Автор Тема: Свързване към външен усилвател  (Прочетена 541 пъти)

Неактивен единак

• Публикации: 1
Свързване към външен усилвател
« -: Декември 12, 2024, 15:08:57 pm »
Привет на всички.
Доста се чудих в кой раздел да пусна темата, но ми се струва, че засяга няколко неща, затова реших да я оставя тук.
Правя уточнението, че съм абсолютен лаик и подходът ми е базиран на осъзната липса на опит и знания, затова моля за снизхождение, ако звуча идиотски.

Ползвам ресивър DENON AVR-S660H 5.2 (купуван от щатите и затова работи с трансформатор), към който има 5 тонколони и няма субуфер. Колоните са 2х200W, 1x150W и 2x40W (три MAGNAT и две SONY)
Ето такъв: https://www.denon.com/en-us/product/archive-av-receivers/avr-s660h/300387-new.html
Машинката си работи добре и генерално нямам оплаквания, освен включване и изключване с дистанционното на телевизора, но не за това ми е темата.

За качеството на звука му е.

По някаква причина си въобразявах, че тези до 75W, които би трябвало да пуска на всеки канал ще ми стигнат, но реалността се оказва неприятно различна.

Преди него имах една прастара система филипс, от онези, чиито компоненти се нареждат един над друг - сещате се, предполагам - CD, дек и т.н., като тази система само с двете по-мощни тонколони вадеше несравнимо по-силен и добър звук от ресивъра.

С Денона звукът е слаб и някак орязан, като особено в ниските честоти разликата е огромна - направо си липсват. Иначе като домашно кино си работи, много ефектно си обикаля звукът, но просто е твърде слабичък и някак без обем. Старият филипс разтрисаше апартамента, комшиите идваха да си разбиват камъните в бъбреците, а сега на макс увеличение, няма даже усещане за бас. Като казвам "на макс" трябва да уточня, че дори тогава силата на звука е несравнимо по-слаба от на старата уредба, която никога не се е налагало да се увеличава повече от половината.

Какви ли не настройки правих, изгледах сигурно всички клипове в ютюб, на колко ли езика не четох, варианти и комбинации правих, small, large, +LFE, игра с честотите, не знам да е останало нещо да не съм опитал. И не ще.

От изчетеното разбрах, че вероятно мощността му не стига да захрани 5-те колони и се замислих за външен усилвател.
Този модел няма вградени изходи за външен усилвател (pre-outs) и доколкото разбирам трябва да се мине през адаптери.

Моля, подскажете как да му вържа усилвател. Какви адапери, какъв усилвател, ако това е решението. И, разбира се, ако някъде генерално греша, не се колебайте да ме поправите. А ако някак има начин да използвам усилвателя на старата система, която още е у дома, би било супер.
Даже не е необходимо да се усилват всички канали - лява и дясна тонколони май ще стигнат, ако им излязат ниските.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1854
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Свързване към външен усилвател
« Отговор #1 -: Декември 12, 2024, 15:39:25 pm »
Здравей,
Уви често е възможно да се помогне, ако се пита преди да се направи покупка, а не след това.
Ресивърът, който си взел е най-ниското ниво на Denon. Тези 75w са при два захранени канала - пише го в спецификациите.
Този модел няма как да надградиш с външни стъпала или усилватели. За тази цел, а и за по-сериозен звук - хубаво е да се ориентираш към по-високи модели. Ако бюджетът е ограничен - можеш да рискуваш с покупка на уподтребявана техника.

Успех!