Автор Тема: Оригинален CD срещу CD-R.  (Прочетена 30156 пъти)

diannedel4ev

• Гост
Оригинален CD срещу CD-R.
« -: Февруари 04, 2011, 22:06:12 pm »
Разликата между звука на оригинален CD и CD-R копие се чува и на мини-системка. Звукът става по-сух, не така динамичен, ударните и баса ги има, но олекват, високите стават хвърчащи, неточни, средата леко изсъхва, не е така пълнокръвна, като цяло звуковата сцена се размива и става по-плоска, загубата на дълбочина и живот е най-осезаема, локализацията на инструментите също се размазва. Колкото са по-скъпи компонентите, толкова по-драстична е разликата. Пускали сме оригинални CD и CD-R копия на едни и същи записи на Densen с Dynaudio и разликата е отчетливо чуваема, много по-отчетливо, отколкото трите интерконекта, които сменихме и които не оправят по-никакъв начин положението, по-скъпите още повече засилват ефекта. CD-то всъщност е източника, а след това идва ред на четящото устройство, което е въпрос за размисъл относно какво излиза накрая и стига до нашите уши. В Hi-Fi Choice имаше снимки под микроскоп на пътечките на матричен CD и CD-R копие, самите отпечатъци от матрицата са с идеална овална форма и дълбочина, а прогорените от записващия лазер „ следи” са с хаотична неправилна форма и по-плитки, като положението се влошава при записване на по-голяма скорост. Те обясняват разликата, че при прочитането на така „ некоректни” пътечки сигналът не може да се клокне правилно и всъщност излизат само честоти, ниски, среди, високи, всичко си има, но музиката я няма. Затова oригинално CD, свалено на хард диска и пуснато от там звучи по-добре, отколкото записано на CD-R. Още по-голяма е разликата при запис на CD-RW, затова те изобщо не се препоръчват за музика. Също зависи и от органичния записващ слой, дисковете със син и зелен цвят отдолу звучат по-добре от безцветните. Като цяло според мен е по-добре да се свалят оригиналните албуми и да се съхраняват и слушат на хард диск, външен или вътрешен или всякакви други памети, но не и да се записват на CD-R. За пример ще кажа, че според мен добре направен FLAC, слушан от компютър, звучи по-добре от записано CD-R копие на оригинален диск, с което не казвам, че при FLAC разлика няма, а че не е толкова осезаема. Все пак имам и позитивен опит със запис на CD-R / снимката долу/ , на който разликата е минимална. Също е добре на записаните дискове да се мине страничния ръб с черен перманентен маркер, за да не се разсейва лъча на лазера и да се прочита по-точно информацията. Като цяло, колкото по-качествена е системата, толкова по-качествено продуцирани и записани албуми с музика изисква.

vasilivanov

• Гост
Re:Оригинален CD срещу CD-R.
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2011, 00:08:57 am »
Много готина тема.
Винаги съм се чудил на въпросните разлики.

За съжаление всяка съвременна записвачка е купчина боклук. В момента, поне аз не съм намерил добра записвачка.
Второто поради некачествените части вътре и високите вибрации в устройството записите стават не толкова добри. Дори на най-ниска скорост се пораждат вибрации, които са пагубни особено при запис. Туку-що направих един тест на записвачката си. Моята е външна. Сложих нещо много тежко върху нея и след просвирване на два диска имаше разлика колкото и малка да е тя. Разликата беше с по-голяма яснота на цялата звукова картина, по-контролирано, стегнато и точно звучене. Също така е много важно дискът да бъде идеално чист. Една малка прашинка може да направи пречка на лазера да изпече напълно плътно диска.
А относно това на колко да печем, аз винаги я пускам на най-ниска скорост, за да може лазерът да прогори максимално добре CD то.

Пробвай този тест: Сложи някоя по-едра прашинка на празен диск и го запиши, след това я махни. И ще видиш на мястото и една много малка дупчица.

А и медията е много важна. Аз винаги си записвам на T. Yuden for audio откакто хванах разлики между обикновено CD и CD за аудио.

