Автор Тема: свързване на стерео усилвател и ресийвър  (Прочетена 15026 пъти)

biroman

• Гост
Та значи четох следната статия http://www.avguide.bg/?page_id=230 и се питам за какъв точно изход трябва да гледам в усилвателя.Аз имам стерео усилвател (или по скоро ще имам) Harman Kardon HK6500 и ресийвър Harman kardon AVR18RDS.Та стереото има вход EXTERNAL PROCESSOR и не знам това ли е търсения от мен вход.Вече ми стана ясно че нее AUX но за какво да гледам на задния панел примерно.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:свързване на стерео усилвател и ресийвър
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2010, 16:46:49 pm »
Я снимай задните панели, че не мога да намеря информация за тези модели.
На старо ли са купувани?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2010, 16:48:41 pm »
С риск да ти съсипя доброто настроение, не мисля, че има смисъл да даваш пари за тези неща... стига вече да не си ги купил..
Рисивъра ако не се лъжа дори няма цифрови входове!!! Да се купува кино рисивър от такъв тип в днешно време е напълно безмислено, без значение каква е цената!

Относно стерео усилвателя - има вход за външен процесор, но никъде не можах да намеря упътване, където да е описано как се оперира с този усилвател!

Съвета ми е да се насочиш към по-съвременни, или поне по-смислени продутки (особено рисивъра)!

biroman

• Гост
« Отговор #3 -: Ноември 22, 2010, 21:25:27 pm »
това са и двете

biroman

• Гост
« Отговор #4 -: Ноември 22, 2010, 21:35:51 pm »
Ресийвъра го имам от години само стереото ще се купува колкото до цифровите изходи мога да ви убедя че с добро DVD и без цифров кабел се справя повече от прилично.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Ноември 22, 2010, 21:39:00 pm »
Става дума за цифрови Входове, не за изходи! При този рисивър, единствения начин да постигнеш многоканален звук, е да свържеш към него ЕДНО устройство, с вградени декодери и многоканален изход. Какво правим, ако освен двдто решиш да свържеш медия плеър, компютър, конзола и т.н. :)

biroman

• Гост
« Отговор #6 -: Ноември 22, 2010, 21:54:42 pm »
Решил сум този проблем кардинално имам CD и DVD и за музика и за филми ако това което слушам или гледам нее на оригинален носител го записвам и готово.Не свързвам друго.А сега на темата....

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Ноември 22, 2010, 22:01:01 pm »
На темата - докато не намериш подробно упътване на стерео усилвателя, няма как да ти кажем нещо сигурно за антиката!
При по-съвременните модели на фирмата, този вход - PROCESSOR Analog Inputs подминава предусилвателната част на стерео усилвателя, и отива директно в стъпалото - като увеличаването се регулира от външния процесор - в случая твоя рисивър.
Ако при модела, който си харесал, принципа е същия, би трябвало да работи точно както е описано в статията. Но без упътване или човек, който е ползвал точно този модел, това си остават теоритични разсъждения.
Успех!

biroman

• Гост
« Отговор #8 -: Ноември 22, 2010, 22:27:55 pm »
Много благодаря на всички

Crossblade

• Гост
« Отговор #9 -: Ноември 23, 2010, 10:18:24 am »
А какъе в проблема да включи ресийвъра в нормален линеен вход на усилвателя, освен че ще има 2 атенуатора?

Иначе да добавя - идеята да ползваш допълнителен стерео усилвател към ресийвъра се ползва за:
1/ ако колоните ползваш за стерео и кино - да не сменяш кабели
2/ ако искаш да вдигнеш качеството на усилването на предните 2 канала в съраунд - това е нужно само ако имаш достатъчно добри колони, електроника и аудио сигнал.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Ноември 23, 2010, 10:21:47 am »
Малък проблем ли е, че нивата няма да са съгласувани, и ще трябва всеки път да се опитва да напасва... със съмнителен успех? И тъй като усилването на стерео усилвателя и кино рисивъра са доста различни... все ще има разминаване в нивата, пък било то и неголямо...
За мен това не е приемливо решение, ако на теб ти се струва разумно и удобно ... дерзай :)

Crossblade

• Гост
« Отговор #11 -: Ноември 23, 2010, 14:04:42 pm »
Малък проблем ли е, че нивата няма да са съгласувани..

А как ще са съгласувани и да има тази невероятна (маркетингова) функция, като стерео усилвателя гарантирано е с различна мощност от съраунда? Май и в двата случая ще трябва корекция +/-dB от процесора?

За мен това не е приемливо решение, ако на теб ти се струва разумно и удобно ... дерзай :)

Както сам каза - за теб.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #12 -: Ноември 23, 2010, 14:11:36 pm »

А как ще са съгласувани и да има тази невероятна (маркетингова) функция, като стерео усилвателя гарантирано е с различна мощност от съраунда? Май и в двата случая ще трябва корекция +/-dB от процесора?

Незнам дали си наясно, но всички съвременни рисивъри - от определен клас нагоре имат система за автоматична настройка с микрофон!
Тази акустична настройка се извършва  и за да се напасне усилването спрямо помещението и отраженията, и - в случая с надградения със стерео усилвател рисивър, за да се изравнят нивата! Пуска се веднъж и се забравя!
Относно конкретния случай, това беше и една от причините, да се опитам да обясня на biroman , че инвестирането в рисивър от такова поколение е неразумно.

Crossblade

• Гост
« Отговор #13 -: Ноември 23, 2010, 15:02:04 pm »

Незнам дали си наясно, но всички съвременни рисивъри - от определен клас нагоре имат система за автоматична настройка с микрофон!
Тази акустична настройка се извършва  и за да се напасне усилването спрямо помещението и отраженията, и - в случая с надградения със стерео усилвател рисивър, за да се изравнят нивата! Пуска се веднъж и се забравя!

Ами тази настройка няма ли да работи по абсолютно същия начин (и толкова точно/добре) и в случаите, когато стерео усилвателя е на какъвто и да е линеен вход и е примерно усилен до край, или пък винаги да кажем на "средна стъпка" позната още като "12 часа"?

Пуска се веднъж и се забравя!
Относно конкретния случай, това беше и една от причините, да се опитам да обясня на biroman , че инвестирането в рисивър от такова поколение е неразумно.

Определено няма особен смисъл от такъв ресийвър - съгласен съм. Има само едно изключение - освен ако не е с много добра усивателна част (този не е май) и не смятаме да го ползваме само с компютър/плеър с добър декодер, който вече имаме закупен (в случая нямаме).

---
По никакъв начин не се заяждам, а наистина питам. Благодаря!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Ноември 23, 2010, 15:18:07 pm »
Функцията при стерео усилвателите, която толко време обсъждаме, не е революционен феномен, а е направена за удобство при съгласуването на стерео и кино система.

Нищо не пречи да се експериментира с други входове, но представи си следния случай - при ползването на AUX вход например, усилен до край(както работи стъпалото в кино режима)  слушаме си кино системата ... нивото е нормално заради настройката на рисивъра, който компенсира ... и в следващия момент, по невнимание или чисто техническа грешка(например натискаме бутона на дистанционното без да искаме), превключваме на вход CD, където небрежно се върти някакъв запис ...
Следва трясък, евентуално горене на пищялки и куп други благини.
Това разбира се е само една от възможностите.

Варианти и поле за експерименти има винаги, аз предпочитам да се доверявам на изпитаните методи, и да ползвам нещата по предназначение.

Успех!