Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси!

 Възможно ли е да изградим в дома си система за домашно кино, която да ни позволява да се насладим пълноценно на многоканалния звук при филми и концерти… да пресъздаде максимално близо усещането от хубава кино зала… и в същото време да ни предложи висококачествено звучене при слушане на музика в стерео?

Не е тайна, че кино рисивърите не могат да предложат наистина сериозно качество при възпроизвеждането на стерео музика. Ако сравним звука на кино рисивър и чист стерео усилвател в един и същи бюджет, разликата е ясно доловима дори и за скептиците. Значи ако ни интересува преди всичко слушането на музика – рисивърът не е удачен вариант. В същото време, ако се спрем на стерео усилвател, губим удоволствието от многоканарния звук и ефектите на домашното кино. Да имаме отделни системи за стерео и кино, макар и не лоша идея, често е невъзможна задача, най-малкото от гледна точка на свободното пространство.

Разрешението на задачата е по-лесно отколкото изглежда.

Просто имате нужда от кино рисивър с предусилвателни изходи – Pre Out (за преден ляв и преден десен канал – FL/FR),  и стерео усилвател, който поддържа възможността да работи като крайно стъпало… Но да започнем от по-далеч.

Най-общо казано  и кино рисивърите, и стерео усилвателите са изградени основно от две части – Предусилвателна и Усилвателна.

Предусилвателната част се грижи за приемането на всички сигнали от външни източници, управлението и обработването на звука( и декодирането на звуковите формати при рисивърите).

След като звука е обработен, той се изпраща към усилвателната част, наречена често – крайно стъпало.

Там звука просто се усилва многократно и се изпраща към озвучителните тела.

Това разбира се е доста опростено обяснение, но е достатъчно за да изясни следващите стъпки в изграждането на системата.

За да изгради система, с която  пълноценно да се наслаждава на многоканален звук и в същото време да слуша музика без компромиси, човек трябва да се сдобие и с кино рисивър(или аудио-видео център от висок клас), и с висококачествен стерео усилвател.

Кино рисивърите от среден и висок клас разполагат с Предусилвателни изходи – Pre Out. От тези изходи звука се подава обработен, разкодиран но не усилен.

От друга страна огромна част от стерео усилвателите в средния и високия клас, имат възможността да работят в режим на крайно стъпало. Това означава, че влизайки в този режим, предусилвателната част се прескача и стерео усилвателят вече няма управление, няма избор на входове – той просто усилва подадения му сигнал.

Именно такива компоненти ще са ви нужни – кино рисивър с Предусилвателни изходи – Pre Out и стерео усилвател с възможност за работа в режим на крайно стъпало в AV система.

Всичко което трябва да направите, е да съчетаете нещата и да ги свържете по подходящия начин.

Представете си че изграждаме самостоятелна стерео система. Имаме две озвучителни тела, стерео усилвател и един или повече източници, подаващи сигнал към стерео усилвателя.

Сега добавете кино рисивъра… но вместо да свързвате основните озвучителни тела към него – оставете ги свързани към стерео усилвателя.

Така рисивъра захранва само централния канал, съраунд каналите и пуска сигнал към субуфера.

Остава да свържете предусилвателните изходи на рисивъра за предна лява и предна дясна колона … с подходящия вход на стерео усилвателя.

При различните производители този вход е с различно име (най-често AV) и самата функция за работа като крайно стъпало се нарича по различен начин(AV passtrough; AV gain; Theater Mode и т.н. )

След съответните настройки постигаме следния ефект:

 • Когато искаме да слушаме музика, работят единствено стерео усилвателят и свързаните към него източници – имаме напълно самостоятелна стерео система. Кино рисивърът е изключен и не участва в слушането на музика в стерео, през него не минава никакъв сигнал – всички стерео източници, както и двете фронт колони, са свързани директно към стерео усилвателя.
 • Когато искаме да гледаме филм или концерт – включваме кино рисивъра, включваме съответния видео източник, свързан към кино рисивъра, включваме и стерео усилвателя на подходящия специфичен вход, при който работи гореспоменатата функция и се взима сигнал от предусилвателните изходи на рисивъра – и така имаме напълно завършена кино система, като предните лява и дясна колона се захранват от стерео усилвателя,  който пък работи като крайно стъпало на рисивъра! Всичко се управлява и усилва от рисивъра и стерео усилвателят остава напълно незабележим.

Така получаваче максимума и от двете системи, не се налага да превключваме кабели от едната на другата, не се налага да имаме отделни колони за кино и стерео… и най-вече не се налага да правим компромиси със звука.

Автор – Rudra / admin@avguide.bg

Март 14, 2010

 Posted by at 15:51

  8 Responses to “Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси!”

 1. Най-после да видя БГ статия, показваща моята идея за комбиниране на стерео + съраунд системи – без компромиси и без безумството от два чифта предни колони.

 2. Авторът, макар и под друг ник, сравнително често обяснаваше, макар и не толкова подробно и систематизирано тази идея, заложена фабрично в по-високите класове аудио-видео техника, че даже и на мен се изясни 🙂

 3. Възниква следният въпрос: “Pre out” изходите регулират ли се от “Volume control”-а на ресивъра или са “Line out”

 4. Регулират се, в статията съм написал – цялото управление в кино режим става от кино рисивъра.
  С “Pre out” изходите се прескача стъпалото в рисивъра – управлението си е в предусилвателната част.

 5. И аз отдавна умувам по този въпрос евала че има и такива които споделят на непросветените. Само да питам на моя усилвател имам AUX за него ли става въпросили или нищо не съм разбрал.

 6. Не, не става дума за AUX входа. Не всеки стерео усилвател поддържа въпросната функция, често тя се среща само в моделите от среден и висок клас, и то не при всички производители. Функцията и входа при различните производители се наричат различно(но не AUX) и обикновено в упътването подробно е обяснено как става свързването и настройката.
  Пиши във форума какъв е усилвателя ти, и ще ти кажа възможно ли е с него да се направи точно това, или не.
  Успех!

 7. кои най евтинни модели на усливател и ресивър стават

 8. Това зависи от конкретната компания – някои производители предлагат предусилвателни изходи и в най-евтините си рисивъри, при други тази екстра е запазена за по-високия клас.
  При стерео усилвателите, обикновено в ниския клас споменатата функция не е налична.
  За повече информация и конкретни предложения ползвай форума 🙂