Автор Тема: Оригинален CD срещу CD-R.  (Прочетена 30142 пъти)

hgi

• Гост
Re:Оригинален CD срещу CD-R.
« Отговор #30 -: Февруари 07, 2011, 22:52:10 pm »
Интересно четиво по темата, въпреки че се изследват разлики между матрични дискове с еднаква информация ! >

http://www.prismsound.com/m_r_downloads/cdinvest.pdf

Аз все си мисля, че производителите на техника са се справили с този феномен в наши дни, но кой знае...

Доколкото разбирам diannedel4ev изхожда главно от разбирането, че несъвършенствата на записания диск влияят на прочитането му, но в тази статия общо взето оборват това като причина и явно работата се оказва доста по-дебела. (признавам си че в момента все още я чета) 8) > A common theory is that physical imperfections in the 'pits' of the CD cause timing variations in the recovery of the EFM data, which are carried through to the player's digital-to-analogue converter (DAC). This 'sampling jitter' could cause significant audible degradation, as has been documented in [2], [3].
However, this theory misunderstands the basic architecture of the player: the timing clock of the DAC does not commonly depend on the recovered EFM data timing, but is derived from a free-running and stable crystal oscillator. The data is buffered in memory between the disc-reading electronics and the DAC. This buffer is emptied at the crystal oscillator rate, and kept half-full by varying the rotation speed of the disc; therefore jitter in the recovered EFM data should not affect the clocking of the DAC.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #31 -: Февруари 07, 2011, 23:19:30 pm »
Я да внеса малко смут в темата.  ;)

Пробвали ли сте да пуснете стар напрашен диск с отпечатъци от пръсти и след това да го почистите добре с анти статични кърпички с въртеливи движения от вътре навън и да го пуснете отново почистен?
Хващали ли сте разлика?
Ако не сте пробвали, пробвайте, може да се окаже доста интересно за някои.  :)
Пробвано е на матричен диск. Сигурно и на записан ще се хванат разлики.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #32 -: Февруари 07, 2011, 23:36:06 pm »
Момчета ще ви напомня 2 неща:
1- Колкото и да не се харесва на някои - RossT например, аудиото не е точна наука, и доста неща не могат да бъдат измерени в единици, нули и други цифри. Оттам и твърдото убеждение на RossT, как всички цифрови кабели са еднакви ... се опровергава тотално от всеки имал сериозен опит особено с големи дължини кабели.
Няма лошо да се вярва в едно или друго нещо ...
Абсолютно ми е все едно дали записания диск звучи по-добре или по-зле - аз не записвам дискове.
Но си мисля че е глупаво човек да отрича нещо, само защото не го разбира или не може да си го обясни.
2 - И по важно ... Прочетете правилата на форума! Специално съм писал за пускането на линкове към чуждоезични сайтове! Ако държите да поднесете някаква информация, направете си труда да я преведете!
Тези копирани английски параграфи ще бъдат счетени за спам и скоростно изтривани!
Форума е български - щом не ви е проблем да намерите и прочетете нещо... направете си труда да го преведете!

Успех!

hgi

• Гост
« Отговор #33 -: Февруари 08, 2011, 00:17:11 am »
vasilivanov, аз със сравнително леко надраскан диск имах проблем (не ставаше идентично копие), какво остава с напрашен и омазан  :) По-добре според мен е да приемем, че и оригиналът, и копието са в идеално състояние.

Относно твърдението на RossT, че и надран диск свири като нов ако не прескача, аз лично имам едно на ум, че и повече, затова и малкото ми оригинални дискове общо взето излизат от кутиите само за да бъдат рипнати  ;)

Съжалявам за английския текст, ще се опитам да обобщя резултата от проучването си скоро, а се надявам да имам възможност и да тествам, пък после пак ще говорим.

