Автор Тема: Небрежно стерео  (Прочетена 14220 пъти)

hgi

• Гост
Небрежно стерео
« -: Септември 27, 2010, 23:41:54 pm »
Привет!

С удоволствие представям първоначалният вариант на системата на която слушам музика, като се надявам след някой друг месец да има и подобрения.

Говорителите Klipsch RB-81 са сложени на Atacama Nexus 7i (напълнени малко над 2/3 с кварцов пясък) върху падчетата, които си вървят със стойките...

...които от своя страна са положени върху гранитни плочи, опиращи пода с падчетата, които си вървяха с колоните...

... захранвани от NAD C 326BEE, на този етап свързан към Creative X-FI Xreme Music.

На задната стена имам секция, която нямаля в известна степен отраженията, както и пердето до дясната ми колона, което специално закачих отново. Остава да измисля нещо не много грозно за отражението от лявата страна...

Колонките са симетрично разположени (+-0.5 см), малко прекалено близо до задната страна, но това се налага от позицията от която предимно ги слушам.

Сега ме мързи да пиша, но не мина без занимавки, мерене и проби. :P

p.s. благодарности на Rudra за помощта :)

vasilivanov

• Гост
Re:Небрежно стерео
« Отговор #1 -: Септември 28, 2010, 00:57:51 am »
Честито за системата. Радва ме.
Разположението не е небрежно заради това, че не са подови колони. Ако беше сложил на мястото на тези със стойка, колони за земя, тогава трябваше сериозно да се замислиш за разположението.
В момента като го гледам е добре.
Притеснявам се за компютъра. Когато настолния ми компютър беше до системата ми вкарваше огромни смущения. Сега като съм с лаптоп нямам проблеми.

И имай предвид, че тези колони е добре малко по-отдалече да ги слушаш, съвсем малко.

Още веднъж Честито. Това бяха едни от първите колонки, които ме грабнаха първоначално като звук, въпреки, че нямаха нищо общо с вярното звучене ми харесваха много. Предполагам, че и сега пак ще ми харесат до известна степен.

hgi

• Гост
« Отговор #2 -: Септември 28, 2010, 01:18:06 am »
Мерси за откровенния отговор.  :)

Как да разбера дали ми прави смущения PC-то? За всеки случай ги раздалечих, но кабела ми е само 1.5 м.

Иначе усетих, че трябва да се слушат по-отдалече, а и по-усилени. Това с вярното звучене ми стана много интерено. Аз ги избрах главно заради средите, честно казано ако не бях харесал много усилвателя най-вероятно щях да взема Opera. В началото високите ми бяха много остри, но като вдигнах хорна да ми е малко над нивото на ушите постигнах доста по-плътен и жив звук. Кои колони от подобен клас според теб звучат по-вярно? (плътността на ниските също е много важна за мен)

Иначе не знам дали вече не врътвам, но след като сложих гранита баса стана супер готин, но някак си живината на звука се изгуби...  :-\

Crossblade

• Гост
« Отговор #3 -: Септември 28, 2010, 11:00:22 am »
Честито за системата и приятно слушане!

Относно коментарите, че ти трябва третиране само на лявата стена - за жалост жестоко се лъжеш :) Тънкото перденце и шкафа на задната стена почти не влияат на звука ти.
Голямо подобрение може да се постигне обаче с оптимално разположение на колоните и слушателската позиция в стаята - безплатно. Тя колко квадратни метра е?

Иначе не знам дали вече не врътвам, но след като сложих гранита баса стана супер готин, но някак си живината на звука се изгуби...  :-\

Това не е безвъзвратна промяна - направи А-Б сравнение. Ако не си сигурен в мнението си, викни приятели / съфорумци и нека и те дадат мнение ... но не им казвай предварително какво мислиш ТИ за двете ситуации.

Успех!

vasilivanov

• Гост
« Отговор #4 -: Септември 28, 2010, 12:36:15 pm »
Цитат
Това с вярното звучене ми стана много интерено. Аз ги избрах главно заради средите, честно казано ако не бях харесал много усилвателя най-вероятно щях да взема Opera.

