Автор Тема: Избор на 7.1 система  (Прочетена 7360 пъти)

Alex

  • Гост
Избор на 7.1 система
« -: Август 16, 2010, 12:51:23 pm »
   Здравейте, изправен съм пред сериозна дилема относно избор на 7.1 аудио система и Вашата помощ ще ми бъде от голяма полза. Случаят е следният:

   Ситемата ще се разположи в стая 5х3 м. и ще се използва преди всичко за филми с TrueHD или DTS-HD Master Audio звук и игри, по-рядко за музика. Основата ще бъде Denon AVR-1911 /или подобен/ а относно колоните се двоумя между Silver серията на Monitor Audio /с RX2 букшелфове за фронтални/ и Reference серията на Klipsch /RB-81 букшелфове за фронтални, RC-62 център и RS-52 съраунди/. От една страна, характеристиките на MA са малко по-добри "на хартия" при сходни цени. От друга страна, RX2 са със задни портове, което вероятно ще бъде проблем, тъй като не мога да им осигуря повече от 15-20 см. отстояние от стената. Също така, не съм сигурен дали субовете от горните серии са достатъчно добри или да се огледам за нещо друго /напр. REL T1 или T2/.
   Търси се преди всичко качествен звук а не толкова джангър /налице е все пак и факторът "съседи" ;D/.
   
   В тази връзка, имам още два въпроса:
   
   1. При разположението на колоните ще спазя препоръчителните ъгли спрямо мястото на слушане, както и препоръчителните разстояния за фронталните и страничните съраунди, но не и разстоянието до задните /тъй като просто няма място и те ще бъдат по-близо до гърба ми/. Въпросът ми е доколко Denon-a би могъл да компенсира това? Чел съм, че ресивърите имат функция, която леко забавя звука към колоните, които са разположени по-близо до слушащия за да може той да "пристига" едновременно с този от другите, но не съм много наясно с материята.

   2. Тъй като в момента не разполагам с необходимите финанси за покупка на някоя от горните системи в нейната цялост, дали няма все пак да е по-добре да се насоча към някой от 5.1 комплектите на Eltax за 900-1000 лв. + още 2 съраунда или да изграждам постепенно качествена система /в момента разполагам с около 2000 лв. за колони, които ще стигнат само за фронтални и център от Klipsch или МА, повече - чак към Коледа :)/.

   Благодаря предварително на отзовалите се!     

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #1 -: Август 16, 2010, 13:10:01 pm »
Здравей, в стая 15м2 мисля, че изграждането на 7.1 канална система, особено в случай, че няма как да разположиш задните колони правилно, е напълно излишно!

Според мен, много по-добре е да се ориентираш към 5.1 система. Както и да настрои нещата Одисея в денона ... не може да направи чудеса, и в твоя случай по-добре да заложиш на качеството, отколкото на количеството :)

Относно избора на колони, и Monitor Audio и Klipsch /RB-81 са добро предложение в този бюджет, но звучат коренно различно, единствения начин да прецениш кое би ти допаднало на теб повече като звук - е чрез слушане!

Винаги съветвам хората да градят постепенно система от качествени компоненти, вместо да вземат на куп посредствени неща!

Много по-добре за мен е - сега да вземеш фронт + стойки  и център, и по-натам да вземеш добри съраунд колони и бас, отколкото да си вземеш сега цял комплект посредствени неща, и после да се чудиш какво да ги правиш.
Освен това, винаги можеш да вземеш някакви наистина евтини колонки, за временен съраунд, за да завършиш системата до 5.0 - докато събереш средства за по-сериозни съраунд колони и бас.

Относно баса, винаги съм препоръчвал специализираните в правенето на басове марки - Rel или Velodyne в твоя случай мисля че и T2/T3 би ти свършил чудесна работа...

Успех!

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #2 -: Август 16, 2010, 13:11:29 pm »
Според мен, 20 см. от стената няма да са проблем за RX2. Към тях /по-натам/ може да сложиш съраунд колоните от комплекта, които се монтират на стена. Тези от комплекта на Klipsch също имат тази възможност.
За компенсирането не се притеснява, системата за автоматична калибрация на Denon е добра и ще коригира разликите в разстоянията.
Съвсем спокойно може да вземеш субуфер различен от комплекта. Специално този на Monitor Audio Silver е доста скъп и не си заслжава във система от този бюджет. Не че е лош, просто е скъп. За тази сравнително малка стая и това, че трябва да се съобразяваш със съседите, може да закупиш примерно някой от моделите на REL.
До Коледа не е толкова време, че да не изчакаш. Въпроса е, че не виждам как за 2000 лв. ще се включиш за ресийвър, предни и център. По груби сметки това ще са около 3000 лв.