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #2 -: Февруари 05, 2011, 00:47:47 am »
Моите усилия от 11 години да копирам оригинален диск без разлика се увенчаха с неуспех. Преди записвачките бяха много по-стабилни, по-" метални" и по-тежки, също имаше възможност да се записва на първа, т.е. в реано време, а след това 2, само на 4 и сега вече софтуера и записвачките са такива, че слагам на 4, то само си включва на 10, ужас. И сега както казваш, са едни перушинени пластмаски, дето правят вятър като сушоар, какво аудио ще ти изкара, какъв прах, то вдига прах само от скоростта си на въртене. Пробвал съм запис на аудио-компонент записвачки, от които най-добрата беше TEAC, тя позволяваше да се пише само на диск за аудио, на Pioneer също съм правил, на Sony и за съжаление разлика с оригинала винаги има.  :)

kol_caffe

• Гост
« Отговор #3 -: Февруари 05, 2011, 00:49:49 am »
Всъщност това, че лазера гори е мит. Лазера се използва зада нагрее материала а след това за да се получат съответните "дупки" се използва "магнит". Също така в метода на записване на какавато и да е информация върху CD-R или друг вид е заложена доста голяма грешка която при обикновнна дата не представлява проблем защото си има "error identification" механизъм, но във вашия случай това е недопустимо. Иначе образно казано лазера прочита 0 и 1 чрез отражението му когато има "дупка" отражението е под 45 градуса и излиза 0, когато няма е 0 градуса и лъча се връща обратно и излиза 1. Но общо взето копиране на фабричен CD записан както трябва на домашна записвачка и медия която можете да си купите в магазин не е точна картина.

Тук искам да отбележа, че това което написах е колкото да се добие малко по-добра представа как се записва и прочита CD носител. И е доста неточно.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #4 -: Февруари 05, 2011, 01:14:17 am »
До колкото знам една от най-добрите записвачки е Yamaha F1.
Преди и аз имах от въпросните TEAC, които можеха да пишат максимум до 8 ма скорост и записваха невероятно.
Но нали бях по-глупав от сега и я продадох.  ;D И се прецаках много, защото тя си беше железна и отвътре, а не като сегашните пластмаси.

Новите записвачки записват за три дена и се развалят.
След 100-те диска се скапват, дори да стигнеш до 100 трябва да се радваш.

Същото е и с новите CD плеъри от ниския и среден клас. След две години ги пиши с мъртви оптични глави.

Не знам защо така станаха масови и в Hi-Fi изделията да се слагат скапани пластмасови оптики...
Явно маркетинг...

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #5 -: Февруари 05, 2011, 02:18:54 am »
Така е,защото икономическата среда сега изисква постоянен ръст на печалбата. Дори и в по-скъпи компоненти с на пръв поглед железен вид и желязно изпълнение сред всички скъпи елементи вътре умишлено се слагат на ключови места слаби ефтини елементчета, които са " програмирани" да спрат до 2-3 години, обикновено докато изтече гаранцията и така да фалират цялото изделие, което да доведе до купуване на ново. Така се поддържа манипулиран икономически кръг работодател/ фирма/-работник-консуматор, при който парите винаги се връщат при фирмите/ компании, концерни, а сега най-вече картели, понеже всички изделия се сглобяват от едни и същи части/. Ако изделията не се развалят бързо, индустрията ще спре, хората ще останат без работа и няма да има с какво да купуват произведените от самите тях продукти, съответно ще секнат и печалбите за чичовците с пурите, затова умишлено се поддържа все по-ниско качество на всички нива, за да има все по-голямо купуване и съответно произвеждане и фалшив икономически ръст, пример за което е Китай. Може да се изненадаш, но дори в плейърите на Creek се слада DVD механика и оптика, поставена в режим да чете CD-та, за масовото слагане на всички нива на чипове 24/192, които до преди 5 години ги оплюваха Hi-Fi изданията, че не стават изобщо за музика и са привнесени пак от домашното "кино", а сега изведнаж забравиха какво са писали и взеха да ги хвалят, изобщо няма да говоря. Изобщо тези списания са абсолютен фарс вече, големите фирми ги спонсорират и който плати повече тази година, той ще е най-добрия с най-многото награди. :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #6 -: Февруари 05, 2011, 02:34:12 am »
НЕ самo Creek слагат DVD.
Бях гледах едно интересно решение, но до колко ефективно не се знае. Плеър на Unison Research с компютърен транспорт на IDE Интерфейс.
Ето и нагледен пример за това.