Opera са страхотни колони и свирят доста по-добре от Klipsch, само че в твоя случай може да се каже обратното.
На Opera ми харесват само големите им колони, а те струват 5600лв и за тези пари са едни от малкото свирещи.

Те отиват по към вярното звучене. Но защо ли го казах това. Не ги гледай тия работи, важно е изживяването, което ще изпиташ от музиката. Вярно звучене се постига адски трудно, а и не винаги може да ти хареса.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Септември 28, 2010, 13:15:31 pm »
Opera са страхотни колони и свирят доста по-добре от Klipsch
Васко, според теб ли свирят по-добре от Клипш... или според света ... или какво?
Колко пъти е ставало дума вече тук за крайните изказвания... не се спираш!

за тези пари са едни от малкото свирещи
Интересно, за тези пари се сещам доста модели "свирещи" колони...

Те отиват по към вярното звучене
На базата на какво определяш на къде отива една колона... на базата на опит ли? Или на базата на сериозно развит слух...
Нека не забравяме, че преди 2 дни ти самия каза че за теб ATC SCM20 са колони с Остър и неприятен звук ... а това са колони всеизвестни и всепризнати именно с Вярното си звучене... И.. може да ти стане любопитно - колони, които чух се изполват в референтната система на едно от уважаваните HI-FI издания...
Нека също не забравяме, че измежду всички "несвирещи" колони на пазара, наскоро ти избра - Quadral... които пък за сметка на това никак не са популярни с верността си ... и обикновено не се срещат измежду  препоръчваните предложения... :)

Казвам всичко това с идеята не да давам оценки кои колони са добри, и кои не...
Както вече неведнъж стана ясно, различните хора търсят различни неща в звука... и докато човек е щастлив със системата си - и то след като е имал възможност да чуе и други варианти - то всичко е наред.

Идеята на публикацията ми е за пореден път да ви напомня (конкретно на Васко този път) да сте по умерени в изказванията си...
Това, че имате вкусове и симпатии към даден звук НЕ ЗНАЧИ, че това е непременно добрия звук - Васко е прекрасен пример за това! В момента в който закупи системата си, доста хора я ... порицаха... но на него си му харесва и това е важното! Проблема е, че сега разпалено обяснява кое е верен звук, кое свири и кое не свири...

С други думи, ако давате мнения за даден продукт, давайте ги от гледна точка на - На мен това ми допада... или пък тези колони/усилвател не звучат по начин, който на МЕН не ми харесва... и т.н.
Да се заявява обаче - това не свири, а онова свири е първо несериозно, второ... може да заблуди някой нов потребител, който не е наясно до къде сте го докарали самите вие ... и трето... излага вас самите в очите на хората с повече опит!

Извинявам се на hgi за спама в темата му, и честито за придобивката ... отново!

vasilivanov

• Гост
« Отговор #6 -: Септември 28, 2010, 14:04:53 pm »
Не се пали толкова. Кой е казал, че търся вярно звучене? Търся звук, който да ми хареса адски много, може и да не е толкова вярно звучащ. Аз съм човек който търси емоционално преживяване от слушането на музиката. Не знам за вас.

Много добре се знае, че вярното звучене за всеки е различно, но. Гарантирам ти, че Opera свирят хилядократно по-естествено, особено на акустична, класическа музика от Klipsch. В това съм сигурен. Не един път съм ги слушал.
Още от първите секунди се разбира разликата кое е по-към истината.
А за ATC именно за това пуснах тема, защото ми се видя странно. Иначе нямаше да пускам тема и щях да си мисля, че ATC са лоши колони.

И още нещо към Rudra. Когато ги казвам тези неща, ги казвам, пиша мнение, което би трябвало да напомня на всеки, че според моето мнение нещата са така. Всеки поставя мненията си тук и казва, кое е по-добро за него си.
А когато някой каже, че според света е по-добро това вече е друг въпрос.

С две думи няма нужда всеки път да се пише.
"Ами според мен това са по-добрите неща." Хората го разбират пределно ясно.
Не мога да разбера, защо трябва да се задълбава всеки коментар с най-подробните детайли?

