Автор Тема: "новото" домашно кино има доста замазан бас  (Прочетена 764 пъти)

Неактивен Unreal_manbg

  • Публикации: 1
Здравейте!
Наскоро ми изгърмя старото домашно(2007-8г) кино и си взех друго ползвано 2015 и 2-те са на самсунг! говорителите на старото са здрави и вързах новото директно към тях,импеданса е същия. обаче новото звука ми един "изцъклен" сякаш целия диапазон е с повдигната честота. баса е доста размазан и на някой фонови звучи се чува като резонанс, което е мега дразнещо. Пробвах и с неговите си говорителчета но те са по-малки като размер и се чува още по-кофти. Пробвах с еквилазер да резна честотите около 125hz и 250hz но това е от аудиото на компа (SPDIF/optical), има малка разлика. но през BlueTooth разботата е трагична. екволзайзера на самата система няма голяма разлика, по не се усеща. Пробвах с няколко бас туби разликата е минимална в зависимост от размера на говорителя, всичките еднакъв импеданс!

Старото домашно е samsung HT-TX250 с TAS5142 цифров-Д клас усилвател , новото е HT-J5500 за него не можах да намеря схеми! Скоро ще смъкна и честотната характеристика на усилвателя да видя и там какво е положението (най вече на SW).

Има ли вариант да се коригира цялата ситуация с замяна на компоненти около усилвателя или да му търся друг собственик? Като цяло се чува добре, но аз слушам електронна музика и там много се усеща разликата, иначе за чалга няма никакви грижи, за филми също!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1834
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: "новото" домашно кино има доста замазан бас
« Отговор #1 -: Юли 24, 2023, 13:33:29 pm »
Здравей,
Ако те вълнува сериозното слушане на качествена музика и филми - готовите домашни кина, особено пък от марки, за които аудиото не е водещо, обикновено никак не са добра посока за развитие.
Ако се търси система в супер достъпен бюджет - вариант е постепенно изграждане на система, с прилични компоненти -  на старо.
Ако готовите домашни кина са всичко към което се стремиш като система, и те вълнува основно вдигането на шум - надали би намерил подкрепа и особено полезни съвети тук. Успех!