Автор Тема: ATC Scm20  (Прочетена 21843 пъти)

Неактивен PIP

• Публикации: 44
Re:ATC Scm20
« Отговор #15 -: Ноември 16, 2010, 19:54:21 pm »
Това е типичен ‘проблем’ на усилвателите в тоя ценови диапазон. Имат прекалено висок gain, за да изглеждат по-мощни, но реално достигат максимума на 11 часа на ‘волумето’.
Честито за хубавата система ;D

drazmahala

• Гост
« Отговор #16 -: Ноември 16, 2010, 20:15:49 pm »
Това е типичен ‘проблем’ на усилвателите в тоя ценови диапазон. Имат прекалено висок gain, за да изглеждат по-мощни, но реално достигат максимума на 11 часа на ‘волумето’.
Честито за хубавата система ;D

И аз съм забелязъл този ефект. Дали е характерно за този клас - не знам. Поне при мен този ефект липсва или ако е налице е свързан с много силно направения запис. Но на моя усилвател "спокойно" се слуша на 12ч., та даже и на 13 ;D.Факт е, че бюджетните класове кривят нагоре - при стария ми НАД съществуваше този проблем.
Сега - темата е за SCM 20. Следя един форум на АТС на Острова. Прави ми впечатление, че този модел е слабо застъпен за сметка на 50 и 100 или на Ентри левъла.Явно ценовото позициониране на модела , а и самият модел са "странни" по мое скромно мнение. Аз, например, бих преминал на 50 ка вместо на 20 ка, ако трябва да ъпгрейдвам. Но ако започвам отначало и трябва да избирам между 40 и 20 ката бих се позамислил. 20 ките са скъпи ОТ та в горния среден ценови клас и може би активните са по смислени като покупка.Иначе са истински аудиофилски колони ;)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #17 -: Февруари 05, 2011, 22:20:18 pm »
Здравейте отново. Първо бих искал да помоля модераторът, ако може да смени заглавието само на "ATC" или нещо от сорта "относно звученето на ATC".
Защо ли? Защото няма как да чуя конкретния модел, освен в магазина.

Днес чух ATC SCM40 трилентовата комбинация. Доста интересни колони.
Слушах ATC SCM 40 с два лампови моноблока в триоден режим 25 ватови. Определено не се лесно на ATC тата, но....
Демек, нивото на техниката за самите колони си беше на ниво.

Сега, относно звука: Ще започна с добрите страни.
Много ми харесаха средите от въпросните колони. Определено звучат по-приятно от SCM20, сигурно заради ламповия усилвател. На аудиофилските записи свирят изключително добре. На jazz се представят доста прилично.
Изобщо, ако ще се слушат аудиофилски записи са страхотни и като сцена, мащабност, най-вече средите са впечатляващи. Tommy Emmanuel (като само мелодичните му изпълнения), David Benoit и тия аудиофилските на B&W и т.н, свирят чудно.
И до там с хубавите неща.  ;D

Сега лошите, за съжаление са повече:  :'(

Режещият и пронизващ звук от високочестотният говорител си остана такъв независимо, че е с лампов усилвател. Високите ми звучат грубо на моменти. На места не можеше да се търпи. На Whitesnake след 15 тата секунда, помолих човека да го спре.
На Satriani на моменти беше с нечовешки високи, на моменти беше добре.
На Y&T Black Tiger една година рок група. Изданието беше японско и въпреки това при мен звучеше в пъти по-добре отколкото на ATC тата.

Не могат да се слушат отблизо за повече време, натоварват! При мен този проблем го няма, въпреки, че съм с подови колони.