И ще добавя още нещо, за да не си помисли някой, че плюя Klipsch.
За Heavy, Thrash Metal са може би най-впечатляващи от всички, които съм чул.

Пак се извинявам, че трябваше да отговоря и не е по темата.

hgi

• Гост
« Отговор #7 -: Септември 28, 2010, 20:02:54 pm »
@Crossblade - прав си, но аз не искам да спирам напълно отраженията за да не развалям атмосферата, а само да ги омекотя. Стаята ми е ~ 5.30 на 3.50. В момента дръпнах колоните 3 см по-назад от снимките, както бях постигнал най-добро звучене преди да сложа гранита, но достатъчно да намаля бученето при по силен бас. В момента центъра на woofera е на 51 см от задната стена и 76 см от страничната.

А иначе да най-важното е човек сам да си харесва системата, а не да слуша какво хората мислят за нея (повечето ми приятели не спират да ми натякват, че няма достатъчно бас :P) Лично аз едва не се испускам от кеф като слушам женски вокали, все едно някъде малко зад стената ми е сцената при по-добри записи :D (гранита обаче май по-изостри нещата, за сметка на доста по детайлен звук и силен бас де, та се чудя...). Видя ли се в пари обаче определно ще ги сменя  8) За сега обаче целта е да си взема хубав DAC за около 1к

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #8 -: Септември 28, 2010, 20:35:53 pm »
Добре изглежда честито.

hgi

• Гост
« Отговор #9 -: Октомври 01, 2010, 20:52:58 pm »
разкарах гранита...

hristobote

• Гост
« Отговор #10 -: Октомври 04, 2010, 17:54:07 pm »
Много ми харесва подхода на автора на темата.  Небрежна система ... той има една прилична система с която поставя началото на бъдещото си развитие на аудио-техниката.
Според мен Клипш 81 са прекрасни колони за парите си, могат да стоят и по-близо от 1 метър от задна стена.

Какво означава "вярно звучене" ? Вярно за кого ? Нима сте били в студиото когато е записван Том Джоунс, нима бяхте на концерта на Скорпионс в Берлин ?
Стига с тия клишета копирани от форум във форум. Вярната система е точно тази система, която имаш в този момент в къщата си.

Сега за въпроса дали Ви трябва DAC за 500 или 1000 лева. Според мен не Ви трябва!!!
Картата на Креатив е една от най-добрите правени от кампанията (там са една преада от добри карти). Тази карта ползва JRC NJM4556 OPAMP за основните канали и три ST4558 за задните. Те имат CS4382 DAC, а това е един доста добър DAC.
Ако го екранирате в купията на PC-то ще ще избегнете всички паразитни смущения. Защото ролята на външния ЦАП е да поправи точно тези смущения :)

ПП. Да не ме оплюете сега за ЦАП-овете :)

hgi

• Гост
« Отговор #11 -: Октомври 04, 2010, 21:37:50 pm »
@hristobote - мерси за отговора, картата си ме радва доволно, но няма чинчов изход, което е главната причина да търся промяна. Иначе не знам защо, но бях останал с впечатление, че M-Audio са по-добри за слушане на музика...

Та, с какво има смисъл да я сменя?  :P

hgi

• Гост
« Отговор #12 -: Февруари 23, 2012, 23:23:38 pm »
Най-накрай като добавих и Audioquest Cinnamon USB може да се каже, че съм доволен. Голямо местене и мерене падна, като след близо година с изненада установих, че на слух съм нагласил колоните спазвайки отношението C2=AxB с отколнение само 1.5 см! (А,В,С са съответно най-късото - А, средното - С и най-дългото - В разстояние, измерено от центъра на говорителя до задната стена, страничната и пода).

Малко ъпдейт:

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #13 -: Февруари 24, 2012, 00:04:02 am »
Никаде не си споменал за Дака , как се справя от каде го купи даи малко инфо

hgi

• Гост
« Отговор #14 -: Февруари 24, 2012, 00:16:22 am »
За съжаление правилата в този форум не позволяват да се обсъжда ДАК-а, защото не е фабрична марка.