Автор Тема: Съвет за UPS за HI-FI компоненти  (Прочетена 1432 пъти)

Неактивен Ctefanaki

• Публикации: 1
Съвет за UPS за HI-FI компоненти
« -: Декември 21, 2023, 11:56:43 am »
Добър ден,

Технически не съм наясно така, че моля предварително за вашето разбиране за може бе малоумните ми въпроси.
Тъй като в къщи тока спира доста често, имам нужда от съвет за UPS, към който да си вържа техниката.
Главната ми цел е да защитя техниката от това постоянно спиране на тока.
На едни места чета че UPS-a не е добра идея, на други - че е добра идея. Обаче не трябва да е какъвто и да е UPS, а да е хубав който да дава чиста синусоида, а не стъпаловидна.
Техниката ми е:
Technics SU-G700M2
Technics SL-G700M2

КАБЕЛИ
Norstone SKYE MOUNTED CABLE
Norstone JURA CABLE OPTIC TOSLINK

Моля за съвет за качествен UPS за защита и дали наистина това е лоша или добра идея.
Ето този съм загледал PowerWalker VFI 3000 TG

Благодаря предварително за помощта.

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1842
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Съвет за UPS за HI-FI компоненти
« Отговор #1 -: Декември 21, 2023, 12:31:03 pm »
Здравей,

Моля прочети подробно правилата на форума - има тема с картинки как правилно се публикуват връзки във форума!

Относно въпроса ти - никога не съм бил фен на ползването на UPS в сериозна аудио система. Най-малкото тези два големи вентилатора биха ме притеснявали сериозно.
Има специализирани такива устройства - специфично за аудио системи, но тяхната роля обикновено е да оптимизират захранвенето и да го изчистват от многото потенциални замърсявания, а не толкова да предпазват от токов удар. Честото спиране на тока вероятно е до голяма степен непознат феномен за повечето държави, които произвеждат такъв тип техника :P
Не съм убеден, че и UPS би те предпазил от сериозен токов удар.

Категоричен отговор така или иначе няма - има аудио компоненти, които се повлияват прекрасно от оптимизатори на захранването, има такива, чиито производители категорично препоръчват да се избягват такъв тип устройства в техните системи - не защото могат да ги повредят по някакъв начин, а защото компрометират звука.

Ако честото спиране на тока е голямо притеснение за теб - не пречи да експериментираш дори с UPS, но на твое място бих пробвал решение с пасивно охлаждане - и такова в по-нисък бюджет, за да не е голяма драма, ако се окаже, че не се отразява добре на звученето на системата ти.

Успех!