Няма я въпросната бързина при баса. SCM20 са по-бързи при всички случаи.
Напрегнатостта си я има на места.
Друго какво, не мога да се сетя сега. Още ме държи напрежението, слушах около 4 часа. :D

Неща, които могат да подобрят звученето: Леко се накланят назад. Дори с човека ги наклонихме още първите минути и определено е по-добре.
Приложихме методът на ********* със закриване на високочестотния.
И ако ********* е прав, то излиза, че почти всички колони, които съм слушал досега трябва да отидат на боклука.  ;D

И така, заключението е: Смятам, че въпросните колони не си струват 6000 те хиляди, просто не свирят като за толкова.
Второ, ако ще се слушат записи с много високо качество, то това са колоните. С аудиофилски записи са може би единствените колони, които пресъздават такава сцена и такъв звук.
Искат адски много ток. Имам чувството, че какъвто и усилвател да им се сложи, ще искат, още и още до безкрай. Толкова гладни за ток колони не съм срещал никога.
Според мен не стават за хора, които колекционират музика и животът им е да се радват на музиката отколкото на техниката, тоест аз. Пак да кажа, аз не съм аудиофил, колекционирам си музика, искам да я чуя колкото се може по-добре.
Сега мога да спя спокойно, защото излиза, че системата ми не е толкова куца колкото се говори по форумите. Да не кажа, че се справя по-добре на моменти от ATC.

И сега да не се обиди някой, че говоря глупости. Отидох, слушах, казах си мнението най-приятелски.
Сигурно ще получа обидни коментари, псувни и т.н Ама и дори това да стане, аз съм винаги приятелски настроен към всеки така, че не се притеснявайте.  ;)

diannedel4ev

• Гост
« Отговор #18 -: Февруари 05, 2011, 23:28:40 pm »
И аз не съм аудиофил и Господ ме опазил да съм аудиофил. Да умееш да чуваш музиката и да и се радваш е ценно качество, нещо по-скоро като меломан. :) Който умее да слуша, има развити или вродени пространствени възприятия е просто щастливец и не са му нужни безумно скъпи техники. Имаме в мазето едно от онези шкафчета с грамофон, радио, лампов усилвател и един елипсовиден широколентов говорител. Който иска да вярва, но това нещо звучи живо и реално, и дори от него чувам пространствена сцена, въпреки, че е моно, всичко е от обработката в мозъка. :) Любимият, приятен за ухото и дома звук никога не се е определял от марки, цени, класове, вярност, безумна точност, неоцветеност и разни други неща, само се потапяш и слушаш. Това е по-скоро вътрешно състояние на духа, нагласа и желание да се приеме музиката и да станеш част от нея, неведнаж съм със слушалки на улицата и имам чувството, че телефона ми е концертна зала, докато наоколо лаят улични кучета.  :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #19 -: Февруари 05, 2011, 23:48:29 pm »
Ами не знам вече в какво да вярвам. Досега единствено много, ама много по-добре звучащи колони от тези, които имам и си струват парите са B&W 805s. (Не говорим за системи по един милион) При тях мога да седна и да слушам с часове без никаква умора. И точно това е тръпката, да слушаш до безкрай и да не станеш от стола. И след като свършиш да слушаш да чуваш нормално.  ;D

А относно старите говорители. Може да си поговориш с *********, той ще ти обясни предимствата им пред новите. Аз досега не съм слушал специално подбрана аудио система с говорители от 1940 година и не мога да коментирам.

Прав си за това, че не са нужни безумно скъпи техники, но ако не си бях взел поне скромната система, надали щях да имам такъв интерес към музиката. На уредбичка Sony губя всякакъв интерес да слушам музика.

Така че е хубаво по-малко и от двете.

temp

• Гост
« Отговор #20 -: Февруари 10, 2011, 22:33:54 pm »
много интересни мнения :)
Аз също не съм аудиофил и предпочитам да мога да слушам музика ,но е интересно и да чуеш особеностите и характера на звучене на различни техники ,за да разбереш аджаба дори давайки много пари дали ще получиш това което желаеш.

