Привет,
Наскоро започнах да се замислям как биха звучали моите колони Monitor Audio Gold 200 5G с по-мощен усилвател. В момента използвам Naim Supernait 2 с Hi-Cap DR и съм цялостно много доволен. На моменти обаче усещам сякаш цялостно системата ми клони към по-басово и тежко звучене (при положение, че колоните са на около 70-80 см спрямо задната стена). Тъй като колоните са с номинално съпротивление от 4 ома и като цяло Monitor Audio обичат повече мощност, започнах да се замислям дали няма да звучат с по-голяма лекота и по-кристално с по-мощен усилвател. Наясно съм, че Supernait 2 е един от най-добрите интегрирани усилватели и може да покрива големи пикови мощности и на практика може да се приеме, че има по-голяма мощност, отколкото по спецификация, но в същия ценови клас има усилватели, които предлагат повече мощност. Слушал съм крайно стъпало, което беше 150 вата и каквито и колони да се пускаха с него, звучаха много леко и ефирно. Мисля, че все още не съм постигал това усещане с моите колони и Supernait-a. Възможно е и чисто като комбинация да не си пасват перфектно или пък характерното звучене на Naim да не е напълно по вкуса ми, но за момента го отдавам като нужда на колоните от още мощност и контрол, просто защото са 4 ома и отделно изискват доста мощност по спецификация.
Гледайки други модели попаднах на Yamaha A-S2000, за който прочетох добри отзиви. На хартия при 8 ома , Yamaha-та е 90W срещу 80W при Naim-a, като при 4 ома Yamaha-та е 150 W. За Naim не откривам информация каква мощност има при 4 ома. Въпреки, че Naim-ът е страхотен продукт ми се струва, че не изважда максимума на колоните с него. Ако се тръгне по посока ъпгрейд отново с Naim, следващият логичен ход би бил NAC 282 + NAP 250DR, където мощността пак е 80 вата при 8 ома. Схемата и компонентите в него най-вероятно са реализирани още по-добре, отколкото при Supernait 2, но на хартия за доста повече пари бих взел усилвател със същата мощност поне на хартия. За по-малко пари, други производители предлагат интегрирани решения, които предоставят по-голяма мощност и това може да се отрази благоприятно на колони, които се захранват по-трудно.
Оттук може да се роди и един философски въпрос - дали усилвател с по-малко ватове, но по-качествен като схема и реализация, би звучал винаги по-добре от по-мощен усилвател, който обаче е по-нисък клас? Според мен на първо място е конкретната комбинация между усилвател и колона. За да постигна това ефирно звучене, което е с лекота и голям обем, според мен имам 2 варианта - да сменя ОТ-тата с такива, които са по-лесни за захранване и си пасват добре с Naim (като модели на ProAc) или да запазя сегашните ми Monitor Audio, които много ми харесват, но да взема по-мощен усилвател.
Според вас в правилни разсъждения ли се впускам? Смятате ли, че Yamaha A-S2200 би захранил добре и би паснал на Monitor Audio? Мисля, че някои модели на Roksan също са чести партньри на Monitor Audio. Възможни са и други идеи и варианти.