Автор Тема: Как да слушам музика с добро качество от PC-то като източник?  (Прочетена 35580 пъти)

vortexx

• Гост
Колеги,
Вероятно в скоро време ще осъществя мечтата си, да имам хубав стерео усилвател и хубави колони (знам, че “хубав” е относително, но поне за мен ще бъдат хубави ;)).
Въпроса, който възниква при мен е:
Как да слушам музика с добро качество от PC-то като източник (или индиректно като източник)?
Вариантите:
1. Чрез аудио кабел на изхода на слушалките на PC-то и чинчове към усилвателя
2. Чрез кабел на изхода на PC-то минавайки през Цифрово-аналогов преобразувател... тук ми е "тъмна Индия", защо да го правя и как става?
3. Чрез rip-ване на музика от различни типове файлове към audio-CD или MP3-CD (на flac файлове преобразувани в аудио формат, MP3 файлове, MP3 файлове преобразувани в аудио формат).
4. Просвирване на аудио CD-та… тук всички знаем че качеството ще е хубаво, но и цената е хубава…

Моля за мнения по въпроса и степенуване на вариантите които съм посочил (може да има и други варианти за които не зная… ;))?

П.С.
Простете за невежеството по отношение на някой неща…

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Първо, добре ще е да кажеш към какви точно компоненти си се насочил.
Ако имаш на компютъра си много добра звукова карта, би могъл да изкараш аналогово звука от нея към усилвателя.
Друг, по-евтин вариант е да изкараш цифров звук от компютъра /оптика или коаксиал/ и да го вкараш в усилвателя. Това при положение, че компютъра ти има нужните изходи и усилвателя нужните входове за да стане.
Друга възможност е да си купиш някакъв приличен USB DAC. Има разни много добри решение, включително и DIY.

vortexx

• Гост
Ами насочил съм се (за сега) към Denon PMA-710AE в комбинация с новия “бронзов” Monitor Audio BX5, но искам преди това да чуя и Klipsch с NAD или някое друго решение с Focal или Еpos.
Разполагам с:
•   PC което единствено има два изхода за слушалки, изход за микрофон, USB изходи и HDMI изход.
•   CD/DVD player, притежаващ оптичен цифров вход, AUX1;2, USB, HDMI, аудио изходи за връзка с усилвател-предполагам има  :)
Не разполагам с ЦАП и за съжаление незнам как да го ползвам като концепция...

vasilivanov

• Гост
Цапа е лесна работа, бодваш го към USB от компютъра и си готов.  ;D

Има едно евтино решение на Kingrex в аудио арте към 350 лева мисля, че беше. Може да си вземеш Cambridge Audio Dac Magic, който със сигурност е по-добър и има повече възможности за свързване.

В момента аз слушам музика понякога от лаптопа си и мога да ти кажа, че не си струва по този начин да се слуша. Без цап няма да стане, освен ако не слушаш сериозно музика от CD player или друг източник и компютъра ти е за разпускане от време на време.

Само да ти кажа, че ако ще слушаш Epos най-добре го чуй с Creek.

Може да си купиш CD player, но тогава ще се наложи да инвестираш в оригинални дискове, което е много по-добре за мен, но излиза доста скъпо.

А за DVD плеърите, с две думи някои от тях стават като DVD транспорт и до там, ако изключим плеърите от висок.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
В една система, най-важен е баланса. Дори да вземеш чудесни колони и усилвател, ако източника на звук е посредствен - и звука на системата ще е посредствен. Звука няма как да стане по-хубав, след като напусне източника - в най-добрия случай, може да остане непроменен.

В днешно време, доста хора поглеждат към компютъра като източник, и в това няма нищо лошо - най-малкото е доста удобно.

Трябва обаче, да се вземат някои неща предвид.

1 - трябва да се започне от самите файлове, които ще слушаш - забрави за MP3, търси Flac или други lossless файлове(не е гаранция, че всички ще са с идеално качество, но при системата към която си се ориентирал, надали ще е драматично)

До тук имаш цифров носител - HDD с файлове/музика в цифров вид. Трябва да избереш добър софтуер, с който да просвирваш файловете. Един от най-популярните е Foobar. Сега остава да избереш начин тази музика да стигне до усилвателя ти.

2 - Единия вариант за това е с хубава звукова карта - M-Audio, някои модели на Asus и т.н. Добре е да се ориентираш, към звукова карта, предназначена специално за слушане на музика (Creative са геймърски карти например). Добре е картата да има освен хубав DAC (цифрово-аналогов преубразувател), така и подходящи изходи - а именно добре направени стерео чинчове.
Цената на такива карти варира от около 200 до 500-600лв ... има и модели за по няколко хиляди лева, но те са предназначени по-скоро за професионална работа.
След като избереш карта, е важно да се спреш на качествени, подходящи кабели - от картата, до усилвателя ти.
Да инвестираш пари в хубава карта, в приличен усилвател и колони и да ги свържеш с кабели за 10 лв не е добра идея. При голямо разстояние между компютъра и усилвателя, можеш да имаш проблеми в 2 направления:
1 - аналоговите кабели - колкото по-дълги са, толкова по-голяма е вероятността да се появят смущения и загуба на качеството на звука...
2 - хубавите аналогови кабели ... особено когато са дълги.. не са евтини...

