Jun 272013
 

През последните години англичаните от Naim бяха заети да разработват широка гама аудио стриймъри. Продуктите са на лице, аудиофилите са очаровани, а удобството, което предлагат новите стриймъри и най-вече звуковите им качества привлякоха множество нови почитатели към продуктите на компанията.

Сега, по случай своята четиридесета годишнина, Naim ни предлага цяла обновена гама на една от най-емблематичните си линия от продукти – NAIT (Naim Audio Integrated). Трите нови модела – NAIT 5si, NAIT XS 2 и SUPERNAIT 2, са проектирани с подобрени захранвания, по-добри компоненти в ключови зони, ново схемно оформление и вградени слушалкови усилватели.

Naim NAIT 5si

Началното ниво интегриран усилвател на Naim, с очаквана цена от 925£, използва пасивен предусилвател, а изходната му мощност е увеличена на 60W на канал при 8Ω и 90W при 4Ω (при 5i модела мощността беше 50W на канал при 8Ω). Компонентите в критични зони на усилвателя – например крайното стъпало, са подобрени, а всички сигнални кондензатори са подменени с висококачествени фолийни кондензатори. Върху основната платка и опроводяването също са направени подобрения, базирани на опита, придобит при конструирането на продукти като новия DAC-V1. Тороидалния трансформатор има отделни намотки за усилвателната част и контролната част. Усилвателт притежава четири аналогови входа, като два от тях са RCA, а останалите два са комбинирани DIN/RCA, както и 6.35mm изход за слушалки. Шасито и кутията на усилвателя са изработени от прахово боядисан алуминий.

Naim NAIT XS 2

NAIT XS2 се очаква да бъде на цена от 1595£ и отново е с повишена мощност спрямо предшественике си – вече 70W на канал при 8Ω и 100W при 4Ω (при XS модела мощността беше 60W на канал при 8Ω). Усилвателят притежава шест аналогови входа, от които четири са комбинирани DIN/RCA, един е комбиниран RCA/3.5мм и един DIN вход, предвиден за грамофонните предусилватели на компанията (StageLine или SuperLine), предлагащ възможност за захранването им. Висококачествен слушалков усилвател, работещ в клас А, замества опростения слушалков усилвател, използван в NAIT 5si. Предвиден е също така USB-mini B вход – за бъдещи ъпдейти, pre-amp изход, както и power amp вход, позволяващи надграждане на усилвателя с външно стъпало или предусилвател, а също и възможност за ъпгрейд с някои от външните захранвания на Naim – FlatCap, HiCap или SuperCap. При NAIT XS2 също са направени редица подобрения, като освен ъпгрейда на компоненти в критични зони на усилвателя, подобреното опроводяване и основна платка, са използвани керамични изолатори на радиаторите, с цел подобряване на разсейването на отделяната топлина. Трансформаторът има седем вторични намотки служещи за захранване на различни секции на усилвателя, а микропроцесорът отговарящ за управлението е конструиран така че да “заспива” когато не се използва, подобрявайки така допълнително звуковото качество, и да се “събужда” в момента, в който получи команда от бутоните на предния панел или дистанционното управление. NAIT XS2 е снабден и с вход за външно управление, като по този начин усилвателят може да се интегрира в автоматизирана Naim система – например, ако се използва този вход, NAIT XS2 би могъл да бъде управляван от мрежов плеър на Naim, чрез n-Stream приложението. Както и при предишния модел XS, на задния панел на усилвателя е монтиран превключвател, който активира AV passthrough режима, позволяващ интегрирането на усилвятеля в система за домашно кино.

Naim SUPERNAIT 2

Очакваната цена на Naim SUPERNAIT 2 в Англия е 2750£, а най-лесно забележимата разлика, спрямо предходния модел е премахването на DAC секцията от усилвателя. Това е съвсем очаквана стъпка, като се има предвид разнообразието от аудио стриймъри и самостоятелни DACове, което предложи Naim на пазара, а също така и наличието на продукт като SuperUniti, който съчетава стриймър, усилвател и DAC в едно. Като резултат е взето решението да се подобри SUPERNAIT като аналогов усилвател, не на последно място, като се позволи захранването му да бъде допълнително оптимизирано за аналоговите секции, вместо да се грижи и за DAC. Мощността на усилвателя остава непроменена – 80W на канал при 8Ω и 130W при 4Ω, а новият, по-голям тороидален трансформатор със седем вторични намотки се използва с цел допълнително подобряване на динамичните способности на усилвателя. Захранването за предусилвателната част на усилвателя използва нашумялата DR (Direct Regulator) технология на Naim, която доби голяма популярност с обновените външни захранвания на Naim, а всички входове са свързани с основната платка, посредством индивидуални, ръчно запоени проводници с цел подобрена изолацията и избягнаве на микрофонии. Също както и при двата по-малки модела, при конструирането на SUPERNAIT 2 са направени редица подобрения – както в използваните компоненти, така и в окабеляването и цялостната вътрешна архитектура, а според Steve Sells от Naim, слушалковият усилвател, работещ в клас А, е конструиран така, че да може да захранва адекватно изключително широка гама слушалки. SUPERNAIT 2 има същия набор входове като при XS2 – четири комбинирани DIN/RCA, един комбиниран RCA/3.5мм и един DIN вход, предвиден за грамофонните предусилватели на компанията (StageLine или SuperLine), предлагащ възможност за захранването им. Налични са USB-mini B вход – за бъдещи ъпдейти, превключвател за AV passthrough и изход за външно управление, но освен това усилвателят предлага стерео изход за субуфер и изход за запис. Ъпгрейдът с външно захранване на Naim, разбира се, е опция и при SUPERNAIT 2.

Завода в Salisbury явно работи на пълни обороти – защото, за радост на Naim феновете , новата гама интегрирани усилватели се очаква на пазара в Англия след по-малко от месец – около средата на Юли.

 

Naim NAIT 5si

 

Naim NAIT XS 2

 

 

Naim SUPERNAIT 2

 източник: http://whathifi.com

 Posted by at 00:36