, които не обръщат особено внимание на това, което слушат и за тях този въпрос въобще не стои на дневен ред.

Все пак тук се опитваме да се доближаваме до планът максимум - според възможностите и ситуацията.

Успех!

Неактивен kadich

  • Публикации: 11
Re: Питане за централен канал за тонколони Wharfedale
« Отговор #2 -: Ноември 07, 2020, 13:34:27 pm »
Благодаря за бързия отговор. Аз също мислех, че не е възможно интегриране на саундбар. Лошото е, че вносителя на Wharfedale за БГ не внася централен говорител от същата серия, а мисля че и от другите серии. Явно ще ровя по чуждите сайтове, за нещо подходящо.
Лек ден!

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Питане за централен канал за тонколони Wharfedale
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2020, 22:01:49 pm »
Съветвам те за в бъдеще да си спестиш нерви от надути и неадекватни вносители и да ползваш такива с които говорите един език и внасят пълни комплекти. (wtf)

Неактивен kadich

  • Публикации: 11
Re: Питане за централен канал за тонколони Wharfedale
« Отговор #4 -: Ноември 10, 2020, 12:38:53 pm »
Прав си за вносителя :) Лошото е, че само той ги внася, а си бях харесал точно този модел ОТ.