Автор Тема: Съвет за усилвател към система за домашно кино  (Прочетена 23040 пъти)

ego

  • Гост
Здравейте, имам система за домашно кино със следните компоненти - Denon DVD-1800BD (+ Popcorn C-200), Denon AVR 2809  и колони Focal Chovus ( 726V за предни , 705V за съраунд + център и субуфер). Сега искам да добавя и усилвател, който да интегрирам в домашното кино.
Бихте ли ми препоръчали подходящи модели, които да "пасват" като звучене на тази система.
Благодаря предварително !

midas

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #1 -: Декември 06, 2011, 18:17:25 pm »
Като гледам другите ти компоненти,май този ще е добре:Denon PMA1510AE. Слушал съм го свири прилично,само не ми е ясно line in ли е входа за интегриране в домашно кино.Успех!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #2 -: Декември 06, 2011, 21:27:57 pm »
Ето някои усилватели, които поддържат въпросния тип свързване:

Exposure 1010 - 980лв.
Arcam A18 - 1400лв.
Creek Evo 2 - 1425лв.
Arcam A28 - 1800лв.
Denon PMA 1510AE - 1900лв.
Naim Nait 5i - 1940лв.

Ако пък плануваш ъпгрейд или просто искаш да изстискаш максимума от озвучителните си тела, чудесни предложения са и:
Creek Destiny 2 - 3325лв.
Naim Nait XS - 3410лв

При покупка на приличен стерео усилвател, добре е да се замислиш и за подходящ CD плеър или DAC(може би по-подходящо решение в твоя случай).

ego

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #3 -: Декември 07, 2011, 10:55:49 am »
Благодаря Rudra.
Според теб Naim или Creek е по удачен в моя случай на система. И като говорим за DAC - би ли предложил подходящ такъв ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #4 -: Декември 07, 2011, 12:36:07 pm »
Мисля, че и Creek, и Naim, са чудесни решения в тези ценови граници. Focal e популярен избор сред Naim феновете, също както има и много хора останали очаровани от комбинацията Creek + Focal.
Имай предвид, че без значение дали ще се спреш на Naim или Creek, звука е принципно много различен от този на Denon.

Относно избора на DAC, уви у нас възможностите не са много.
Интересен вариант би бил Rega DAC, ако все пак някога се появи на нашия пазар..
Иначе от наличните предложения, би могъл да се спреш на обичайните заподозрени - rDAC, Dac Magic, да изчакаш появата на новия Dac Magic Plus или пък да инвестираш повече в Benchmark DAC1.



tuktu

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно
« Отговор #5 -: Декември 07, 2011, 15:49:09 pm »
Здравейте искам да попитам Rudra за съвет и за да не пускам нова тема ще пиша тук.

Искам да си сменя усилвателя и сд-то (сега съм с Denon PMA710AE и Denon DCD710AE) и въпроса ми е коя от двете марки (Creek или Naim) може би Rudra ще даде добър съвет. Колоните, с които съм в момента са Focal Chorus 716V.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #6 -: Декември 07, 2011, 16:03:18 pm »
Както вече писах, и двете марки имат чудесни продукти и според мен са добър избор за партньори на Focal.
Мисля че може да се каже, разбира се с много условности и изключения, че Creek и Naim имат сравнително близко разбиране за звук и музика, така да се каже - вървят горе долу в една посока.
Това разбира се по никой начин не означава, че свирят еднакво. Просто според мен  приликите между Creek и Naim като характер на звука, са доста повече, отколкото между Naim и NAD например... или пък Creek и Denon.

Naim е компания с доста по-богата гама продукти, стигащи доста по-нагоре като клас продукти. От тази гледна точка - вариантите за ъпгрейд и надграждане при тях са наистина много.

От друга страна, Naim са доста по-капризни откъм напасване - това се отнася както за кабелите (Naim свирят най-добре с техния собствен кабел - с други кабели понякога резултатът е драматично влошен!), така и за напасването на източник и усилвател.

Creek e компания позиционирала продуктите си в доста по-тесен сегмент, но продуктите и са също изключително сполучливи и една идея по-универсални.



tuktu

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #7 -: Декември 07, 2011, 16:17:36 pm »
Благодаря Rudra! Ще отделя един ден да скокна да София и да чуя двете марки. Но определено след твоето обобщени за Creek и Naim по съм склонен на да се насоча към Creek.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #8 -: Декември 08, 2011, 16:51:09 pm »
Може би е добре да поясня малко горното си изказване, за да няма заблудени.
Както вече казах, според мен Creek и Naim вървят в сходна посока, която рязко се различава, от посоката, в която вървят NAD и Denon например... имам предвид посока като тип звучене.
В тази посока, или течение, има още доста производители на аудио компоненти, но това в никой случай не значи, че продуктите им звучат еднакво. Може би би било удачно да кажем, че гледат в обща посока, но интерпретират гледката всеки според вкусовете и разбиранията си.
Имайки предвид това, редно е да уточним, че начина по който възпроизвеждат музика продуктите на Naim, въпреки общите сходности е различен от начина, по който правят това продуктите на Creek.

За някои потребители, разликите може да не са толкова драматични, колкото при сравнение с продукти на компании с принципно различно разбиране за звука.
За други потребители, разликите са значителни и от изключително значение.