drazmahala

• Гост
Re:ATC Scm40
« Отговор #21 -: Февруари 24, 2011, 12:47:23 pm »
След като прочетох мнението на Васко и като един от първите притежатели на SCM 40 реших, че няма да отговарям на темата. По няколко причини : изключително неаудиофилско заключение за ОТ и марка, които познава единствено от отзиви тук - там, склонност към крайни мнения и оценки, които нямат нищо общо с действителността. Отсътвие на опит в слушането на среден и висок клас системи, поради много фактори от всякакво естество. Но това е без значение в контекста на това , което чух аз на същата тази система.Пиша за да разсея едни аудио заблуди, породени от други фактори.
SCM 40 са нискочувствителни ОТ - трудни са за подкарване и се иска малко игра с всякакъв тип усилватели, за да напснат. Звукът им е по-скоро студиен, неоцветен, неутрален. И за това много хора не ги харесват. Като сложиш лош запис - излиза изцяло лош звук. В този смисъл калпаво записани банди като Whitesnake, Satriani, както и близо 90% от рок бандите няма да звучат по начина, по кайто ще звучат на ОТ с напудрени баси например ;).От тук идва и "неразбирането" и нехаресването на този звук.
Това, което чух и видях при същата тази система, която и Васко е слушал, е твърде любопитно. Направен е опит да се подкарат 85 Дц и 300Вт колони с 25 -30 Вт лампови стъпала и лампов пред. Източника е комп и Дак. Резултатът, според мен, е твърде противоречив. Не е проблемът изобщо във високите, които на Васко поради обективни/лоши записи с нацепени високи/ причини, са му се чули повече. Стържене няма ;D, ако Сатриани е пуснал банцинга, вместо китарата.....Проблемът е, че лампата не е адекватно решение за тези колони.Твърдя, че слагането на един добър СД плейър също ще реши някои от проблемите.Не, че съм противник на слушането от комп и външни Дакове.Напротив , виждам, че аудио индустрията копае яко в тази посока. В този смисъл се е получила една амалгама от звуци, които даже на места кривеха, поради невъзможността на блоковете или на преда да се справят с "качването" на звука в колоните. На тихи нива това се получаваше, но и там има какво да се желае.Характерно е и бумтенето на "ламповия" бас. Звученето като цяло е по-меко, отколкото при мен, но по НЕдетайлно.
Друго нещо - на 40 ките им трябва място, въздух - с една дума голямо помещение. Тук те имаха на разположение около 15 кв. по моя преценка.А слушането ставаше от 1м при разделеченост на колоните 2 м. Това според мен също е проблем.Точката на наслаждение според мен беше зад гърба ми, но там беше стената  :)Липсата на акустична обработка също е проблем - имаше доста чуваеми бас трапове. Не знам за какво накланяне говори Васил изобщо.
Като цяло системата е за доработка и собственика го знае чудесно. Наясно е с всички проблеми! Което е добре. И явно ще доработва доста неща.
Изводите ми са свързани с едно нещо , което съм отстоявал в собственото си разбиране за аудиото - напасването на ситемата е дълъг, обаче приятен процес.Възприемането на звука е много субективно. Но даването на оценки, че нещо струва или не струва толкова е изключително неинтелигентен начин да станеш интересен.Когато слушаш масово производство колони и източници и след това се сблъскаш с непознат за теб звук, при това от ненапасната и доработена система, нещата наистина могат да изглеждат така , както са описани от Васко. Животът е друг обаче ;)
Може да се дълбае много в посока на лампи - SCM 40 , за да се достигне желания звук. Поканих човека да дойде да чуе у нас доста по различния звук със същите колони. Може пък транзисторите да го впечатлят повече ;)

Това е засега.
Надявам се този собственика да не се е обидил от поста ми,Той е абсолютно доброжелателен :)

ПП 40 ките съм ги слушал с една дузина усилватели. Установих, че имат невероятен потенциал, стига да напипаш вярното решение. Понякога може и да не е от първия път - важното е да се търси. 6000лв? Всека стотинка си струват :)

Неактивен PIP

« Отговор #22 -: Февруари 25, 2011, 01:02:33 am »
Не знам с какво толкова субективното мнение на Васил е по-различно от твоето мнение.
Аз също харесвам atc, но съм чел твои мнения, които аз намирам за също толкова субективни, прибързани и пристрастни.
Така че не се дръж като ощипана госпожица и стига с поучителния тон.

