Автор Тема: За surround колоните в 5.1 система  (Прочетена 7224 пъти)

Crossblade

• Гост
За surround колоните в 5.1 система
« -: Септември 19, 2010, 21:07:33 pm »
Здравейте!

Чел съм различни "теории" за 5.1 системи и имам някакво мнение, но ще се радвам да чуя вашето по следните точки:

1/Някои казват, че трябва говорителите да са на същата височина и за петте колони - примерно метър (височината на ушите в седнало положение). Други казват, че съраундите трябва да са по-нависоко - примерно поне 30-40см нагоре.
2/Някои казват, че съраундите трябва да не са насочени към ушите ... но не казват как. Други предлагат да са насочени.
3/Някои хора, твърдят, че може да се мине с по-"малки" колони за съраунд. Други твърдят, че в тези канали има много нискочестотна енергия и трябва да са "пълноразмерни", за истинска наслада.

Какво мислите (и практикувате?) по тези точки, когато съраундите са "стандартни" колони, а не би/ди-полни. Предпочитам да се съсредоточим към теоритична гледна точка все едно е перфектен свят и нямаме ограничения от пари, място, съпруги ...

Поздрави!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:За surround колоните в 5.1 система
« Отговор #1 -: Септември 20, 2010, 01:26:06 am »
Аз не мисля, че звука от 30-40 см, по-високо поставени сателити би се различавал драстично от това ако са на нивото на ушите. Слушал съм системи със съраунди качени в ъглите на стаята /виждал съм такива препоръчи/ и не са ми допадали.
Нещо важно, но почти непостижимо в домашни условия, е да има остатъчно място за съраунд колоните зад слушателя. Повечето хора /и аз сред тях в момента/ се принуждават да ги слагат встрани от дивана, насочени към слушателя. Това малко обърква нещата защото реално няма как нещо да прозвучи зад теб.
Има филми, които определено искат сериозни звукови възможности от сателитите. Хубаво е те да покриват стабилно честотите поне до среза на субуфера.
Според мен, при добър субуфер, добре настроена система и добре обработена стая, няма нужда от фулрейндж съраунди.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Септември 20, 2010, 10:16:20 am »
Според мен, слагането на стоящи съраунд колони е... както се изказват английските колеги - "overkill". Не казвам че е лошо, напротив, но за мен не е повратен момент в изграждането на кино системата. Слушал съм системи на високо ниво - със стоящ съраунд, и с биполярен такъв от същия клас и не мога да кажа че за мен стоящия съраунд е оправдана инвестиция до един момент...

Какво точно имам предвид - теоритичните спорове сами по себе си са безмислени, твърдо вярвам, че в спора не се ражда истината, а само ненужно напрежение... та това дето няма ограничение откъм финансии, място и други ... да го забравим.

При изглаждането на една кино система, според мен има приоритети, и това съраунд колоните да са стоящи мисля че не е измежду важните приоритети!
Примерно, преди да инвестирам в стоящи съраунд колони, бих инвестирал в сериозен субуфер, или в един по-освободен от ограничения вариант - в 2 субуфера! Бих се замислил и за сериозен екран ... със сериозен проектор... бих се замислил и за подобряване на нивото на фронт колоните и центъра... и едва когато всички тези неща са на безкомпромисно - или поне най-доброто възможно за случая равнище, бих се заел по-сериозно със съраунд колоните, а и тогава не съм убеден, че бих сложил стоящи.

Нека не забравяме, че стоящите колони, освен предимства имат и недостатъци! Било то откъм разполагането на едни такива колони - не чисто откъм заемано място, а просто от гледна точка на звука, било като съотношение цена - ефект(когато говорим за съраунд колони).
Ако се разчита на стоящи съраунд колони - за да има бас в съраунд каналите... то пак опираме до практичната страна на нещата - едни стоящи колони, които да възпроизвеждат качествен и наистина нискочестотен бас - са скъпо удоволствие и в случая доста по-разумно би било да се вложат пари за втори субуфер, отколкото да се взимат стоящи съраунд колони ... просто заради идеята да са стоящи.
Да не говорим, че едни биполярни колони разпръскват звука по начин, по който стоящите конвенционални колони трудно ще успеят.

Просто наблюдение - в киносалоните съраунд колоните не са стоящи... и това надали е продиктувано от липса на бюджет...
Друг интересен момент е, че при THX сертифицираните системи, съраунд колоните са биполярни...

Да обобщя - за мен инвестицията в стоящи задни колони е последното нещо, което бих променил в една система за домашно кино - не че е лошо или неправилно, просто мисля че има по-важни неща за доизпипване в системата, мисля също така, че едни добри биполярни колони биха допринесли повече за ефекта от домашното кино.

Относно разположението :

http://www.avguide.bg/?page_id=282 - ето какво мислят другарите от THX
http://www.dts.com/Consumer_Electronics/Home_Theater/~/media/E214C27064E545F89C966BC2F50468B0.ashx - ето още една гледна точка - реално почти същата...
http://www.dts.com/Consumer_Electronics/Home_Theater/~/media/E339FF665AD1400E8FC33E581EB6F952.ashx

Относно височината - мисля че по-добрия вариант е колоните да са една идея над нивото на слушателя. Така се създава по-добро... пространствено усещане ... в някои нови формати вече се допълва от допълнителни предни високо стоящи колони и т.н.
В случая с букшелв колоните - стандартната височина за стойките за колони е 60 см. има производители обаче, които специално произвеждат стойки с височина 100см. за съраунд решения.

Crossblade

• Гост
« Отговор #3 -: Септември 20, 2010, 10:48:13 am »
Благодаря за мненията колеги.