Автор Тема: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ  (Прочетена 1710 пъти)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Привет,

Наскоро започнах да се замислям как биха звучали моите колони Monitor Audio Gold 200 5G с по-мощен усилвател. В момента използвам Naim Supernait 2 с Hi-Cap DR и съм цялостно много доволен. На моменти обаче усещам сякаш цялостно системата ми клони към по-басово и тежко звучене (при положение, че колоните са на около 70-80 см спрямо задната стена). Тъй като колоните са с номинално съпротивление от 4 ома и като цяло Monitor Audio обичат повече мощност, започнах да се замислям дали няма да звучат с по-голяма лекота и по-кристално с по-мощен усилвател. Наясно съм, че Supernait 2 е един от най-добрите интегрирани усилватели и може да покрива големи пикови мощности и на практика може да се приеме, че има по-голяма мощност, отколкото по спецификация, но в същия ценови клас има усилватели, които предлагат повече мощност. Слушал съм крайно стъпало, което беше 150 вата и каквито и колони да се пускаха с него, звучаха много леко и ефирно. Мисля, че все още не съм постигал това усещане с моите колони и Supernait-a. Възможно е и чисто като комбинация да не си пасват перфектно или пък характерното звучене на Naim да не е напълно по вкуса ми, но за момента го отдавам като нужда на колоните от още мощност и контрол, просто защото са 4 ома и отделно изискват доста мощност по спецификация.

Гледайки други модели попаднах на Yamaha A-S2000, за който прочетох добри отзиви. На хартия при 8 ома , Yamaha-та е 90W срещу 80W при Naim-a, като при 4 ома Yamaha-та е 150 W. За Naim не откривам информация каква мощност има при 4 ома. Въпреки, че Naim-ът е страхотен продукт ми се струва, че не изважда максимума на колоните с него. Ако се тръгне по посока ъпгрейд отново с Naim, следващият логичен ход би бил NAC 282 + NAP 250DR, където мощността пак е 80 вата при 8 ома. Схемата и компонентите в него най-вероятно са реализирани още по-добре, отколкото при Supernait 2, но на хартия за доста повече пари бих взел усилвател със същата мощност поне на хартия. За по-малко пари, други производители предлагат интегрирани решения, които предоставят по-голяма мощност и това може да се отрази благоприятно на колони, които се захранват по-трудно.
 
Оттук може да се роди и един философски въпрос - дали усилвател с по-малко ватове, но по-качествен като схема и реализация, би звучал винаги по-добре от по-мощен усилвател, който обаче е по-нисък клас? Според мен на първо място е конкретната комбинация между усилвател и колона. За да постигна това ефирно звучене, което е с лекота и голям обем, според мен имам 2 варианта - да сменя ОТ-тата с такива, които са по-лесни за захранване и си пасват добре с Naim (като модели на ProAc) или да запазя сегашните ми Monitor Audio, които много ми харесват, но да взема по-мощен усилвател.

Според вас в правилни разсъждения ли се впускам? Смятате ли, че Yamaha A-S2200 би захранил добре и би паснал на Monitor Audio? Мисля, че някои модели на Roksan също са чести партньри на Monitor Audio. Възможни са и други идеи и варианти.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #1 -: Август 03, 2021, 19:20:57 pm »
Здравей,
Никак не съм убеден, че Supernait има какъвто и да е проблем със захранването и контролирането на твоите колони.
Имай предвид, че ако решиш да вземеш друг усилвател - освен по-високата мощност, би получил и коренно различен характер на звука. Това не означава по-лош звук, просто много различен спрямо това, което имаш и харесваш.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #2 -: Август 04, 2021, 15:04:31 pm »
Здравей, не знам как ще е при тебе, но аз много трудно бих свикнал със звученето на друг усилвател, след като от 4 години съм с Naim.
Наскоро си направих един перверзен мазохистичен експеримент. Подадох сигнал от Naim NAC-N272 (той освен DIN има втори чифт RCA изводи) към крайното стъпало на сравнително ширпотребски интегриран усилвател - Onkyo A9070. В сравнение с NAP 250DR резултатът беше просто трагичен...  Пълна мъка.
Да не говорим пък какво се получава при сравняване на интегрирания усилвател (с неговите преамп и крайно) и на комбинацията N272 + NAP250DR...