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #34 -: Февруари 08, 2011, 23:04:20 pm »
Vasilivanov, като всеки, който си уважава музиката, нямам мазни петна и прах по дисковете, защото внимавам докато ям кюфтета и лютеница да не сменям дискове / това беше майтап/ ,но ще ви кажа друг номер. Купувал съм супер издрани дискове в ужасно състояние, втора употреба с албуми, които съм смятал тогава за ценни. Полирал съм ги с диамантена паста/ намира се тук-там/ и парцалче и стават лъскави като стъкло, естествено прескачанията изчезват и свирват идеално, не можеш да познаеш, че това е бил отчайващият диск, който никой не би купил. Приятели са ми давали да им въстановявам такива похабени дискове, издрани дисплей и джи-ес-ем-и.
Hgi, след сериозен размисъл, съм съгласен, че новите технологии, интернет и мултимедията изпратиха в миналото CD-то, DVD-то и общо взето всичко, което се движи от някакви механики, с което темата за записване се обезсмисля. Определено бъдещето в световен мащаб е на всякакви памети за съхранение, медиа плейъри, стрийминг, интернет и лаптопи, което донякъде се отразява зле на качеството за сметка на удобството, бързия и относително безплатен достъп до музика и филми. При мен се получи така, че от над 300 диска с музика, всичко ми е омръзнало и изслушано, една трета съм ги подарил и продал, към 150 стоят в един шкаф и вероятно никога няма да бъдат пуснати отново и останалите все още са ми подръка като любими. Все по-често тегля APE и FLAC и привиквайки, съм престанал да обръщам чак такова голямо внимание на качеството, слушам музиката, като ми омръзне трия, не записвам нищо, не колекционирам нищо и не пълня вече шкафове. DVD плейъра ми отдавна отлежава в един шкаф, скоро и CD плейъра ще го последва, гледам филми от лаптопа през hdmi.  :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #35 -: Февруари 08, 2011, 23:38:36 pm »
Не говорих за чак толкова мазни и надрани. Най-вече за прах става дума и леки отпечатъци по невнимание.
Всеки диск оставен на рафта независимо, че е с кутийка, след известно време става доста прашен и това се вижда, когато се погледне под ъгъл. И винаги се получава, колкото и да се пазят пак се пълнят с прах, затова периодично се почистват.

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #36 -: Февруари 08, 2011, 23:45:28 pm »
Момчета ще ви напомня 2 неща:
1- Колкото и да не се харесва на някои - RossT например, аудиото не е точна наука, и доста неща не могат да бъдат измерени в единици, нули и други цифри. Оттам и твърдото убеждение на RossT, как всички цифрови кабели са еднакви ... се опровергава тотално от всеки имал сериозен опит особено с големи дължини кабели.
Няма лошо да се вярва в едно или друго нещо ...
Абсолютно ми е все едно дали записания диск звучи по-добре или по-зле - аз не записвам дискове.
Но си мисля че е глупаво човек да отрича нещо, само защото не го разбира или не може да си го обясни.
2 - И по важно ... Прочетете правилата на форума! Специално съм писал за пускането на линкове към чуждоезични сайтове! Ако държите да поднесете някаква информация, направете си труда да я преведете!
Тези копирани английски параграфи ще бъдат счетени за спам и скоростно изтривани!
Форума е български - щом не ви е проблем да намерите и прочетете нещо... направете си труда да го преведете!

Успех!

1. При голяма дължина и много евтин кабел ще се получи толкова голяма загуба на полезна информация, че никакви технологии за корекция на грешките няма да помогнат. От там и проблема на евтините цифрови кабели. Същият боклучав евтин цифров кабел, при дължина 1-2 метра ще бъде точно толкова перфектен, както и скудоумния му еквивалент от 1000$ метъра. Бъркаш причинно-следствената връзка в твърдението си и смесваш количество с качество. Готов съм когато кажеш да направим тест с HDMI кабели от 1.5 м. Аз идвам с един Philips от 30 лв., ти носиш какъвто и колкото искаш скъп друг HDMI кабел и ако на сляп тест не познаеш 8 от 10 пъти кой кабел кой е, пишеш тук на залепена тема, че не разбираш от цифрови кабели. В противен случай, аз поднасям гочиво разкаяние и водя целия екип на сайта на ресторант.

Относно дисковете, като не записваш дискове, защо се изказваш "информирано" по въпроса? Аз записвам дискове от всички формати постоянно и тествам записите на тях от поне 10 години. Показах в картинки как и защо няма разлика от копие до оригинал. Ти как ще защитиш своята теза? Ако искаш да идем някъде да слушаме CD копие и оригинал, но да не се изненадаш, ако не познаеш кой, кой е? 