Alex

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #3 -: Август 16, 2010, 14:04:53 pm »
Благодаря и на двама ви за бързите отговори! Ще направя само някои малки уточнения:

Rudra, напълно съм съгласен, че за филми в малка стая няма смисъл от 7.1 /още повече, че почти няма релийзи в този формат/, но системата често ще се ползва и за игри, където наличието на колони отзад вече играе значително по-голяма роля дори при малки разстояния. Но в крайна сметка, тъй като конструкцията ще се изгражда постепенно, може и да спра на етап 5.1 ако резултатът ме задоволява :). По отношение на задните съраунди, имах предвид, че не мога спазя единствено разстоянието до слушащия, за ъглите няма проблем.

lazarus18, тези 2000 лв. са само за фронтални /+стойки/ и център, ресивърът е в отделна графа. 

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #4 -: Август 16, 2010, 15:42:41 pm »
До Коледа има 3-4 месеца. Има хора, които изграждат подобна система за 1-2 години. Действай сега докато не си похарчил парите пък като събереш за нещо от останалите ще надграждаш.

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #5 -: Август 16, 2010, 19:50:36 pm »
Оносно избора на колони не мога да дам мнение , защото не съм ги слушал. В избора на суб обаче мога да изразя личното си мнение , аз избирах между rel T2 и velodyne CHT10 , като цена Т2 беше малко по скъп с около 100лв. което на практика е без значение. Т2 звучи по стегнато и по сухо , но доста прецизно (той е затворен тип) от друга страна velodyne cht 10  звучи доста по свободно и оворено и не на последно място има повече глезотийки (микрофон за авто калибровка и дистанционно) . Аз си избрах cht10 и много му се радвам , прекрасен суб особенно за кино. Трябва да ги чуеш и двата и сам да си прецениш. Успех!

Alex

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #6 -: Септември 01, 2010, 17:58:10 pm »
   Благодаря на всички за мненията дотук и ъпдейтвам малко темата:

   Все още се колебая между RX2 и RB-81, попаднах на интересна обява за продажба на първите /купувани са тази пролет от САЦ, с гаранция към тях/ и след 3-4 дни ще отида да ги видя и чуя. Друго тяхно предимство пред Klipsch-овете е по-малкият размер, също така и дизайнът ми допада повече. Проблемът отново е отстоянието от стената - в своята брошура Monitor Audio препоръчват поне 20 см., което ще ми е много трудно /или направо невъзможно/ да осигуря. Другата алтернатива е да се затапят задните портове и да се разположат плътно до стената, но не зная дали или доколко ще се влоши звученето. Някой може ли да подскаже нещо в тази насока? Ще пробвам този вариант при продавача, но предвид това, че няма да има много време, едва ли ще мога да добия ясна представа, още повече, че почти не съм слушал колони от такъв клас досега.
   И още едмо въпросче - имате ли представа дали съраундите от Silver серията /RXFX/ имат възможност за монтаж на стойки или само на стена? От сайта на МА не става особено ясно.

vasilivanov

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #7 -: Септември 01, 2010, 21:09:59 pm »
Относно затапването съм го пробвал и не е добър резултатът.
Някои производители предлагат тапи към за затапване на фазоинвертора.
Ако в магазина имат такива тапи от други колони може да пробвате, но според мен щом нямат такава опция няма да е положителен ефекта.
Трябва и да внимаваш с усилването, ако ги затапваш, щом производителя не го е упоменал.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #8 -: Септември 02, 2010, 10:42:04 am »
Василе, защо реши, че МА не са предвидили опция за запушване а портовете? В комплекта на колоните има тапи, друг е въпроса, до колко е добра идеята да се запушват портовете. Според мен, а и според много други хора, запушването на портовете оказва доста негативно влияние на звука, и не се препоръчва!

Така или иначе, разликата в звука, между МА и Клипш е значителна и не се знае кое ще допадне на Алекс като тембър.