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #23 -: Февруари 25, 2011, 09:17:41 am »
Пробелмът с мнението на Васил е, че прави генерални заключения за SCM 40 на база прослушване с лампов усилвател. Въпросните колони са ниско чувствителни и пословично известни с високите си изискванията си по отношение на усилването. Не случайно ATC препоръчват собствения си интергриран с по 150W на канал като един минимум. Не коментирам качествата на ламповия усилвател, но той определено не е оптимален вариант за тези колони. Колко струва няма значение, просто рецептата е грешна.

Прослушването на Васил е като да правиш тест драйв на Ферари с най-добрите гуми за off road и да представиш резултатите.... Интересно, но безсмислено и непредставително.

drazmahala

• Гост
« Отговор #24 -: Февруари 25, 2011, 10:53:23 am »
Не знам с какво толкова субективното мнение на Васил е по-различно от твоето мнение.
Аз също харесвам atc, но съм чел твои мнения, които аз намирам за също толкова субективни, прибързани и пристрастни.
Така че не се дръж като ощипана госпожица и стига с поучителния тон.

Да ти кажа честно, винаги съм мислил, че едно мнение е пристрастно ;) Прибързани мнения не съм давал. Както виждаш съвсем културно отидох и чух СИСТЕМАТА, която е чул Васил и доста време след неговото мнение пиша моето.Винаги съм твърдял, че съм пристрастен към АТС ;).
Сега ще ти кажа нещо, извън контекста на "ощипаната госпожица". Винаги, когато се слушат едни ОТ, те се слушат в една система.Не случайно написах горе  система с главни букви. Поучителен тон нямам , за разлика от разни самопровъзгласили се аудиогурута, които даже си направиха собствени форуми, за да си светкат с отгледания от тях аудио-електорат.Неколкократното цитиране на името на това аудио - гуру, макар и изтрито от админа, е познато на всички, малко или повече.Напротив, Васко преди две години настойчиво искаше съвет в един друг форум, как да започне аудиофилския си живот. Там, в онзи форум, много хора го съветваха, но не го и поучаваха.До ония ден даже слушаше колоните си с кабел - мостовак, но ако го питаш сега ще те облъчи по най аудиофилски възможен начин.Съвет ще ти даде - някак просто - по Ленински. ;) Стана така, че сега той дава съвети под път и над път за щяло и нещяло, чул - недочул. Само погледни броя на постовете във всички форми и ще разбереш - колко бързо е израстнал в аудиофилското си поприще. :o
Много хора, за съжаление, във всичките тези форуми, без да имат необходимия слушателски опит и без да притежават истинска аудиофилска система,даже слушат на всякакви дръжкофони, почват да лющят съвети насам и натам и ще си каже човек, че тия са наясно с всичко в HI FI то.Даже са стъпили с два крака в HI END -а.
Постът - отговор, беше насочен към грешната преценка за звука на едни ОТ, които знам как свирят с други компоненти. За Васко това е тера инкогнита - той освен това не ги е слушал по-друг начин.
Не желая да влизам в полемики относно моята персона - поучителен, назидателен ли съм - постовете и форумите , където пиша са публични. Но когато някой започне да казва кое е лошо и кое струва или не струва в аудиото, нека бъде коректен.

ПП Винаги съм настоявал хората, които пишат във всичките тези форуми да си попълват профилите - възраст, занаятие, както и НА КАКВА СИСТЕМА СЛУШАТ, за да е наясно човек кой му дава съвети.