2. Колкото по-рано премахнете това измислено правило, толкова по-добре за форума. Никой няма да седне да превежда от английски за "он що клати гората" и така във форума няма да се споделя иначе полезна информация за хората, които го посещават. Който не знае английски, да го научи. По-добре за него. И не ме разбирай погрешно! Аз съм маниак на тема книжовен български; назначавал съм и уволнявал хора, защото го владеят добре или не. Както виждаш, пиша само на български и се старая да не допускам грешки, което не може да се каже за повечето полуграмотно пишещи тук. Дай за пример още един популярен български сайт, където е забранено да се пускат линкове към чуждоезични сайтове и ще приема, че имате право да настоявате за това правило. Иначе става диктатура на малцинството, но сайта си е ваш, ваши са и правилата.

Последно участие от мен в темата и по основния въпрос - има ли разлика от CD копие до оригинал.   

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #37 -: Февруари 09, 2011, 00:04:33 am »
RossT, имам чувството че не разбираш някои неща.

Първото е, че нямам никакви планове да доказвам на теб или на някой друг каквото и да било - в интернет има достатъчно тестове на кабели - и къси и дълги ... и HDMI и коаксиални ...
Ако ти харесва да мислиш че всички са еднакви - твоя воля :) Всеки има право на лош вкус.

Относно дисковете, както виждаш не съм взел отношение по въпроса, въпреки че съм слушал и сравнявал :) Просто не ми се спори за безмислени за мен неща.
Надали има с какво да ме изненадаш.
Въпроса ми също беше на какво аджеба пускаш ти тези записани и оригинални дискове :)
Или мислиш че няма разлика между плеър за 500, 5000 и 50 000 лв...

Второ Кое - е добре за форума решаваме аз и lazarus. Ако нещо не ти харесва - намери място за изява, където правилата ти харесват.
Популярните български форуми и сайтове според мен са много далеч от това, което трябва да представляват...
Но мога да ти покажа някои английски форуми например, наистина сериозни, където има не само такива, а и доста по-сериозни и строги правила.
А ако системно нарушаваш "измислените" правила, много по-вероятно е да премахна теб като потребител, отколкото правилото.

Цитат на: RossT
Никой няма да седне да превежда от английски за "он що клати гората"
"он що клати гората" в случая са потребителите на форума тъй ли :)
А защо тогава въобще си правиш труда да пишеш за "он що клати гората"?

Извинявам се за спама в темата :)

Успех!

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #38 -: Февруари 09, 2011, 00:20:21 am »
Тази тема буквално изби рибата, че и пазача на язовира:)
Ама то винаги е така. Ако спорът е дали 3 е повече от 2 не е интересно, има ли обаче почва да се теоретизира, те тогава се разгръща човек! ;)
Да си признаям никога не съм "борил" оригинален срещу записан диск, макар и, може би, да имам система, на която евентуално бих могъл да чуя малката разлика, а не да си я измисля. Обещавам да пробвам тези дни.
Мисля си обаче друго. За да се запише един диск, първо трябва да се прочете. Сещам се за транспорти, дето струват десетки, че и стотици хиляди, а има и такива (точно ТЕ, дето се ползват при записа:), които струват само десетки, без хиляди. Някак си не ми се връзва да е едно и също...
you're nobody without a naim

hgi

• Гост
« Отговор #39 -: Февруари 09, 2011, 01:51:00 am »
Единственото, за което съм наистина сигурен е, че като сваля диск на харда си, и по специално ако вече го има вече в базата данни на AccurateRip и в log-а ми излезе "...Accurately ripped (confidence 4)  [6C23F9D6];... Copy OK; All tracks accurately ripped...", това едва ли значи, че въпреки че маса народ наред с мен, всеки с различно устройство (за съжаление едва ли за десетки хиляди), сме изтеглили еднаква информация (цифрри) от въпросоното издание на PC-тата си, тя ще звучи различно, защото сме използвали различни устройства.  ;)

Разликатая не идва от прехвърлянето на СD-то на компютъра ако е направено както трябва, това мога да го заявя категорично. От тук натам... не знам...

