Автор Тема: Мястото на FM тунера, като източник в системите ви?  (Прочетена 19958 пъти)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравейте, по случай новината, че от NAD пускат на пазара нов FM тунер, с lazarus18 се заговорихме, до колко в България е оправдана и популярна покупката на FM тунер като отделен компонент - равен или близък до нивото на останалите компоненти в системата и като цена и като качество.
Любопитен съм за вашите гледни точки :)

hristobote

• Гост
Re:Мястото на FM тунера, като източник в системите ви?
« Отговор #1 -: Август 11, 2010, 16:01:09 pm »
........до колко в България е оправдана и популярна покупката на FM тунер като отделен компонент - равен или близък до нивото на останалите компоненти в системата и като цена и като качество........

Така зададен въпроса, може да има само един отговор - В България не е оправдано да се инвестира в скъп тунер.
Защото всички радостанции използват масово MP3 формат за музиката си. Може би само Националното радио още държи фронта за качествена техника. От друга страна от предмета "Преносни системи" помня, че сигнала е силно компресиран и така се губи от качеството му. Също така при радиоразпръскването има лимит на горната честота на лентата по спомен беше между 14-16 kHz (не , че ги чуваме, но е дразнещо).
Ако живеехме във Великобритания, то логиката щеше да бъде точно обратната :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #2 -: Август 12, 2010, 00:17:28 am »
А и да не говорим по радио станциите каква музика пускат....
Посредствени хитове, които се въртят всеки ден все едни и същи..
Иначе, мечтая да имам тунер, но поради тези причини се отказвам. А и качеството както е споменато в предния пост. Трябва да си сложа антена на покрива за да хващам извън България, чак до Англия, трудна работа.  >:(

vdsvicky

• Гост
« Отговор #3 -: Август 22, 2010, 18:06:20 pm »
В всеки дом тунера има място . Заслужава си висок клас тунер  който освен FM , трябва да има и SW1 ,SW2 , LW. За качеството на излъчване - всички сте прави - много е зле. :'(   Същото важи и за интернет радиото - ЗЛЕ  :'(   При качествен тунер и подходяща външна антена (и кабел)- Ви гарантирам много приятни мигове с радиостанцийте на комшийте които ни заобикалят.

martosblack

• Гост
« Отговор #4 -: Август 22, 2010, 22:11:35 pm »
Когато бях на съвсем крехка възраст,родителите ми си закупиха ресивър(не че тогава се казваше така на усилвател с радио) на Sony+ касетъчен дек. Баща ми се катереше по покрива на блока ни и като го попитах защо е там -той ми отговори,че ще сложи FM antena ,за да си  хващал стерео радио станции. :) От доста време  ме гложди да направя същото.Темата дойде точно на време! Според мен си струва закупуването на отделен тунер за тази цел.

Crossblade

• Гост
« Отговор #5 -: Септември 23, 2010, 22:14:53 pm »
Днес не ми се слушаше моята музика и си закачих тунера (набор е на техниките на vdsvicky). За жалост не хващам добре станциите, иначе бих го ползвал ако намеря място за него. Понякога просто не искам да слушам моите неща, а нещо ей така.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #6 -: Септември 24, 2010, 00:16:24 am »
Има много приятни онлайн радиостанции. Някои дори излъчват с досто добро качество. Във всеки случай много по-добро от родните радиостанции. И като съдържание и като звук.

vdsvicky

• Гост
« Отговор #7 -: Септември 30, 2010, 21:25:45 pm »
На 104.4 FM - Радио Бела Ми . Музиката е подходяща вечер при пийване на ракийка и мезенце , като и добра компания.
Crossblade  -  имаше преди 10-тина години едни настолни Японски комбинирани антени за радио и ТВ с усилвател и честотен ключ - много интересен и сполучлив модел , но за съжаление не се предлагат вече на нашия пазар . Те бяха чудесна алтернатива на външните антени , като голямият им + е че го няма досадния дълъг кабел от покрива и през цялата стая до тунера.

