Автор Тема: Търся съвет за усилвател с "някои' изисквания към него  (Прочетена 183 пъти)

Неактивен batVes

• Публикации: 11
Привет на всички,
Искам да озвуча една 50кв.м. лятна кухня с 4 броя колони(всяка е 8Ω и мах.100w) и малък активен субуфер.
Като източник на сигнала ще ползвам TV с HDMI (има и оптика, но предпочитам HDMI заради eARC).
Въпросът ми е какъв усилвател да си взема, който да може да има изход за 4-те колони и буфера, и същевременно да има необходимия ми вход HDMI?
И понеже не можах да намеря такъв, а намирам само ресивъри, искам да попитам дали е възможно да "вържа" колоните две по две паралелно и да ги захранвам от усилвател за две колони?
Изобщо бих се радвал на всякакви препоръки, съвети и мнения.
Благодаря!

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1870
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Търся съвет за усилвател с "някои' изисквания към него
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2026, 12:21:12 pm »
Здравей, има множество стерео усилватели, които предлагад изходи за чифт А и чифт Б колони, като те могат да работят и заедно, стига колоните да са с минимум 8 ома номинален импеданс. Би трябвало да не е проблем с твоите колони, стига да не са някакви екзотики с много ниска чувствителност или много ниско падащ импеданс.
HDMI в случая ти е напълно излишен - и рядкост при стерео усилвателите.
Основното предимство на HDMI е-arc пред оптиката при връзка с телевизор е въможността да върне от телевизора Atmos сигнал - от Netflix например, но в стерео система това няма никакво значение. Друг плюс на HDMI връзката с телевизор е възможната автоматизация - но моят опит показва, че това не винаги е плюс :)
Бих заложил на чист стерео усилвател с A+B чифт изходи за колони, оптичен вход, изход за субуфер, а евентуално и вграден стриймър.
Ако посочиш примерен бюджет - може да се дадат и понкретни предложения.

Неактивен batVes

• Публикации: 11
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2026, 12:52:49 pm »
Колоните са "Bowers & Wilkins AM-1" и импеданса им е посочен така: 8Ω (минимално 5.2 Ω).
По отношение на "е-arc" това, което ме блазни е че при включване на телевизора ще ми се включва и усилвателя.
Стриймър не знам дали ще ми трябва, тъй като предимно гледаме TV, т.е. YouTube и Spotify.
На мен не ми е ясно как точно работят усилвателите в режим А+В, дали просто превключват колоните паралелно, или имат четири канала за всяка колона. Защото ако е само паралелно връзване, то би могло това да се постигне и с външно връзване на кабелите на колоните две по две. Каква е разликата?
Като бюджет имайки предвид къде ще се ползва и липсата от необходимост от HI-END звук, нагласите ми са да е по-нисък. Нещо от порядъка на 500€ за усилвател, а ако може и по-малко за да има повече за буфер :)
Също така ми се ще буфера да е колкото се може по-тясен и със странично разположен говорител.
Ще се радвам на препоръки!

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1870
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2026, 14:55:12 pm »
Стерео усилвателите имат по едно стъпало на канал.
Смисълът от отделни изходи за А / Б чифт тонколони е, че те могат да бъдат пускани или спирани независимо.
Например да свири само чифт А - в дневната, или само чифт Б - в банята или на терасата например... Или заедно.
Ако усилвателят няма разделени терминали и такава функционалност и свържеш към него два чифта колони, дори да работи нормално - всички винаги свирят заедно. В твоя конкретен случай това не е проблем, но твоят случай не е универсален.
Имай предвид, че без значение дали усилвателят е с разделени изходи за А и Б чифт, или решиш да свързваш два чифта тонколони с номинален импеданс 8 ома на един изход - и в двата варианта - силата на звука ще намалее значително при ползване на два чифта колони едновременно.

За конкретни модели в този бюджет  - началнитят клас стерео усилватели на Denon - PMA 600NE, Marantz - PM6007 и Yamaha - A-S301 биха ти свършили работа, като при последните 2 модела изходите са разделени. Всички имат изход за субуфер. Относно самия субуфер - с тези супер компактни колонки на BW - не бих правил тежък компромис със субуфера.