Жив и здрав и внимавай с епитетите ;) :)

maxrev

• Гост
« Отговор #25 -: Февруари 25, 2011, 13:25:34 pm »
Не мисля,че има проблем с мненията,както на привържениците на АТЦ,така и с противното мнение ,че не са идеални.Намирам ги за полезни .И двете групи мнения са единодушни,че тези ОТ не са подходящи за слушане на 90 % от рок музиката,вероятно няма да са подходящи и за слушане на 90 % от всяка неакустична музика.Различията в двете групи мнения ,са главно в субективните възприятия относно причините да не звучат добре на определен тип музика и постановка на свързване.Все пак ми е интересно при добре подбрани компоненти към тях ,може ли да се слуша без проблем рок музика и за какъв тип музика са най-подходящи ? Вярно е,че определени групи/особено по-бруталните метали/ са записвани зле или пък просто няма какво да се запише добре и при ОТ с ненапомпан бас и нормални среди,просто в средите се чува какафония някаква,ама то и друго няма какво,щото просто мармалад свирят и пеят ,това се чува.Изобщо верността на звука при неакустичната музика е нещо доста относително и не може да е критерий при оценката на ОТ по принцип.Нито ОТ могат да са оценка за музиката .Примерно на уайтснейк кога са "естествени"басите,на концерта в София,в Лондон,на някой концерт преди 30 г.,като бяха в къщи онзи ден,кое е критерия за естествения им звук при положение ,че свирят в различни зали,стадиони,с различно озвучаване и акустика -при това профи,минава през пултове обработки ,хиляда ОТ-басове,топове -все профи и т.н,което по дифоулт е гадно за аудиофилския слух.По-скоро може да служи за оценка дали са подходящи ОТ за този тип музика или само за определен.Не вярвам,че има универсални ОТ,на които еднакво добре звучи дет метъл концерт и като на живо изпълнение голям симфоничен оркестър и вокални произведения. Все пак ако човек слуша главно рок музика и АТЦ не го удовлятворяват като звучене на такава музика ,просто си намира други ОТ,без това автоматично да значи,че АТЦ са скъпи дървета.В крайна сметка няма място за сръдни при описание на лични възприятия ,основното предназначение на ОТ е за да слушаме музика по начина по който я харесваме,а не просто за да пускаме музика,удобна за ОТ  да звучи добре.

Неактивен PIP

« Отговор #26 -: Февруари 25, 2011, 13:52:14 pm »
 drazmahala, съжалявам ако съм реагирал малко остро, но на момента се издрасзних от факта, че atc се нуждаят от подходяща среда, електроника и т.н. за да покажат потенциала си, а в същото време съм чел мнения дето се критикуват други озвучителни тела без да се взимат тези критерии предвид.

maxrev, не съм съгласен, че atc не са подходящи за рок музика. Аз пусках диск на ac/dc и Ted Nugent и нямам забележки. В същото време основната причина да ги чуя беше именно с рок музика, защото се слвавят като едни от малкото озвучителни тела, които свирят много добре с рок и членовете на ac/dc ползват в къщи atc (като това може и да не е истина, но съм срещал подобни мнения).