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #7 -: Февруари 05, 2011, 03:38:26 am »
Понеже темата беше за CD-R, не знам вече дали има и какво да се записва, понеже новите албуми и записи са далеч от доброто качество. Наскоро си взех CD с класика, на което дори на кутийката отгоре пише 24/192, а имам същото произведение в изпълнение от '68г. на FLAC, eстествено тогава е било аналогово записано и звучи пет пъти по-добре от новото цифрово.  :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Февруари 05, 2011, 11:44:05 am »
Почнахте да прекалявате с конспиративните теории!
Първо - това че новата техника от нисък клас се прави за да се развали след 2 години ... е доста несериозно твърдение. Какво е качеството на изработка и  звук сравнение с преди 10 години е друга и не толко трудно обяснима тема...
Но това че след 2 години плеъра трябва да се хвърля е чиста глупост, и да се генерализира така е нередно и Вредно - най малкото за съвсем неопитните читатели на форума, които си правят грешни изводи заради лошото ви настроение тази сутрин.

Второ - това че новите записи са некачествени е също толкова вярно и коректно общо изказване!
Да - има доста студия, които записват ужасно.
Но има и сериозни звукозаписни компании, чиито записи са чудесни. Това че си попаднал на лош запис не се дължи на годината на производство... а на звукозаписната компания.
Има купища стари записи, които са записани също така ужасно.

Та не избързвайте с кардиналните изводи - често са грешни и заблуждаващи!

Успех!

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #9 -: Февруари 05, 2011, 15:29:03 pm »
vasilivanov, сега обяснявах на един познат/ компютърен маняк/ това, което писах тук за записите и той ми разви разни тези, които не ги чувам за първи път/ обикновено компютърмените са уверени, че всичко, което зависи от компютъра, може да се направи/, та му оставих CD-та да видя какво ще направи. Но едва ли може да постигне нещо повече от теб, примерно, като имаш такъв голям опит или поне после да го чуе.  :)
Rudra, прав си, че не бива да се изпада в крайности.  :)

Неактивен PIP

• Публикации: 44
« Отговор #10 -: Февруари 05, 2011, 19:29:40 pm »
Моите наблюдения са малко по-различни. Аз май не откривам разлика на първо/общо слушане между оригинален диск и копие направено от мен. Копието със сигурност свири много по-добре от същия албум свален на flac, най-вече защото звуковата ми карта не може да се сравнява с СД плеъра. Откривам ясна разлика между албум свален от нета на flac, който като го изпека на cdr звучи по-зле от оригиналния диск (може би  това не е много миродавно, понеже много рядко свалям музика от нета и сравненията ми се броят на пръсти).

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #11 -: Февруари 06, 2011, 17:39:35 pm »
Много празни приказки и фантазия има в тази тема. Готов съм да убедя всеки, че не може да разпознае добре записано копие на оригинален диск от оригинала. Има си софтуер за тестване на качеството на записания диск, може да тествате на него и фабрично пресован. Взимате една писачка Plextor, прилична плочка - Verbatim има навсякъде, пишете до осма скорост и викате съседа у вас да ви направи сляп тест. Ако от 10 опита познаете копието в по-малко от 8 случая си късате аудиофилската книжка и се наслаждавате на домашно печени дискове. Със здраве.   

Неактивен RossT

« Отговор #12 -: Февруари 06, 2011, 18:32:19 pm »
Защо не мога да си редактирам мнението не разбрах. Пишете го в препоръки за форума. А сега, за да не съм голословен:

Тест на оригинален Whitesnake, Starkers in Tokyo, четен на максимална скорост от CD-RW устройство. Имайте предвид, че вашия CD плейър чете на първа скорост само и струва 100 пъти повече!

А това е копие на същия диск, печен домашно на 8х, плочката е Verbatim, пишa с Plextor (Asus-a е само за четене):

vasilivanov

• Гост
« Отговор #13 -: Февруари 06, 2011, 19:13:59 pm »
Би ли споделил с какъв Plextor пишеш?
Прбвай да пишеш на нещо от сорта Samsung LG ASUS. Трябва да има доста повече грешки.
Най-много грешки ми е показвало със Sony/Optiarc записвачки.
И най-добре външна записвачка според мен. С някоя анти-вибрационна кутия.

Неактивен RossT

« Отговор #14 -: Февруари 06, 2011, 19:39:56 pm »
Пиша с Plextor PX-820SA, който е малко по-добра писачка от другото ми устройство Asus DRW-2014. Въпреки това, нямам съмнения, че и Asus-a ще се справи перфектно, просто не ми се хаби втора плочка.