Никак не обичам да описвам звук с думи - според мен е безмислено, освен в редки изключения, когато събеседниците се познават отдавна и имат сравнително близко разбиране за звук и музика - тогава  могат да имат някаква надежда, че изразите биха значили едно и също, или поне сходни неща за всички събедесници.

Както и да е, за да не е публикацията съвсем обобщаваща, може би е редно да спомена някои характерности.

Както вече е ставало дума неведнъж, продуктите на Naim са характерни най-вече със своя PRAT - Pace, Rhythm and Timing - Темпо, Ритъм и Динамика. Сериозен контрол, скорост и подреденост... в същото време без стерилност.
Това качество прави най-сериозно впечатление при по-динамична, сложна като състав музика... С други думи, ако слушате основно чело сюити на Бах... надали бихте се възползвали максимално именно от това качество на Naim. Това, разбира се, не значи че те - сюитите, не звучат добре на Naim :).
Забавен факт, много често споделян от потребители на Naim по света, е че често, докато слушат музика се улавят как неусетно са започнали да си тактуват с крак по пода. Това сред тях дори се е превърнало в характерен термин - Foot tapping. Идеята е, че музиката те увлича в ритъма.
Друго характерно, за продуктите на Naim е, че те не се славят с най-фините звънки детайли, нито пък с най-широката и дълбока "сцена". Според някои потребители това са недостатъци, а има и потребители, които твърдо не харесват звука на Naim!
Според други, натуралистичния начин, по който Naim представя музиката няма аналог в разумните ценови граници, за това и продуктите им са толкова добре оценени.

Най-големия недостатък на Naim, може би е фактът че са твърде консервативна компания, с характер - и като концепция за звука, и като чисто инженерни хрумвания, и от тази гледна точка - напасването с други компоненти трябва да е наистина внимателно!

От друга страна Creek като звучене са  може би една идея по-фини, с по-голяма сцена, но също и една идея по-мудни и може би олекотени в зоната на ниските честоти.

Може да се каже, че са по-малко характерни и далеч не толкова капризни към кабели, озвучителни тела и съгласуване с други компоненти.

Мисля, че и двете компании имат чудесни продукти, за това и ги препоръчвам често.

Успех!

ego

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #9 -: Декември 09, 2011, 13:42:07 pm »
Благодаря много Rudra. Изключително детайлно обяснение за двете марки. Все пак като имаш в предвид моята система и може би факта, че типа музика,който предимно ще се слуша е рок,ти лично кой от двата усилвателя би избрал ( Naim Nait XS или Creek Destiny 2) ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #10 -: Декември 09, 2011, 13:57:10 pm »
Аз вече съм избрал  ;)

Arson

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #11 -: Декември 09, 2011, 17:41:12 pm »
   Напълно съм съгласен с Rudra. На базата на опита , които имам с Creek и Naim (притежавам Creek Evolution 2 и съм слушал Creek Destiny и Naim Nait 5i), Naim е доста по-подходящото решение в твоя случай. Марката е известна с това, че се справя изключително добре с рок и метъл. Не, че Creek е лошо решение, даже напротив, но определено е по-муден за тези жанрове. Според мен е много по-подходящ за по-спокойна и не толкова агресивна музика  - особено за по-лек рок, джаз и вокално ориентирана музика (Creek представят вокалите по изключително добър начин, изпъкващи, но едновременно с това и ненатрапващи се). Иначе и Naim и Creek  не се славят с най-широката и дълбока сцена (което за мен е минус при рока и метъла) и след марка като Denon (какъвто беше и моя преход) за първи път може да ти се струват „по-равни и плоски” като звук. Но това е напълно в реда на нещата, тъй като и двете компании и особено Naim са представители на “flat earth” идеологията и имат съвсем различно виждане за звука. Други предпочитани усилватели за рок и метъл музика са тези на Exposure. Но не знам как ще паснат на Focal.
   Въпреки, че е срещу принципите на форума, ако можеше да давам персонални съвети на базата на музикалните вкусове, според мен еgo трябва да се насочи към Naim, a tuktu към Creek, но както знаем, колкото хора, толкова и музикални предпочитания, така че всеки  да ходи, да слуша със собствените си уши и да направи преценката сам за себе си.

Kikata

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #12 -: Декември 25, 2011, 22:47:59 pm »
За да не пускам нова тема,ще питам в тази - ще има ли подобрение в стерео режим като звучене ако вържа YAMAHA R-S500 BL към ресивъра и колоните от подписа и дали при този модел усилвател има опция да се върже като преду-силвател примерно към ресивъра или няма смисъл.Освен това модела има и изход за буфер,понеже ще купувам един Velodyne 8" и мисля с колоните да се вържат към R-S500 -цата,а той към ресивъра...Целта е максимално качество на звука в стерео режим и филми основно или да си спестя парите за усилвателя ? Честита Коледа и весели празници на всички.

Kikata

  • Гост
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #13 -: Декември 25, 2011, 22:55:55 pm »
Виждам ,че има и модел YAMAHA A-S500,ако се съпостави с YAMAHA R-S500 ,разликата само в мощността и наличието на дисплей при втория ли е ? Явно са две близки серии...

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвет за усилвател към система за домашно кино
« Отговор #14 -: Декември 25, 2011, 23:27:19 pm »
Kikata, кое те навежда на мисълта, че началните класове стерео усилватели на Yamaha, въобще поддържат въпросния тип свързване - за интегриране в кино система?