Автор Тема: ES30 vs. RB-61 vs. Chorus 706 vs. BX2  (Прочетена 9634 пъти)

martin7937

• Гост
ES30 vs. RB-61 vs. Chorus 706 vs. BX2
« -: Декември 11, 2010, 18:26:36 pm »
Здравейте,

Първо, бих желал да благодаря на AV Store за професионалното отношение и ценните (безплатни) съвети, които получих по телефона!

Планът за деня беше да чуя няколко модела колони, които си бях набелязал предварително. Искам да уточня, че не съм заклет аудиофил, дори нищо подобно. Основно слушам музика (progressive house) в МР3 формат при компресия поне от 192 кб/с. Имам до известна степен развит слух, но не толкова, че да бленувам пред безумни скъпи стъпала или озвучителни тела, вместо да слушам музика на такива, които са ми по джоба. Любител съм и на киното, но у дома не гледам на различно от DivX качество.
Търся си черни, bookshelf колони, непретенциозни към отстояния от стени и т.н. С това уточнение, ето и накратко впечатленията ми от днес:

JBL ES30 - http://www.jbl.com/EN-GB/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=ES30BK
Най-евтиният вариант измежду всички, на които се спрях. Хората подхождат мнимо и със задръжки към марката, и според мен, има защо. Добър външен вид (с/без решетка). Звученето не впечатлява особено с някаква изключителна отчетливост. Приятен, мек звук, по-слаби среди и ненатрапчиви високи. Малко в повече бумтене, отколкото трябва, но се преживява.
Задръжките ми към тези колони са основно отзад позиционирания бас рефлекс (което не ми позволява да ги доближа плътно или почти плътно до стената) и ниската чувствителност (макар че 88 дб в никакъв случай не е малко при подобни размери). По-скоро ме притеснява, че никога няма да ги захраня с толкова скъп и качествен рисийвър, за да дадат най-доброто от себе си. Факт обаче е, че цената е добра и визията радва.

Klipsch RB-61 - http://www.klipsch.com/na-en/products/rb-61-ii-overview/
Колони на сравнително добра цена, макар и леко надвишаващи бюджета ми. Доста от отзивите са за фронтално/изнесено звучене (forward). Дизайнът не е нищо особено, но пък са семпли и ми допадат. Със свалена решетка медения цвят е доста приятен на фона на черното. Звукът е изключително детайлен, дълбок и от тези колони успях да чуя максимум нови детайли от песента, която си бях подбрал за тестване (използвах един и същи трак при всички колони, навсякъде при flat настройки). Пропускам да спомена, че не можах да чуя точно RB-61 модела, тъй като имаше само 1 колона и моно звучене нямаше да ми е от полза. Слушах RB-62, която приемам за приблизително аналогична, като изключим по-дълбоките баси. Но басите в случая не са ми приоритет.
Недостатъкът тук се явява хорната, която ми се струва, че изискваше да наместя колоните така срещу себе си, за да се получи добра звукова картина и след това - да не се местя, защото направя ли го, някак всичко се разваляше. Дори стоейки срещу колоните и вдигайки едната ръка към едната колона, създаваше впечатление, че нещо изведнъж се загубва. Последното може и да звучи малко преувеличено, но всъщност факт - високите идваха насочени и почти никаквото им разпръскване (за разлика от пищялките) леко разваляше звука при определена смяна на ъгъла. Въпреки това, качеството ми допадна много. Специфично е, че не липсват нито ниски, нито среди, нито високи. Макар че високите са по-отчетливи и по-силно изразени, не създават впечатление за дупка м/у високи и среди.

Focal Chorus 706 V - http://www.focal.com/en/home-audio-loudspeakers/hifi-speakers/bookshelf-speakers/chorus-706-v.php
Лично мнение - най-добрите тонколони от всички, които слушах. За жалост, над бюджета ми и въпреки, че съотношението цена/качество е повече от добро, не бих могъл да си ги позволя.
Много добър звук, без забележки по външния вид, който е дори леко по-футористичен. Наистина тук нямам какво да добавя, освен че съжалявам, че не разполагам с повече средства.