drazmahala

• Гост
« Отговор #27 -: Февруари 25, 2011, 14:15:25 pm »
maxrev - Внимателно прочетох поста ти, както и другите, писали на тази тема. Редно е да прочетеш внимателно поста на Васил и след това моите. В последните абзаци на неговия пост са дадени противоречиви изводи - че колоните са за  качествени записи и че не стават за хора , които колекционират музика.  ??? ??? ::) Ще ти кажа , че стойността на моята колекция от СД та надхвърля два пъти стойността на цялата ми система! А тя по БГ стандартите , а и по други,  не е никак малко. Аз слушам музика , а не системи. Не споря за качествата на АТС - на тях им е дадена вече оценка от други - влез в сайта им и виж, кои са им клиенти.Особено звукозаписните студиа!!! Не споря, че всеки има право на своето мнение. Но.....когато то е дадено без да се познава потенциала на компонента, без да си даваш сметка за цялостното звучене на системата - с какви кабели, какъв източник е вързан, усилватели и т.н. - мнението олеква  и смехотворно пък да се остойностява, т.е струва ли си парите или не, дадения компонент.
Сега за записите. При цялото количество оригинални записи, които имам, около 70 % е с средно и лошо качество. Рок, джаз и класическа музика. Малко са нещата, които излизат с добро качество. Лично мнение. Кой е веринят звук? Ами като пуснеш един лош запис , какъвто е примерно на Снейк, на една напудрена колона, няма да чуеш стържещите високи, басите ще ти думкат доволно добре и т.н. Няма дефиниция за верен звук - наистина. Но ако имаш някаква култура/опит в слушането на музика, можеш да разбереш, кога една колона/система е балансирана и кога не.Кога звуците са неестествени/напудрени и кога са близо до онова живо звучене.Да акустиката във всяка зала е различна, но тя не променя характера на звука. Може да ти кънти , да се получава микрофония и т.н., но много бързо разбираш напр. саксофона как звучи, пианото и т.н. Позволявам си нескромно да кажа, че ходя често на всякакви концерти  - тук и в чужбина и мога да направя все пак някаква разлика между добър и лош звук. Слушал съм Маркус Милър в една ужасна зала в Лондон, слушал съм го и тук. На стадион Академик на живо Уайт Снейк звучаха ужасно, но на същия стадион Питър Гейбриел извади убийствен звук. В този ред на мисли ще кажа, че когато правиш тест , за който претендираш, че е достоверен трябва да е налице  тази култура на слушане.
И още нещо да добавя - личното ми мнение е, че когато слушаш колони - за да прецениш тяхната "свирня" е нужно да носиш всякаква музика и особено класическа. Няма универсални колони, защото няма направени на универсално ниво качествени записи. Но мисля, че тези които слушат предимно рок няма да бъдат задоволени от качествени ОТ, защото именно при тях излиза целия "бълвоч" на записа.
Пак повтарям сръдни няма - никой не карам да харесва АТС. Аз мога да ти кажа също каво не им харесвам и какво не им достига. Но на база дълго слушане и доста опив при връзването им с други компоненти. Другото е ***** - така да знаеш :)

Поздрави

drazmahala

• Гост
« Отговор #28 -: Февруари 25, 2011, 14:24:05 pm »
drazmahala, съжалявам ако съм реагирал малко остро, но на момента се издрасзних от факта, че atc се нуждаят от подходяща среда, електроника и т.н. за да покажат потенциала си, а в същото време съм чел мнения дето се критикуват други озвучителни тела без да се взимат тези критерии предвид.

maxrev, не съм съгласен, че atc не са подходящи за рок музика. Аз пусках диск на ac/dc и Ted Nugent и нямам забележки. В същото време основната причина да ги чуя беше именно с рок музика, защото се слвавят като едни от малкото озвучителни тела, които свирят много добре с рок и членовете на ac/dc ползват в къщи atc (като това може и да не е истина, но съм срещал подобни мнения).

Сега ще ти кажа нещо. Всяка колона се нуждае от това. Не всички колони свирят с лампи добре. На едни им трябва място отзад, на други таван поне 5 м./ и такива съм слушал/. Както писах и тук и в друг форум - моето помещение е лошо в акустично отношение. Имам проблем с ехото >:( , имам проблем с разделечеността и т.н. И досега не съм правил опити за подобряване в тази посока. Въпреки всичка се кефя максимално.Но повярвай ми - там , където слушах нещата никак не изглеждаха добре - откъм ситуиране на колоните. Прочети внимателно какво съм написал и ще разбереш. Да се слушат тези колони от 1-1.5 м., а те да са раздалечени буквално на двете противоположни стени.....

Забравих още нещо. Подобна система, с  даже по нискочувствителни колони,  Динаудио Конфиденс и вързан лампов усилвател за тях звучеше в пъти по добре. Но...Преда е друг, източника - качествен транспорт и отделен ДАК, разстояние до слушателя в изобилие - доста неща в +. Динаудио също не се води напудрена колона и не всички я харесват. Та мисълта ми беше, че всичко трябва да се съгласува.
МД при високи нива Динаудиото също започваще да криви. С транзисторите имаше някаква сухота, но можеше да се "дупи" но си звучеше много добре, но според мен и Динаудио и АТС са за по мощни усилватели. А който харесва лампи -  да слага от 100Вт нагоре.