Здравейте отново. Първо бих искал да помоля модераторът, ако може да смени заглавието само на "ATC" или нещо от сорта "относно звученето на ATC".
Защо ли? Защото няма как да чуя конкретния модел, освен в магазина.
Днес чух ATC SCM40 трилентовата комбинация. Доста интересни колони.
Слушах ATC SCM 40 с два лампови моноблока в триоден режим 25 ватови. Определено не се лесно на ATC тата, но....
Демек, нивото на техниката за самите колони си беше на ниво.
Сега, относно звука: Ще започна с добрите страни.
Много ми харесаха средите от въпросните колони. Определено звучат по-приятно от SCM20, сигурно заради ламповия усилвател. На аудиофилските записи свирят изключително добре. На jazz се представят доста прилично.
Изобщо, ако ще се слушат аудиофилски записи са страхотни и като сцена, мащабност, най-вече средите са впечатляващи. Tommy Emmanuel (като само мелодичните му изпълнения), David Benoit и тия аудиофилските на B&W и т.н, свирят чудно.
И до там с хубавите неща.

Сега лошите, за съжаление са повече:

Режещият и пронизващ звук от високочестотният говорител си остана такъв независимо, че е с лампов усилвател. Високите ми звучат грубо на моменти. На места не можеше да се търпи. На Whitesnake след 15 тата секунда, помолих човека да го спре.
На Satriani на моменти беше с нечовешки високи, на моменти беше добре.
На Y&T Black Tiger една година рок група. Изданието беше японско и въпреки това при мен звучеше в пъти по-добре отколкото на ATC тата.
Не могат да се слушат отблизо за повече време, натоварват! При мен този проблем го няма, въпреки, че съм с подови колони.
Няма я въпросната бързина при баса. SCM20 са по-бързи при всички случаи.
Напрегнатостта си я има на места.
Друго какво, не мога да се сетя сега. Още ме държи напрежението, слушах около 4 часа.

Неща, които могат да подобрят звученето: Леко се накланят назад. Дори с човека ги наклонихме още първите минути и определено е по-добре.
Приложихме методът на ********* със закриване на високочестотния.
И ако ********* е прав, то излиза, че почти всички колони, които съм слушал досега трябва да отидат на боклука.

И така, заключението е: Смятам, че въпросните колони не си струват 6000 те хиляди, просто не свирят като за толкова.
Второ, ако ще се слушат записи с много високо качество, то това са колоните. С аудиофилски записи са може би единствените колони, които пресъздават такава сцена и такъв звук.
Искат адски много ток. Имам чувството, че какъвто и усилвател да им се сложи, ще искат, още и още до безкрай. Толкова гладни за ток колони не съм срещал никога.
Според мен не стават за хора, които колекционират музика и животът им е да се радват на музиката отколкото на техниката, тоест аз. Пак да кажа, аз не съм аудиофил, колекционирам си музика, искам да я чуя колкото се може по-добре.
Сега мога да спя спокойно, защото излиза, че системата ми не е толкова куца колкото се говори по форумите. Да не кажа, че се справя по-добре на моменти от ATC.
И сега да не се обиди някой, че говоря глупости. Отидох, слушах, казах си мнението най-приятелски.
Сигурно ще получа обидни коментари, псувни и т.н Ама и дори това да стане, аз съм винаги приятелски настроен към всеки така, че не се притеснявайте.