Автор Тема: Съвет за стерео усилвател и източник  (Прочетена 9258 пъти)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Съвет за стерео усилвател и източник
« -: Февруари 07, 2011, 11:25:45 am »
Оглеждам се за подходящ стерео усилвател и източник за изграждане на 2.1 стерео система. Идеята е основно слушане на музика, но едновременно с това искам да използвам аудио системата и при гледане на ТВ и филми.
ОТ: Mordaunt Short Mezzo 2 (http://www.mordauntshort.com/specifications.php?PID=66&Title=Specifications)
Суб: BK XXLS400 (http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers/XXLS400DF.htm)
Източник: На този етап предимно FLAC, DTS WAV и DVD, качени на външен HDD, свързан към WD TV Live; освен това 100-тина CD, но нямам CD плеър.
Субът ще бъде свързан към изходите за ОТ чрез Neutrik интерконект, т.е. не е задължително усилвателят да има Sub Pre out.
Не предвиждам бъдещо надграждане с 5.1 система, т.е. не е задължително усливателят да има "Power Direct", "Power amp direct in" и пр.

Ето някои твърдения, които са влезли в главата ми като лаик относно HI-FI техниката, научени през последната половин година благодарение на напътствията на няколко души, на форуми като този и благодарение на негативен опит от моя страна. Бих бил благодарен на вашето мнение и корекции, защото с тези твърдения и знания тръгвам към поредния си избор. :)
1. Системата трябва да е балансирана, всички елементи трябва да са на приблизително еднакво ниво и да дават възможност за пълноценна изява на останалите елементи. Не е добър вариант, ако някой елемент е много слаб в сравнение с останалите, от друга страна е безсмислено, ако някой от елементите е "overkill".
2. Отделните елементи трябва да си пасват в звуково/темброво отношение, т.е. определени колони звучат добре с определени усилватели, също трябва да има напасване между усилвателя и източника и т.н.
3. Началният и среден клас HI-FI техника се справят различно при различните стилове музика и това трябва да се вземе предвид при избора.
4. Дали една система звучи добре е в голяма степен субективно усещане от страна на слушателя, т.е. много важно при избора е да се слуша многократно и за достатъчно време съответната музика на съответните източник, усилвател и ОТ.
5. Носителите по качество са подредени както следва (при еднакво качество на записващите и възпроизеждащите устройства): LP; CD; CD-R; HDD (FLAC; APE и други losless формати)
6. За доброто възпроизвеждане на дигитални формати през стерео усилвател е необходим външен DAC или качествен вграден DAC в CD плеър, който има дигитални входове (напр. коаксиален, оптичен или USB).

Ето и въпросите, на които търся отговор преди да тръгна да слушам:
1. Кои усилватели отгварят на т.1 и евентуално на т.2 от твърденията:
- Denon PMA710AE; NAD 326BEE; Cambridge Audio Azur 550A; Marantz PM-6003; Onkyo A-9377; други ? ...
или ...
- Cambridge Audio Azur 650A; NAD 356BEE; Marantz PM-7004; Creek Evо / Evo 2; Arcam FMJ A18; Naim Nait 5i; други ? ...

2. Външният DAC трябва ли да се напасне към системата или няма отношение към тембровото/тоналното звучене: Arcam Solo rDAC; Cambridge Audio DAC Magic; други ? ...

3. Като начало WD TV Live може ли да бъде с прилично качество източник, свързан към външен DAC? CD плеър съм планирал за по-нататък евентуално.

4. Насоки за добър RCA интерконект?

Предварително благодаря!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Съвет за стерео усилвател и източник
« Отговор #1 -: Февруари 07, 2011, 13:13:59 pm »
Имам съмняния относно качеството на звука от WDTV Live.
Не съм ровил за твоя модел, но със WDTV 1 имаше доста оплаквания в тази насока. Ясно е, че ако ползваш неговия DAC е трагедия, но дори и през оптиката имаше сериозен бъг. Потърси в нета имаше доста писано.
Какво правиш като гледаш филми? Ок, 2 канала, не е огромна загуба, но ще трябва да разчиташ на декодерите на плеъра. За какво качество говорим тогава. Ами концертите?
Днес си решил едно, но да не стане така, че след няколко месеца да продаваш чисто нов усилвател защото ти е дошла друга идея.
Съвета ми е да не си затваряш вратите изцяло към многоканлния звук.

vortexx

• Гост
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2011, 15:25:58 pm »
Аз ползвам WDTV Live през оптика към ресивъра и съм супер доволен от звука.  ;D
Но наблягам повече на слушането на музика, от гледането на филми.  ;)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2011, 16:13:31 pm »
Имаше някакви тестове как клипвал нещо звука. Ако не си го усетил не го търси. :)

HiFi

• Гост
« Отговор #4 -: Февруари 07, 2011, 17:47:08 pm »
WDTV Live през оптиката към ресивъра - никакви грижи на стерео и мултиченъл

Неактивен drpetar

« Отговор #5 -: Февруари 09, 2011, 11:42:58 am »
@vortexx, @HiFi
Благодаря за информацията, това беше важно

@lazarus18
В момента WDTV Live ми е свързан с ХДМИ към рисивъра и оттам с ХДМИ към ТВ. Аз с моите никакви познания в тази област, си мислех че при тази конфигурация сигналът се декодира още от плеъра, а не от рисивъра. Така ли е или за пореден път греша :(

Тъй или иначе аз исках да разбера мога ли да ползвам ХД плеър за прослушване на ФЛАК-ове, вързан чрез оптика към външен ДАК и оттам чрез RCA към АМП, (както и по някакъв начин ХД плеърa вързан към ТВ за да имам монитор), или е по-добре да ползвам компютър за тази цел.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Февруари 09, 2011, 11:48:37 am »
drpetar, няма никакъв проблем да ползваш плеъра по описания от теб начин. В моя случай е точно така - HDMI отива в телевизора - и по него върви и звук и картина. В същото време оптика отива до ДАКа ми, и предава стерео звук.

Успех!

Неактивен drpetar

« Отговор #7 -: Февруари 09, 2011, 12:16:13 pm »
Rudra, благодаря!

Друг въпрос :)
Външният DAC има ли отношение към тембровото/тоналното звучене (не знам дали правилно се изразявам), в смисъл трябва ли ДАК-ът и АМП-ът да си пасват като звучене, така както понякога се изисква между АМП и ЦД плеър, или мога да избера ДАК независимо какъв е усилвателя?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Февруари 09, 2011, 12:47:21 pm »
ДАКа е просто един от компонентите в системата - както CD плеъра .. усилвателя и т.н.
Различните ДАКове имат различно звучене, както и различните  CD плеъри.
Оттам нататък - ясно е, че има голям брой комбинации и няма как всички да са еднакви или близки.
От друга страна, избора у нас не е огромен :) пък и в твоя случай ще е още по-сложно, защото не се сещам начин да пробваш всички възможни комбинации.