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #3 -: Август 04, 2021, 19:59:07 pm »
Здравей Иван, интересни мисли, идеи и възгледи, всеки от нас в един момент му идват на ум всякакви схеми за ъпгрейд, хора със системи за шест цифрени суми и те мислят за ъпгрейд или промяна. Нормално. Сега в твоя случай, понеже и аз съм със SN2, само че нямам удоволствието да имам HCDR, за което съм чел достатъчно и специално за МК2 на Супернайта, някои го предпочитат без външно захранване, аз не съм го чувал с него, но най-вероятно ще е една идея по-добре от колкото без. Както и да е, идеята ми е че най-вероятно Монитор Аудиото не е най-добрата и често срещана комбинация с Naim, казано с една дума, някой може да напишат много по темата, но малко или много е факт. Преди на си взема ProAc Tablette Sig имах друга марка ОТ, (също 4 ома, 87дб) и те също не се спрягаха като добро комбо с Naim, но на мен ми звучаха добре, това докато не чух Супернайта с Проака, тая комбинация е нещо друго. Всичко си дойде на мястото, особено ако помещението не е добре като акустика или е малко като размер - затворения обем на Проака помага много и ако предните колони бяха пак като при теб, като отстояние от стената, Таблета е абсолютно залепен без никакви проблеми при ниските честоти. Може да се напише много още, но това не е целта тук.

Връщам се към интегрираните, силно се съмнявам промяната на усилвателя с тая Ямаха, да ти даде това което искаш, промяна ще има, но е възможно да не получиш това което търсиш, още повече ако целта е само повечето мощност, 10 вата не са малко, но Супернайта особено с това външо захранване ако говорим само за чиста мощ, според мен даже може да е по-добре от Ямахата, с цялото ми уважение към тях. За комбинация Ямаха и МА нямам идея дали си пасват, не съм чел нищо никъде за това съчетание.

С други думи, вярно е твърдението също, че източника по принцип е най-важен, аз незнам твоя какъв е, но е възможно и натам да помислиш, но ако искаш изцяло ново звучене, според мен промяна на колоните ще ти я даде, при мен тази смяна ми даде най-големата промяна в звученето на системата ми, заставам изцяло зад тези думи, от опит. Ако помещението ти го позволява, а доколкото разбирам с това отстояние което посочваш е така, според мен D2 или D2R ще те изненадат много приятно след като така или иначе го споменаваш като опция. Админа на сайта съм сигурен, че може да подкрепи тая идея с повече факти от мен. :)

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #4 -: Август 05, 2021, 00:36:40 am »
Аз също бих подкрепил мненията на Rudra и dpg,и бих препоръчал преди да решиш да направиш някаква промяна по твоята система,първо да опиташ да прослушаш някои други предложени за тонколони с твоя усилвател в твоята стая.Слушал съм само веднъж оригиналния Supernait и наистина ми се струва,че характерът му е малко така както го описваш,но дали и тонколоните не помагат за този резултат?Според мен имаш прекрасен усилвател и захранване и трябва да намериш ОТ които имат нужда точно от такъв характер,и подходящи за твоята стая,за да да получиш баланса :).Също бих подкрепил мнението и за добрия източник.Proac е една от най-добрите комбинации сред феновете на Naim.Аз от скоро слушам Spendor с моя Naim усилвател и горещо препоръчвам тази комбинация,има до колкото знам и магазин в който се предлагат у нас.Има разбира се и други предложения стига да решиш кое трябва да промениш.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #5 -: Август 05, 2021, 00:51:58 am »
 Успех :)(y)!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #6 -: Август 05, 2021, 11:59:44 am »
Здравейте,

Благодаря за вашите гледни точки! Съгласен съм с вас.

Възможно е да усещам нещо различно от липса на контрол на усилвателя над колоните и да се бъркам. За това не бях съвсем сигурен и реших да се допитам с вас. Според мен Naim и Monitor Audio са много добра комбинация. Звученето е доста балансирано и плътно. Възможно е леко по-мрачното и басово звучене да идва от източницие ми.

Като цифров източник използвам : NDX + nDAC с HiLine към усилвателя. Според мен DIN кабелът HiLine добави доста плътност към системата, която на моменти идва излишна. Може да пробвам връзка с RCA кабели и да сравня звученето. Ако премахна nDAC от системата, звученето става малко по-бистро и кристално, но пък някак звуковата картина става по-бедна и усещам някакви загуби. Възможно е чинчове, особено със сребро да подобрят нещата. Спомням си, че с чинчове на Chord имах по-ефирно и ярко звучене, което сега ми липсва.