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #40 -: Февруари 09, 2011, 22:17:14 pm »
p100ynov, относно прочитането съм правил следния експеримент: с макетно ножче бях изстъргал горната лъскава повърхност на матричен диск около 6-7мм в диаметър, около 3 песни дупка. Пускал съм го на доста плейъри, но от бюджетно ниво под хиляда лв. Повечето зациклят до дупката и трябва да се натисне стоп. Имаше едни Pioneer-и, на които диска се слагаше наобратно върху нещо като диск за плоча уж за по-добро прочитане, имах такъв PD-S 705 за две години и половина и прочиташе дупката, но с пукане и прескачания. Настоящия ми Akai не си прави труда да я чете, а мести главата на следващите неповредени пътечки, прави ви го за секунда-две, все едно ти казва тези 3 песни няма да ги слушаш и минава нататък. Единственият плейър, които я прочете и свиреше без да прекъсва, за изумление на собственика си, беше Onkyo, модел от началото на 90-те. За тотален тормоз на плейъра песните от дупката бяха пуснати на програм с повтаряне само те, отидохме на кафе и като се върнахме той продължаваше да си свири. В интерес на истината и на него се чуваха леки пукания като от плоча. Компютрите също не бяха пожалени от коварния тест, но при тях ситуацията беше коренно различна. Те намаляват скоростта си на четене до минимум и започват да тъпчат на едно място в опитите си да извлекат данни от дупката, където реално такива липсват. Някои се отказват и изписват някаква грешка. Някои я прочитат, но след това от сваленото на харда се чуват пукания, дращене, прескачания и зацикляния ,заедно със звука или продължителен дращещ шум без звук. Но това беше доста отдавна, сега може и да са напреднали или обратното, диска, разбира се, го изхвърлих.  :)

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #41 -: Февруари 09, 2011, 23:31:50 pm »
Диане,
Отначало си помислих, че си направил интересен тест... но после реших, че е леко безмислен. Замислял ли си се какво показват резултатите? Ако един плейър чете липса на информация прави ли го това по-добър от друг? Или да го задам по друг начин - ако един плейър свири зле на диск без дупка спрямо друг, какво от това, че чете дупката, като си измисля някаква информация?! А той, вярвай ми, си я измисля... по някакъв алгоритъм.
Май не си ми разбрал много добре идеята...
you're nobody without a naim

vasilivanov

• Гост
« Отговор #42 -: Февруари 10, 2011, 00:09:28 am »
Какви са тези изродски тестове?  ;D
За дупката това и аз го знам, дори съм обелвал фолиото и е оставала само пластмасата.  :D

Това по-скоро е тест издръжливост и капризност на транспорта. Има CD плеъри, които са много капризни и дори биха се запънали с по-лош диск записан от компютъра, които пък свирят изключително добре.
Това, че моят бюджетен плеър не е капризен дали го прави по-добър от капризен такъв, който струва десет пъти повече и свири десет пъти по-добре на запазени и чисти дискове?

А направи ли се драскотина отгоре на диска с него е свършено, хайде ако е отдолу по-става, но отгоре ти всъщност му обелваш покритието тоест махаш информацията и остава само пластмаса, логично, че няма какво да има върху парче пластмаса.

(Между другото DVD дисковете пък се разлепват, като две слепени филийки са).

Неактивен Coppermine

• Публикации: 81
    • Планина.бг
« Отговор #43 -: Февруари 12, 2011, 01:08:00 am »
Ако на някой му се занимава може да направи следният тест. Прави исо файлове от оригиналния диск и от копието и от копие на копието примерно. Изчислява md5 сумите на исо файловете. Ако сумите са еднакви значи 100% цифровата информация на копието и оригинала са еднакви до последния бит. От там нататък какво се случва в плеърите и защо се чува разлика немога да коментирам и незнам.

HiFi

• Гост
« Отговор #44 -: Февруари 12, 2011, 17:02:42 pm »
@Coppermine
+1
Ами как мислите, се проверява качеството на партида произведени фабрично дискове.
По начина посочен от колегата по горе.
Или някой си мислят, че има един да го наречем "разбирач" и на слух определя качеството на партидите.
Или пък, какво ли ще е да се падне фабрично крив диск, на някой дето много чува разни неща.