Monitor Audio BX2 - http://www.monitoraudio.co.uk/products/bronze-bx/bx2/specification
Доста семпли на външен вид. Трудно ми е да преценя как изглеждат по-добре - с или без решетки - и в двата случая са еднакво обикновени и.. семпли. Цената им е добра, но качеството на звук не ми допадна. През цялото време докато ги слушах, имах усещането, че звука идва някъде доста по-надалеч или всъщност - назад от тях. Навярно за едни добър ефект, но на мен точно това не ми хареса. Възможно е точно този обем, който създават да ми свърши добра работа в помещението от около 25 км.м., което ще озвучават, но не успяха да ме грабнат. Сравнявах ги непосредствено с Focal-a на канали А и В на стъпалото и разликата беше просто огромна.

Та така - накратко 'my 2 cents', с които не задължавам разбира се никой.
Колебанията ми са м/у Klipsch & JBL. Надявам се скоро да реша с кои недостатъци мога да направя компромис и на кои предимства ще се насладя.

Надявам се горното ще бъде от полза :)
Поздрави

Неактивен Sper

• Публикации: 97
Re:ES30 vs. RB-61 vs. Chorus 706 vs. BX2
« Отговор #1 -: Декември 11, 2010, 23:57:15 pm »
Здравей, препоръчван ти да чуеш B&W 685, аз лично ги слуша заедно с тия Фокали 706, звучат коренно различно от колоните които си представил, а пък  и с решетки и без изглеждат страхотно  :)
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Декември 12, 2010, 00:13:01 am »
martin7937, цената на Focal Chorus 706V е по-ниска от тази на Klipsch RB-61... Явно нещо си се объркал.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #3 -: Декември 12, 2010, 09:36:34 am »
Здравей martin7937, наистина както каза Rudra, фокалът всъщност е малко по-евтин от клипша.

Иначе съм впечатлен за времето, което си отделил за да направиш описание на това което си чул досега. Макар че когато оценяваме неща свързани със звук, преживяванията и оценките ни са толкова лични и индивидуални, че едва ли са валидни за някой друг. :)

Не разбрах дали пускаш темата само за да споделиш впечатления, или очакваш и някакви предложения за колони, които да са ти в бюджета.

Поздрави и успех в избора :)

hgi

• Гост
« Отговор #4 -: Декември 13, 2010, 23:36:18 pm »
Иска ми се вмъкна, че това което си изтъкнал като недостатък на хорната на Klipsch-oвете в някои случаи може да се окаже преимущество - за постигането на добра картина трябва да се минимизират отраженията в страничните стени. Просто трябва малко игра с разположението в конкретното помещение

Като си избирах колони преди няколко месеца почнах от същите JBL-и, които си споменал и ако наистина се двуомиш само между тях и Klipsch ще ти кажа че просто няма какво да му мислиш :) Аз лично се напънах още малко и взех RB-81

п.с. Иначе не знам за какъв RB-62 става дума, да не би RF?

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #5 -: Декември 18, 2010, 13:30:29 pm »
Искам само да припомня, че различните марки и модели ОТ създават съвсем друга звукова картина при комбиниране с различни усилватели. Ако купите ОТ, които са ви харесали на звук с определен усилвател може да претърпите драматична изненада, ако ги ползвате у дома с друг. Също така ОТ, които не са ви харесали с определен усилвател, може да звучат по-добре от тези, които сте харесали, ако ги чуете с подходящ усилвател. Това напасване е изключително трудоемък процес и отнема много време, но иначе рискувате да попаднете на неподходяща комбинация от скъпи компоненти, които свързани заедно звучат много по-зле от по-евтини, комбинирани подходящо.