Автор Тема: JBL  (Прочетена 6186 пъти)

rapona

  • Гост
JBL
« -: Март 17, 2010, 17:29:43 pm »
Слушал съм ного мнения за озвучителните тела на корпурацията  JBL .
Има както хубави така и лоши отзиви към тях , но у нас за разлика от други европеиски форуми отзивите са по скоро негативни.Чудя се на какво се дължи това.Моята система е изградена изцяло от такива озвучителни тела, и питам по компетентните (технически) в тази сфера. Изградени ли са колоните на въпростната фирма (говоря разбира се за средните серии на марката) от качествени материали или не тонколоните с които разполагам са следните:

Фронтови колони JBL Northbridge E90
Суб JBL Northbridge E 150 P
Център JBL Northbridge EC 25 B
Сараунд JBL Northbridge E 10

Пп. На мене лично много ми харесва как свирят. Знам че това е най важното но все пак  ??? ;D

nasko

  • Гост
Re:JBL
« Отговор #1 -: Март 17, 2010, 17:54:17 pm »

Пп. На мене лично много ми харесва как свирят. Знам че това е най важното но все пак  ??? ;D
Сам  си отговори на въпроса,това е  най-важното ,на теб да ти харесват ,може да чуеш други неща които са в същия бюджет и да си прецениш сам дали  са  хубави ли не .Лично за мен JBL  са добри ако обичаш да слушаш  бас , за жанрове като  Рап,поп-фолк мисля че са идеални .А това до колко са качествени  немога да кажа  ,техника е ,всичко е късмет ,вече почти всичко се прави  в  Китай ,надеждата е да се залага на по качествени марки ,които все още държат на  някакво качество на изработка ,но всичко отива  към  гибел  :o Много писимистично изкасване от моя страна  :(

Държа да отбележа ,че високите серий в Про аудиото на JBL  ги уважавам много ,просто незабравими спомени имам  от два Метрополиса ,имах чувството  че баса ще ме издуха  ;D ;D ;D

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:JBL
« Отговор #2 -: Март 17, 2010, 18:50:10 pm »
nasko бъркаш нещата, както всъшност правят доста хора. Това че JBL правят да кажем прилични колони за професионално озвучаване - разбирай стадиони, дискотеки и т.н. по никой начин не се отразява на производството им за домашно аудио. Нещата са коренно различни.

rapona  негативното отношение на много потребители, се дължи именно на заблудата, която споменах по-горе. В домашното озвучаване JBL не са на особено добро ниво, и верността на звука, която е идеята на HI-FI... при тях липсва  :)

Както вече стана дума, важното е ти да си доволен от системата си, а щом в случая е така - проблем няма.
Създаването на критерии за добър звук е дълъг и сложен процес, който изисква много слушане - както на добри системи, така и на живи изпълнения.

Най-доброто, което можеш да направиш е - като се разхождаш до София да пообиколиш магазините и да чуеш различни варианти ... така сам можеш да прецениш дали си направил добър избор.

Има случаи, при това не-малко, в които хората са свикнали и харесват оцветен звук... и когато чуят наистина добра и неутрална система, нещата според тях не са както трябва - липсва им бас или нещо друго.
Идеята на добрата система е да предава звука и емоцията вярно - с други думи да възпроизвижда толко бас, колкото има в записа - без да добавя и окрасява...
Та не е изключено дори след като чуеш по-скъпи и добри системи - твойта да продължи да ти харесва повече ... въпрос на критерии и опит.

И на финала  - много по-разумно е да се пита преди да се купува, а не при свършен факт  ;)

Simonov

  • Гост
Re:JBL
« Отговор #3 -: Март 31, 2010, 21:06:09 pm »
Здравей rapona

По принцип има обекивни начини да разбереш до каква степен едно ОТ е качествено, но цялостното представяне е въпрос на субективизъм. Проблема тук е, че вече си закупил въпросните ОТ и ако познаеш обективните критерии, възможно е Твоите ОТ да не тихаресват вече толкова много.

Другият момент, който бе засегнат тук е понятието Hi-Fi. Опираме до вечният въпрос. Висока вярност или висока приятност? Постигането на висока вярност на музикалното възпроизвеждане изисква много слушателски опит, предимно на жива музика, а на второ място, притежаването на висококачествени записи, които са скъпи, респ. CD-тата не струват по 5лв.

Това дали Твоите ОТ свирят добре, в конкретната обстановка при тебе е комплексно. То зависи от това какви стилове музика слушаш (някои стилове просто са си записани калпаво, поради естеството на пазара, за който са предназначени - пазарна икономика все пак ;) ), какви са ти източниците на аудио(SACD, CD, mp3, lossless и пр.), какви са самите у-ва преди ОТ(плейър, PC, усилвател, тонкоректор и пр.)

Поздрави :)

vasilivanov

  • Гост
Re:JBL
« Отговор #4 -: Март 31, 2010, 22:49:10 pm »
Според мен най-основният проблем са записите, много пъти съм се отказвал да си взимам по-добра система, защото знам, че лошите записи на нея ще си свирят пак така...
И проблема май не опира до парите, защото съм попадал и на скъпи и не толкова добре направени записи.
Каквото и да взимам на отделните албуми на Bruce Dickinson все си звучат еднакво, дори имам чувството, че още при обработката на записа са пипали с еквелайзери. И на куп други групи, няма да изброявам...
Много кофти.
Голям проблем ми е да слушам рок музика в такъв вид.
А може и да има магазини, в които се продават различни издания със съответната музика на по-добро качество.