nilro

• Гост
« Отговор #8 -: Декември 16, 2010, 21:07:20 pm »
Единствено Джаз ФМ пускат качествена музика и като музика и като звук, чувал съм че въртят само матрични дискове и лоуслес формати, колко е вярно те си знаят. Обаче се усеща качество понякога имам чувство че слушам диск а не радио. Само дето сигнала им е много кофти за разлика от радио Веселина и Вероника дето сигурно и в метрото се хващат на фул стерео. И да отбележа само, мисля че откакто БТВ купи Джаз ФМ се усеща някакъв комерс като например звучене на рап парчета в ефира на джаз радио.Иначе и аз съм на мнение че в България от скъп тунер смисъл няма той ще звучи както и по-евтиния според мен, аз имам едно сони от 89та среден към висок клас мислих да взема нещо по-високо като модел обаче се убедих че няма смисъл. Ще си слушам сонито и без това си ме кефи няма RDS но надписва станций казвали са ми че RDS-a по някакъв начин развалял звука :)

gladio

• Гост
« Отговор #9 -: Декември 18, 2010, 10:37:03 am »
Здравейте Колеги,

По въпроса за тунерите - според мен е малко сложно...
Аз лично слушам Hi-ENd лампов тунер, клас А, но това не ме прави по щастлив.
Напоследък все повече МР3 звучене от радиостанциите просто не знам накъде отива всичко?
поздрави

gladio

• Гост
« Отговор #10 -: Декември 18, 2010, 10:48:00 am »
Единствения начин да чуете нещо онлайн като хората е да закачите външен USB-DAC  на вашия комп.
Преди да си купя имах малки колебания по темата, - имах възможност да тествам родното производство на USB-DAC ове, дадоха ми 2 -3 модела правни във някое мазе във нечовешки условия вероятно.  Най дразнещото е цените които ми обадиха за хендмеида.  Това че звука не е така е друга бира но защо трябва да плащам някои да се учи на мои гръб ?

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #11 -: Декември 18, 2010, 11:18:27 am »
Има и други начини да приемаш онлайн радиа, че даже има и такива, които стриймват flac. Предполагам, че повечето HD плеъри с  мрежа го могат. Изкарваш си сигнала цифрово към нещо с хубав DAC и си готов.
За мен е по-важно качеството на музиката като съдържание, която пускат. В 90% от времето, радиостанциите, които слушам стават за фон докато съм в задръстването.

gladio

• Гост
« Отговор #12 -: Декември 19, 2010, 10:50:31 am »
Въпросното нещо със ХУБАВ ДАК какви пари е ...., -питам защото моята система е двуканална те. стерео.
Нямам ресивер там 5.1 - 7.1 -  70.1 както и да е. Просто Usb-DAC , Pred и стъпалце 2 X 15w. клас Т.
 Въпросните HD Media players във по голяма степен поне от това което съм слушал или е минало през мене аудио изходите им са зле. Просто не стават за сериозен транспорт, стерео картината е много индифереднтна като общо звучене. Те разбира се си имат там Spdif /75ома изходи и начина е да слушате през такова устройство към ресивер или усилвател е както го боднете към ресивера. Но ако искате все пак да чуете нещо - от медия плеера трябва да вкарате звука във външен ДАК  за да го ползвате като Външен КЛОК да ви оправи дефазирането на сигнала които си е по дефолт на изходите на тези у-ва. След него във цифровите входове на това което си имате. Започва да свири като един много-много скъп плеер.  По нагоре имаше във темата някои от колегитите които се кефеха на оптиката.
Колега ПОКАЖИ МИ ПОНЕ ЕДИН ТЕСТ НА ОПТИЧЕН КАБЕЛ !!!!!

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #13 -: Декември 19, 2010, 11:07:03 am »
Външния DAC си е външен DAC, има най-различни модели от най-различни ценови категории. Избираш си този, който ти се вписва в системата.
Няма как да очакваш добро стерео звучене от нещо, което е направено да плейва най-вече филми. Сложили са му цифрови изходи, та на който не му харесва звука да си го закара в какъвто DAC му е по джоба.

За мен оптиката и коаксиалния кабел дават еднакво звучене, но не претендирам за огромен опит и да притежавам нужната система, че да направя разликата ако я има.

hgi

• Гост
« Отговор #14 -: Декември 19, 2010, 12:17:54 pm »
Но ако искате все пак да чуете нещо - от медия плеера трябва да вкарате звука във външен ДАК  за да го ползвате като Външен КЛОК да ви оправи дефазирането на сигнала които си е по дефолт на изходите на тези у-ва. След него във цифровите входове на това което си имате.
Не е ли по-добре от ДАКа натам да подаваш аналогов сигнал, смисъл да ползваш него за преобразувател, каквато му е функцията? Надявам се след някоя друга седмица вече да имам едно такова бижу.