3 - Другия вариант е да ползваш оптичен или коаксиален кабел от компютъра, до външен DAC (цифрово-аналогов преубразувател). Предимството в този случай е първо че тези устройства, освен добър(или поне приличен... зависи от класа на продукта) звук, притежават и повечко входове и са по-удобни за работа... и второ - ако ползваш оптичен кабел елиминираш възможността от компютъра ти, при токов удар, да пострада и усилвателя... Недостатъка е основно в цената... наистина приличните дакове, не са евтини. Например споменатия по-горе Dac Magic на Cambridge Audio, който е доста популярно решение в ниския клас, се предлагаше у нас за около 800лв. (ако не бъркам). В този случай, ще ти трябва цифров кабел(оптичен или коаксиален) от компютъра до Дака и нормално дълги - например 1 метър чинчове, от дака до усилвателя.

Успех!

vasilivanov

• Гост
Dac Magic а има USB и няма да му е проблем със свързването.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
А с кой друг дак ще му е проблем свързването според теб? И каква е причината да предпочиташ USB?

vasilivanov

• Гост
А с кой друг дак ще му е проблем свързването според теб? И каква е причината да предпочиташ USB?

USB е по-добре, ако е от самия компютър. Пък да не забравяме, че ако иска с оптичен кабел ще трябва да отдели сума различна от 10 20 лв за кабел.
Има и още едно удобство. Поне за лаптопите, много от тях изкарват SPDIF сигнал от изхода за слушалките и по този начин, когато сложим един кабел там, трябва всеки път да го махаме, когато искаме да слушаме на слушалки и обратното. Има и други неща, но не се сещам сега.
Почти всеки дак има USB, така че няма да му е проблем.

И все пак въпрос на избор и удобство, съмнявам се да има голяма разлика между двата вида свързване, когато се има предвид, че сигнала ще излиза от компютър.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
USB е по-добре, ако е от самия компютър.

Чудесно твърдение... необосновано обаче. Интересно щом "USB е по-добре, ако е от самия компютър"... защо някои сериозни производители, въобще не предлагат такъв тип свързване при даковете си?
Относно удобството, за мен най-голямото удобство е, че чрез оптиката Не преминава ток между компютъра и усилвателя, а това - имайки предвид честите токови удари у нас, и това, че ми е гърмял компютър - за мен е важно.

vasilivanov

• Гост
USB е по-добре, ако е от самия компютър.

Чудесно твърдение... необосновано обаче. Интересно щом "USB е по-добре, ако е от самия компютър"... защо някои сериозни производители, въобще не предлагат такъв тип свързване при даковете си?
Относно удобството, за мен най-голямото удобство е, че чрез оптиката Не преминава ток между компютъра и усилвателя, а това - имайки предвид честите токови удари у нас, и това, че ми е гърмял компютър - за мен е важно.

Когато стане токов удар не само компютъра отива, но и всичко. И дано да не става!!!
Според мен не предлагат, защото някои дакове са предвидени да се ползват заедно със CD транспортите им.
А и не всичко трябва да бъде еднакво. Всеки производител има различни гледни точки. Не случайно има огромни разлики в звученето между различните марки.

Поне засега съм на мнение, че много сериозен звук не може да се извади от компютър поради хиляди причини.

И пак да кажа дано не ни се случи да имаме токов удар, защото всичко ще пострада. Всичко е свързано в контактите и си заминава, ако не реагират бушоните на таблото.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Цитат
Когато стане токов удар не само компютъра отива, но и всичко. И дано да не става!!!
Васко стига с тези кардинални заключения...
Тази година тока е спирал и се е пускал десетки пъти - всяко пускане е пик... усилвателя ми е постоянно включен - нищо му няма!

Уви компютърните захранвания не са така добре направени - особено по-евтините, и възможността да стане беля е много по-голяма.
Както и да е, това не е по темата ...
За пореден път обаче приканвам - недейте така категорично, несериозно е!

fuji

• Гост
Здравейте!По темата-ползвам и аз преносимия си компютър като плеър.По удобно ми е нося го на работа и после в къщи.Използвам spdf,преходник 3.5мм към оптика,оптичен кабел и от там в ресивъра.Слушам със Сонгбърд и съм доволен.Предимно флак.

Неактивен p01s0n

• Публикации: 181
Аз искам да знам добро решение ли е тази звукова карта http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=533217 с този кабел http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29858??? Относно захранването на компа ми е 1200w и е най - хубавата част в компютъра ми.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
При положение, че ползваш Рисвър, при това от приличен клас, какъв е смисъла да даваш пари за такава карта, вместо просто да пуснеш звука по оптика до рисивъра?

Неактивен p01s0n

• Публикации: 181
Аз звука съм го пуснал през видеокартата с hdmi кабел и нямам изхуд за отпичен кабел или нещо не разбирам....
Мислех си, че през звукова карта с друг кабел ще е по качествено или греша? В най - скоро време мисля и стерео усилвател да си взимам и не зная кой източник за слушане на музика е най - удачен и ще ми даде най - доброто качество?