Относно съраунд колоите на МА - основата им е твърде тясна, и няма да са стабилни върфу стойки - не са предвидени за това. Но ако си реил да градиш система с МА, какво ти пречи да ползваш за съраунд RX1 или BX1?

Alex

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #9 -: Септември 06, 2010, 16:17:47 pm »
Да, действително RX2 имат тапи в комплекта и според упътването на МА използването им се препоръчва при разстояние до стената по-малко от 15 см. /както ще е при мен/.
Както и да е, в търсенето ми на колони се случи сериозен обрат :D - вчера чух Klipsch RB-61 и трябва да кажа, че не останах особено впечатлен. Звукът беше добър, но някак твърде рязък/остър (ни ми хрумва по-добро описание/. Все пак, по-важното е, че не долових кой знае каква разлика със Z-5500 или поне не разликата, която очаквах. Замислих се дали е оправдано даването на ~5+ хил. лв. за ресивър и 5+1 Klipsch /или подобна/ система, при положение, че поне за мен усещането няма да се различава от това при Logitech-a толкова колкото при човек с трениран слух.
В тази връзка, май за момента ще се насоча към Z-5500 /тук предполагам, че Rudra ще поклати укорително глава ;)/, още повече, че ползвам компютъра за филми и игри /пък са и лесни за продаване/, а след време /1-2 г./ да пробвам "истински" колони. Поздрави!

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #10 -: Септември 06, 2010, 19:19:16 pm »
Грешката ви е, че слушате 2-те системи в различно време. Не виждам как човек с колкото и нетрениран слух не би хванал разлика с Z-5500. Явно в съзнанието ви стои някакъв идеализиран звук от Z-5500, а в магазина се заслушвате повече и търсите някакъв уау ефект.
Май трябва във всеки магазин за техника да сложат по една система Logitech и да демонстрират на място разликите.
Иначе правилно си хванал по рязкия и крещяш звук на Klipsh. Това е характерно за тях. RX2 са по-различни. Чуй ги и тях с тапи или без тапи и пак помисли.

Alex

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #11 -: Септември 06, 2010, 19:47:41 pm »
Грешката ви е, че слушате 2-те системи в различно време. Не виждам как човек с колкото и нетрениран слух не би хванал разлика с Z-5500. Явно в съзнанието ви стои някакъв идеализиран звук от Z-5500, а в магазина се заслушвате повече и търсите някакъв уау ефект.
Май трябва във всеки магазин за техника да сложат по една система Logitech и да демонстрират на място разликите.
Иначе правилно си хванал по рязкия и крещяш звук на Klipsh. Това е характерно за тях. RX2 са по-различни. Чуй ги и тях с тапи или без тапи и пак помисли.

Не си ме разбрал правилно, разликата в звука се чува ясно, просто лично за мен, тя не оправдава разликата в цената, която между двата варианта е 8-9 пъти. Ако говорим за постигане на максимален ефект при гледане на филми, мисля, че визуалния компонент е водещ, предвид, което инвестирането на тези 4+ хил. лв. разлика в по-добър /и по-голям/ телевизор или направо проектор, отколкото в аудиосистемата би било значително по-полезно. Аз в момента съм с LG 42LD750 и не бих отказал една 2-ро поколение 3D плазма следващото лято ;).

vasilivanov

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #12 -: Септември 06, 2010, 21:53:49 pm »
Много хора обичат басът да маже яко и се кефят.
Пробвай да пуснеш z5500 без суб и ще видиш колко са зле. Басът е така настроен, че да маже и да прикрива недостатъците колкото е възможно.
Вярно е, че като махнеш суба няма да имаш бас, но поне ще разбереш как стоят нещата със средите и високите.

С моя денон Klipsch нямаха толкова режещ звук, но има нещо характерно за тях, доста отворен звук и натоварващ това ме отказа от тях тогава, а и също така трябва да се слушат малко по-отдалече.
Monitor Audio също не звучат толкова естествено. Предполагам при златната и платинената са други нещата.

zlobarov

  • Гост
Re:Избор на 7.1 система
« Отговор #13 -: Септември 27, 2010, 17:53:54 pm »

Май трябва във всеки магазин за техника да сложат по една система Logitech и да демонстрират на място разликите.


Както обикновено си прав мисля че това би увеличило продажбите в магазините на хора като мен и автора на темата.  ;)