Като аналогов източник използвам Rega Planar 3 с доза Rega Elys 2 и фоно-коректор Rega Aria. Много съм доволен от грамофона и напоследк използвам повече него, отколкото цифровия източник. За връзка към усилвателя използвам Rega Couple 2 чинчове, от които съм много доволен. С този източник имам по-натурално звучене и не толкова залитащо към басовите честоти, което показва, че усилвателят наистина може да не е причината за звученето, което описах в първия си пост. Тази доза не се слави с голям детайл и отлични високи честоти, така че мога да подобря нещата значително с нова доза като Rega Exact или доза тип MC. Мисля, че след такъв ъпгрейд ще получа доста добро цялостно звучене. В момента звученето е леко притъпено, но го отдавам на дозата.

MA Gold 200 5G имат характерен високочестотен говорител, който е много детайлен, прецизен и много бързо утихващ. Възможно е тази бързина и утихване да ми създава впечатление за загуба на високи честоти на моменти и за липса на ефирност и лекота на звучене. Имам чувството, че електрониката трябва да бъде подкрепена с по-засилени високи честоти (особено при цифровия източник), което може да стане именно с други кабели или пък различен цифров източник. Както споменахте, при преминаване на друг усилвател ще получа доста различно звучене, което пък крие рискове други неща да започнат да не ми харесват. Би било по-добре стъпка по стъпка да се пробват различни източници/кабели.

ProAc наистина биха били чудесна комбинация с усилвателя. Там звученето, до колкото знам е много отворено и спокойно, но се колебая дали басът при Monitor Audio няма да ми допада повече, отколктоо с ProAc, особено мидбасът. Някой ден може да се замисля за ъпгрейд към ProAc, но може да пробвам по-безобидни неща на този етап. :)

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #7 -: Август 06, 2021, 02:16:11 am »
Мисля че имаш изградена една страхотна система и е постигнат баланс според мен от към източници и усилвател (y).Аз съм  ползвал кабели на Chord и си пасват много добре с Naim електрониката,със сигурност ще откриеш разликата,но не съм убеден че ще е толкова фрапираща,че да промени характера на системата.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #8 -: Август 06, 2021, 11:08:14 am »
Какви кабели за ОТ използваш?Промяната на тях също биха променили малко нещата.Срещнах мнение в друг форум, че промяната на кабела на въпросните колони с които си с кабел Chord Odyssey 2,контролира баса и подобрява звукова сцена.Може би е добре да експериментираш и в тази посока?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #9 -: Август 06, 2021, 11:22:40 am »
Аз пък съм чел мнения на хора, разочаровани от представянето на кабели Chord Signature XL със система Naim и колони Spendor. Според мен субективната оценка при кабелите е доста силна. Или очакванията са били твърде високи.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #10 -: Август 06, 2021, 15:23:44 pm »
Здравейте, в момента използва 2Х4 метра Chord Epic XL колонни кабели. След добавянето им бях много доволен. Басът е плътен и нисък, като средите и високите имаха повече разработка и детайл спрямо Chord Epic Twin. Пробвал съм и първата генерация Chord Signature колонни кабели. Там басът беше още по-впечатляващ и дълбок, но пък звукът по-притъпен и с по-малко детайл. Мисля, че Chord Shawline серията има някак по-изявени среди и високи, а басът е по-слаб, отколкото при Epic серията (както при колонните кабели, така и при интерконектите). Възможен е наистина експеримент и в тази насока, защото колонните кабели, променят доста характера на звука, поне по мои наблюдения. Специално при моите Monitor Audio колони забелязвам, че колкото по-голямо сечение (по-ниска AWG стойност) има колонният кабел, толкова повече се засилва обемът на бас честотите. Също съм забелязал, че определено ми харесва наличието на сребро в конструкцията на колонните кабели.

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Yamaha A-S2200 срещу Naim Supernait 2 за изискващи мощност ОТ
« Отговор #11 -: Август 06, 2021, 19:54:41 pm »
Аз ползвам акорд подпис хл и съм меко казано във възторг от представянето му.Много по могъщ от епика и на абсолютно друго ниво спрямо одисей,който при сравнение е размазан и объркан.Сбърках като купих къс обаче защото сега правя промени и не ми достига дължина.Съвета ми е да купувате по дълги .Не знаете утре какви идеи ще Ви хрумнат.